Kattojen lumikuormaa seurattava tiiviisti

Viime viikkojen lumisateet erityisesti pääkaupunkiseudulla ovat kasvattaneet kattojen lumikuormia. Lumi on tähän aikaan vuodesta pääasiassa kevyttä paitsi jos tuuli on sitä pakannut, eikä kuormitus yleisesti ole lähellä riskirajoja. Keskimääräinen lumikuorma pääkaupunkiseudulla on nyt noin 70 kiloa neliömetriä kohden. Etelä-Suomessa kattojen mitoituksen peruslumikuorma on 100-200 kg/m2 riippuen rakentamisvuodesta. Lumikuormaa on kuitenkin seurattava aktiivisesti ja ryhdyttävä tarvittaessa lumenpoistoon.

Vaurioherkimpiä ovat olleet laajarunkoisten rakennusten pitkän jännevälin kattorakenteet, kuten urheiluhallien, suurten kauppaliikkeiden, ratsastusmaneesien ja maatalouden tuotantorakennusten katot sekä kuplahallit. Tavalliset omakotitalot eivät kokemuksen mukaan kuulu riskialttiisiin kohteisiin.

"Lumikuorma rakennusten katoilla voi aiheuttaa vaaratilanteen erityisesti silloin, jos rakenteet eivät ole määräysten mukaisia. Viime talvena sortumia ja vaaratilanteita sattui useita. Näissä lumikuorma ei ollut vahinkojen syy vaan laukaiseva tekijä, joka paljasti rakennusvirheen", asuntoministeri Jan Vapaavuori sanoo.

Lumen painoa ei voi arvioida lumikerroksen paksuuden perusteella, koska lumen tiheys vaihtelee suuresti. Länsirannikolla jo 50 sentin kerros märkää tai tuulen pakkaamaa lunta voi lähennellä peruslumikuormaa, kun taas Lapissa 80 sentin kerros samankaltaista lunta on peruslumikuorman tuntumassa.

"Kiinteistönomistajien on hyvä toimia ennakoivasti vahinkojen välttämiseksi. Lumenpudotuksessa on aina syytä käyttää ammattilaisapua ja huolehtia työturvallisuudesta ja ohikulkevien ihmisten turvallisuudesta. Ennakoimalla palvelut eivät myöskään ruuhkaannu", Vapaavuori muistuttaa.

Kattojen lumikuormavaroitukset:
http://wwwi2.ymparisto.fi/i2/90/rokd2/tanaan_fi.html

Turvalliset lumepudotusohjeet:
http://www.kiinteistopalvelut.fi/www/fi/index.php 

Aiempia määräyksiä:Takaisin edelliselle sivulle