Kolme kysymystä koronasta: Miten KIRA-ala ja RILiläiset selviävät poikkeustilan yli?

RILin toimitusjohtaja Miimu Airaksinen vastaa kysymyksiin siitä, millainen vaikutus koronapandemialla on KIRA-alaan ja miten RIL tukee jäseniään poikkeustilan aikana.
 

Millaiset vaikutukset koronaviruksella on KIRA-alan toimijoihin?

Rakennettu ympäristö palveluineen työllistää yli 500 000 ihmistä Suomessa, mikä tarkoittaa noin 20 % väestöstä. Toistaiseksi rakennustyömaat on pystytty pitämään käynnissä varsin hyvin, mutta uusiin aloituksiin saattaa liittyä epävarmuutta. Digitaaliset työkalut ovat onneksi helpottaneet tilannetta monin tavoin, ja yritykset ovat siirtyneet ketterästi digitaaliseen työntekoon niiltä osin kuin se on mahdollista.
 

Miten nykytilanne tulee mahdollisesti näkymään tulevaisuuden rakentamisessa?

Tärkeää olisi suunnitella ja tehdä korjauksia nyt tyhjillään oleviin rakennuksiin kuten kouluihin, että tyhjäkäynnin aika saadaan hyödynnettyä tehokkaasti eikä tilojen toimintaa tarvitse häiritä silloin, kun ne ovat taas koronan jälkeen käytössä. Korjaustarve ei koronan aikana pienene yhtään. Investoinnit tukevat alan kehitystä myös poikkeustilanteissa: Rakentamiseen sijoitettu miljoona euroa työllistää noin 13–16 henkilöä. Lisäksi esimerkiksi toimivaan liikenneinfraan sijoitetut rahat tuovat uusia investointeja alueille saavutettavuuden parantuessa.
 

Millaista tukea RILin jäsenet saavat RIListä koronaviruksen aiheuttamassa poikkeustilassa?

RIL on jo pitkään tarjonnut jäsenilleen webinaarimuotoisia tietoiskuja ja osa täydennyskoulutuksistamme on myös muutettu webinaareiksi. Jäsenryhmiemme kokoukset ja esimerkiksi lausuntojen valmistelut on muutettu etätapaamisiksi.

Koronaepidemian aikana olemme tarjonneet ilmaisetua RILin e-kirjoista opiskelijoille ja opettajille ja muille 30 % alennuksella. Jäsenetulehtien (Rakennuslehti, Tekniikka & Talous ja Rakennustekniikka) tilaukset ovat voimassa normaalisti – oman Rakennustekniikka-lehtemme numerot julkaistaan tänä vuonna kahtena printtilehtenä ja kahtena digilehtenä.

Mahdollisissa lomautustilanteissa ja muissa työelämän ongelmissa jäsentemme apuna ovat KOKO-kassa, RILin juristipalvelut sekä oikeusturvavakuutus.Takaisin edelliselle sivulle