Lumikuormia tarkkailtava

Hallien ja muiden laajakattoisten rakennusten lumikuormia tarkkailtava Etelä-Lapissa ja Etelä-Suomessa

Lumikuorma ylittää Etelä-Lapissa ja Uudellamaalla paikoitellen rakennusten peruslumikuorman. Seuraavan yhdeksän vuorokauden ennustetut lumisateet kasvattavat lumikuormaa nykyisestään 25 - 75 kiloa neliöltä. Riskialteimpia ja tarkkailua vaativia ovat laajarunkoisten rakennusten pitkän jännevälin kattorakenteet, kuten urheiluhallien, suurten kauppaliikkeiden, ratsastusmaneesien ja maatalouden tuotantorakennusten katot sekä kuplahallit. Tavalliset omakotitalot eivät aiempien vuosien kokemusten perusteella kuulu riskialttiisiin kohteisiin.

"Kiinteistönomistajan on seurattava katon lumikuormaa aktiivisesti. Aiempina talvina suurissa halleissa ja vastaavissa rakennuksissa piilevät rakennevirheet ovat ilmenneet, kun lumikuorma on kasvanut rakennusten peruslumikuorman tuntumaan. Esimerkiksi keväällä 2010 ensimmäiset romahdukset tapahtuivat, kun maaston keskimääräinen lumikuorma oli 80 - 100 kiloa neliöllä", kertoo SYKEn johtava hydrologi Bertel Vehviläinen.

Lumen paino riippuu sen tiheydestä ja lumikerroksen syvyydestä. "Nyrkkisääntönä on, että hallin katolla oleva 80 cm lumikerros pitää poistaa ja lumenpudotukseen on syytä palkata ammattilainen", muistuttaa johtava hydrologi Bertel Vehviläinen.

Lumen poisto laaja-alaisilta katoilta on suositeltavaa jo ennen kuin peruslumikuorman arvot ylittyvät. Lumenpudotuksessa on aina syytä käyttää ammattilaisapua, ja huolehtia työturvallisuudesta ja ohikulkijoiden turvallisuudesta. Kaikki kattorakenteet suunnitellaan varmuuskertoimia käyttäen kestämään peruslumikuormaa suurempi kuorma.

Katso lisää ympäristökeskuksen sivuiltaTakaisin edelliselle sivulle