Energiatehokkaiden ratkaisujen kehittäminen on ensiarvoisen tärkeää juuri nyt

Jorma Haapamäki kysyy, millä muulla rakentamisen alalla Suomella voisi olla yhtä hyvät lähtökohdat nousta kansainväliseksi osaajaksi, kuin kestävän kehityksen sateenvarjon alle sijoittuvilla aloilla? Meillä on tällä alueella hyvä kulttuuriperintö ja eri tieteiden välinen osaaminen hyödynnettävissä. Voisi kuvitella, että alalla herätään viimeistään nyt, kun ilmastonmuutoskeskustelu on maassamme ollut pääotsikoissa jo noin vuoden ja asiantuntijoiden tiedossa jo kauan sitä ennen ja kun energian hinnan tuleva jyrkkä nousu on kaikkien tiedossa. Toimijoiden tulisi kuumeisesti olla kehittämässä asumiseen ja toimitiloiksi energiatehokkaita ratkaisuja ja kilpailla asiakkaiden ja ostajien suosiosta näillä argumenteilla.

Myös lainsäätäjän ja normien määrääjien tulisi olla mukana reagoimassa tilanteeseen. Onko niin, että esimerkiksi asumisessa myyjän kannalta vaativa asuntokauppalaki hillitsee innokkuutta uusien innovaatioiden kokeilemiseen? Onko myös niin, että alalla on totuttu tekemään vain se minivaatimus, mikä tulee rakentamismääräyksistä? Onko meillä sellaisia määräyksiä, joita tässä tilanteessa voitaisiin muuttaa tai kokonaan poistaa?

Hyvä esimerkki nopeasta kehityksestä on autoteollisuus. Uusi autoverotus tarttui käynnissä olevaan teknologisen kehityksen tuomiin mahdollisuuksiin ja vastasi kuluttajien uusiin vaatimuksiin myönteisellä tavalla. Auton oston argumentit ovat muuttuneet ja sekä teollisuus että lainsäätäjä ovat siihen pystyneet mukautumaan. Asumisessa kuluttajan uudet kestävän kehityksen vaatimukset pääsevät parhaiten läpi vain omakotirakentamisessa, jossa sielläkin hartiapankkirakentaja valitettavan usein tuntee olevansa yksin ongelmiensa kanssa, totesi puheenjohtaja Haapamäki.


Takaisin edelliselle sivulle