Ekosysteemeistä tulevaisuuden kasvualusta

Lue Digitaaliset ratkaisut -paneelin koko raportti:

ROTI 2019 DIGITAALISET RATKAISUT

 

Tiedon hyödyntämistä rakennusten ja infran koko elinkaaren ajan on lisättävä.

  • Rakennuksiin, infraan ja alueisiin liittyvää tietoa täytyy hyödyntää katkeamattomana ketjuna läpi suunnittelun, rakentamisen, käytön ja ylläpidon eri vaiheiden. Tärkeässä osassa ovat tiedon ajan tasalla pitäminen, harmonisointi ja standardisointi sekä rajapintojen avaaminen ja tietoväylien käytettävyys.

 

Automaation ja tekoälyn hyödyntämistä rakennetusta ympäristössä on lisättävä.

  • Esimerkiksi infratyömailla koneiden automatisoidulla ohjauksella päästään tarkempaan lopputulokseen. Asuinkerrostaloissa on saavutettu 20 prosentin energiansäästöjä automaation säätöalgoritmin avulla. Tekoälyn optimoimalla reittihaulla voi säästää 15–25 prosenttia matka-ajasta.

 

Digitaalisten liiketoimintojen kehittyminen vaatii uusien ekosysteemien tukemista.

  • Ekosysteemien synnyttämiseen ja vahvistamiseen tarvitaan alan vahvaa yhteistyötä ja tukemista. Tämän vuoksi on tärkeää, että KIRA-digin seuraaja KIRA-InnoHub tavoittaa laajan joukon alan tekijöitä.
     
  • Ympäristöministeriön KIRA-digi-kokeilujen välityksellä noin 400 yritystä, kuntaa, korkeakoulua ja tutkimuslaitosta on tehnyt reilun kahden vuoden aikana yhteistyötä, joka on jo nyt säteillyt alalle uutta toimintakulttuuria.
     
  • KIRA-digin 4,7 miljoonalla rahoittamista kokeiluista lähes puolet jatkaa ja potentiaaliset hyödyt kiinteistö- ja rakentamisalalle ovat jopa 5,5 miljardia euroa.

 

PANEELIN ASIANTUNTIJAT