Betonirakenteiden ja rakennusfysiikan suunnittelijoiden pätevyyksistä

A- tai AA-vaativuusluokan betonirakenteiden suunnittelijan pätevyyden ja A-vaativuusluokan rakennusfysiikan suunnittelijan pätevyyden välinen pakollinen kytkentä poistetaan. Fisen hallitus päätti asiasta kokouksessaan 22.9.

Kytkentä syntyi aikoinaan kun RakMK A2:n uudistuksen yhteydessä tuli uusia vaatimuksia koskien rakennusfysikaalista suunnittelua ja silloisilla järjestelmillä ei ollut valmiuksia vastata näihin uusiin vaatimuksiin. Silloin jo toiminnassa olleet betoni- ja puurakenteiden suunnittelijoiden arviointilautakunnat aloittivat heti myös rakennusfysiikan pätevyyksien A-arvioinnin. Betonirakenteiden suunnittelijan hakijalta vaadittiin aina myös rakennusfysiikkapätevyyttä. Rakennusfysiikan A-pätevyyden arviointi siirrettiin sittemmin FISE:n ja RILin perustamaan rakennusfysiikan arviointilautakuntaan, mutta kytkentä betonirakennesuunnitteluun säilyi.

Tehdyllä päätöksellä betonirakenteiden suunnittelijoiden A-rakennusfysiikan pätevyyden hankinnan pakollisuus poistetaan, koska se on aiheuttanut viivästyksiä ja sekaannuksia pätevyyden toteamisessa. Rakennesuunnittelutehtävä käsittää kuitenkin lähes aina betonirakenteiden suunnittelun lisäksi myös ympäröivien rakenteiden kosteus- ja lämpöteknistä suunnittelua, joten useimmille betonirakenteiden suunnittelijoille rakennusfysiikan pätevyys on edelleen tarpeen vähintään A-tasolla. RakMK:n osan A2 mukaan rakennesuunnittelijan hankekohtaiset pätevyystasot määrittelee rakennusvalvontaviranomainen kohteen vaativuuden perusteella.

Lisätietoja: Toimitusjohtaja Klaus Söderlund, klaus.soderlund@fise.fi, puh. 040 900 3576Takaisin edelliselle sivulle