Ajankohtaista RILissä

Jyrki Katainen valitsi RIL-Palkinnon saajaksi Olympiastadionin perusparannus- ja uudistamistyön

Suomen Rakennusinsinöörien Liitto RILin tunnustuspalkinto – RIL-Palkinto 2020 – on myönnetty Olympiastadionin perusparannus- ja uudistamistyölle. Toiselle sijalle ylsivät HSY Hiekkaharjun vesitorni sekä Tampereen vanhan tavara-aseman siirto.

Tunnustuspalkinnon saajan valinnut SITRAn yliasiamies Jyrki Katainen korosti valintaperusteissaan, että suojellun Olympiastadionin perusparannus ja uudistus oli haastava kokonaisuus.

Perusparannus- ja uudistamistyössä muun muassa liitettiin 80 vuotta vanhoja osia täysin uusiin. Lisäksi vanhoja betonirakenteita vahvistettiin hiilikuiduin. Katsomon rakenteellisesti haastavat teräsrakenteet uusittiin ja rimoitettiin paloturvallisesti kivipuulla.

“Kohde on vaatinut paljon osaamista sekä uuden ja vanhan materiaalin että teknologian yhteensovittamisessa. Hankkeessa on hyödynnetty uusia innovatiivisia työmenetelmiä sekä yhdistetty osaamista eri aloilta. Hankkeen suunnittelu ja johtaminen ovat myös olleet poikkeuksellisen haastavia kokonaisuuksia.”

RIL-Palkinnon voittaja julkistettiin 26.11.2020. Jyrki Katainen teki valintansa kolmen finalistin joukosta, rakennusalan asiantuntijoista koostuva esiraadin arvioiden pohjalta. Kaikkiaan RIL-Palkinto-kilpailuun osallistui 15 kovatasoista ehdotusta.
 

Olympiastadion perusparannus ja uudistamistyö

  • Rakennuttaja: Helsingin kaupungin kaupunkiympäristön toimiala
  • Rakennuttajakonsultti: Indepro Oy
  • Pääsuunnittelija: Kari Raimoranta (Arkkitehdit NRT), Kimmo Lintula (Arkkitehtitoimisto K2S Oy)
  • Arkkitehti: Arkkitehdit NRT Oy ja Arkkitehtitoimisto K2S Oy
  • Rakennesuunnittelija: Sweco Rakennetekniikka Oy
  • Sähkö- ja LVI-suunnittelija: Ramboll Finland Oy
  • GEO-suunnittelija: Helsingin kaupungin kaupunkiympäristön toimiala
  • Pääurakoitsija: Skanska Talonrakennus Oy
  • LVIASpr-urakoitsija: LVIASpr: AreOy
  • Sähköurakoitsija: Assemblin Oy
  • Katsomoistuimet: Piiroinen Yhtiöt / Arvo Piiroinen Oy
  • Maanrakennus ja perustusten vahvistus: Lemminkäinen Infra Oy

 

RIL-Palkinto-kilpailu

Suomen Rakennusinsinöörien Liitto RIL myöntää vuosittain RIL-Palkinnon rakennustyölle, -kohteelle tai -konseptille, joka edustaa parhaiten korkealuokkaista, laadukasta ja innovatiivista suomalaista rakennusinsinööritaitoa ja osaamista. Palkittava työ tai hanke on edistänyt kilpailuaikana parhaiten myönteistä rakennusteknistä ja yhteiskunnallista kehitystä maassamme.

Tunnustuksella palkitaan rakennuskohteita, joiden suunnittelussa ja toteutuksessa on osoitettu erinomaista rakennusalan osaamista joko uutta kehittämällä tai olemassa olevaa tietoa luovasti soveltamalla. Kilpailussa on parina viime vuonna painotettu lisäksi muun muassa digitaalisten ratkaisuiden ja uusien innovaatioiden hyödyntämistä sekä loppukäyttäjien huomioimista.  Lue lisää aiheesta täältä.
 

RIL-Palkinnon aikaisemmat voittajat viimeisen kymmenen vuoden ajalta

Lighthouse Joensuu (2019), Amos Rex (2018), Inoroom-leikkaussalikonsepti (2017), Tampereen rantatunneli (2016), Presidentinlinnan peruskorjaushankkeen perustusten vahvistustyöt (2015), Kastellin monitoimitalo (2014), Arctia Shippingin kelluva toimistorakennus (2013), Auroran silta (2012), Helsingin Musiikkitalo (2011), Kempeleen ekokylä (2010). 



Takaisin edelliselle sivulle