Kruunusiltojen kansainvälinen suunnittelukilpailu avattu

Helsingin kaupunki suunnittelee merkittävää joukkoliikenneyhteyttä, joka yhdistäisi rakennettavan merellisen asuinalueen Kruunuvuorenrannan kantakaupunkiin. Kansainvälisellä suunnittelukilpailulla Helsinki haluaa houkutella maailman parhaat siltaosaajat suunnittelemaan uutta raitiotie-, pyöräily- ja jalankulkuyhteyttä kantakaupungin kainalossa sijaitsevan Kalasataman ja merellisen Kruunuvuorenrannan välille. RIL on ollut tukemassa Helsinkiä kilpailuohjelman valmistelussa yhteistyössä SAFAn kanssa.

”Siltayhteydellä on edellytykset kehittyä Suomen merkittävimmäksi yksittäiseksi taitorakenteeksi”, RILin insinööritaitokilpailuista vastaava kehitysjohtaja Teemu Vehmaskoski iloitsee. ”Kun sparraajina ovat maailman kovimmat nimet, suomalaisilla on nyt näytön mahdollisuus. Haussa on poikkeuksellisen näkemyksen, insinööritaidon ja arkkitehtuurin tasapainoinen liitto.”

Ratkaisu vaativaan ympäristöön

"Hanke on merkitykseltään ja mittakaavaltaan poikkeuksellinen. Kansainvälisellä siltakilpailulla etsitään maisemallisesti ja kulttuurihistoriallisesti vaativaan ympäristöön paras ekologinen ratkaisu", tuomariston puheenjohtaja, apulaiskaupunginjohtaja Pekka Sauri sanoo. Helsinki haluaa suosia kestäviä liikennemuotoja kuten raideliikennettä ja nostaa joukkoliikenteen palvelutasoa.

Laajasalossa sijaitsevalle Kruunuvuorenrannalle on tärkeä saada suora yhteys keskustaan. "Siltayhteys muuttaisi Kruunuvuorenrannan esikaupungista osaksi kantakaupunkia ja Iyhentäisi matka-aikaa merkittävästi", arkkitehti, projektipäällikkö Riitta Jalkanen sanoo. Merellinen Helsinki on luokiteltu yhdeksi Suomen 27 kansallismaisemasta. Siltojen läheisyydessä on lukuisia valtakunnallisesti arvokkaita kulttuuriympäristöjä, joista tärkeimpiä on Unescon maailmanperintökohteisiin lukeutuva Suomenlinna.

Sillasta laadukas maamerkki ja kaupunkinähtävyys

Siltayhteys muodostuisi vähintään kahdesta sillasta, joista pisin voisi olla 1,2 kilometriä ja toteutuessaan Suomen pisin silta. Tehtävän pääpaino on Kruunuvuorenselän merialueen ylittävässä pisimmässä siltaosuudessa Palosaaren ja Kruunuvuorenrannan välillä.

Kilpailun mahdolliseen toiseen vaiheeseen tuomaristo valitsee ensimmäisen vaiheen arvostelun pohjalta vähintään kaksi ehdotusta. Mikäli toinen vaihe järjestetään, se kestää noin neljä kuukautta maaliskuusta 2012 alkaen. Kilpailu ratkaistaan vuoden 2012 loppuun mennessä.

"Kruunusillat-kilpailuun toivotaan kaikin tavoin korkeatasoisia ja taloudellisesti toteuttamiskelpoisia ehdotuksia", Kruunuvuorenrannan aluerakentamisprojektin johtaja Jari Tirkkonen sanoo.

Faktat kilpailusta:Takaisin edelliselle sivulle