Asiantuntijoiden huolehdittava, että oikeaa tietoa on tarjolla päätöksenteon pohjaksi

Hallituksen vauhdittamat asuntopoliittiset toimet yhdistettynä kuntien uudenlaiseen yhteistyöhön voivat nyt johtaa todellisiin tuloksiin, joilla asumiseen ja yhdyskuntarakenteeseen syntyneitä vääristymiä saadaan korjatuksi. Vasta julkistettu liikennepoliittinen selonteko nostaa toivottavasti liikenteestä käytävän keskustelun ja siihen liittyvän päätöksenteon aivan uudelle tasolle. Siltarumpupolitiikka siirtyy toivottavasti nyt historiaan. Julkisen keskustelun myötä on myös koko infraamme kohtaan osoitettu mielenkiinto noussut uudelle tasolle. Perusväylästöömme kohdistuva korjausvelka on nyt tiedostettu.

Olemme aivan uudenlaisessa tilanteessa. Mikä on siinä asiantuntijoiden rooli. Mitä meiltä odotetaan, kysyi Suomen Rakennusinsinöörien Liitto RILin puheenjohtaja Jorma Haapamäki avatessaan liiton kevätkokouksen Oulussa 18.4.2008.

Haapamäki pohtii, ollaanko yksityiskohtaisessa päätöksenteossa menossa oikeaan suuntaan. Tekevätkö poliitikot liian hätiköityjä ja huonosti tutkittuja päätöksiä. Tämä kysymys kätkeekin sisäänsä sen tärkeän viestin, että asiantuntijoiden tulee pitää huoli siitä, että oikeaa tietoa on tarjolla päätöksenteon pohjaksi. Nyt on tiivistettävä asiantuntijatyötä ja keskitettävä tutkimus- ja kehitystyötä niihin aihepiireihin, jotka tulevat lähivuosina olemaan rakennettuun ympäristön kannalta keskeisiä. Tässä mielessä alan yhdessä ajama rakennusalan SHOK-hanke ja osallistuminen korkeakoulu-uudistukseen nousevat tärkeydessään aivan uuteen arvoon.

Asiantuntijat ovat myös joutuneet päätöksentekijöiden kritiikin kohteeksi. Rakennusten energiatehokkuuden kehittämissä ympäristöministeriö joutuu liian paljon käyttämään keppiä porkkanan sijasta. Alan pitäisi nopeammin lähteä kehittämään valmiita konseptoituja matalaenergiaratkaisuja kuluttajien saataville, kehottaa Jorma Haapamäki. Myös infra-ala joutui viime syksynä altavastaajaksi suurten väylähankkeiden kustannusylityksistä.

Rakennettu ympäristö on ollut viime vuoden alusta lähtien vahvasti esillä julkisessa keskustelussa sekä myös Suomen Rakennusinsinöörien Liitto RILin toiminnassa. Helmikuun alun ROTI raportin julkistuksen jälkeen käynnistyi prosessi, jonka keskeisenä osana on ollut hallitusohjelman laatiminen ja nyt jo sen toteutus. Esille tuomamme huoli rakennetun omaisuutemme, ympäristömme tilasta ja siihen pesiytyneestä korjausvelasta on saanut eri yhteyksissä siivet alleen ja se on otettu vakavasti kaikissa niissä vastuullisissa piireissä, joille asia kuuluu, totesi Jorma Haapamäki.

Takaisin edelliselle sivulle