Maanalaisten tilojen rakentamisteknologia kehittyy vauhdilla

Maanalaisten tilojen rakentamisteknologia kehittyy vauhdilla

Kymmenen viime vuoden aikana maanalaisten tilojen rakentamisen teknologia on kehittynyt merkittävästi. Halkaisijaltaan entistä suurempia tunneleita ja muuta maanalaista rakentamista pystytään toteuttamaan. Tiloja tehdään niin kovaan kallioon kuin pehmeään maaperään.

ITA:n (International Tunnelling and Underground Space Association) toimitusjohtaja Olivier Vion nostaa Helsingin kaupungin yhdeksi malliesimerkiksi, jossa maanalaisia tiloja on suunniteltu kestävän kehityksen mukaisesti. Myös Montreal, Singapore, Monaco ovat onnistuneet kehittämään rakentamista maan alle. Vastaavia ratkaisuja pohditaan Vionin mukaan parhaillaan myös Madridissa ja Kuala Lumpurissa.

”Maan alle rakentaminen aiheuttaa usein vain vähäisiä häiriöitä kaupunkien keskustassa. Tällöin esimerkiksi korvauskustannukset pysyvät maltillisina” Vion toteaa. ”Tärkein parannus maanalaisten tilojen monipuolisesta kehittämisestä saadaan kaupunkikuvaan, jota voidaan rakentaa asukkaiden lähtökohdista. Sama tila voidaan käyttää kahteen otteeseen.”

Olivier Vion korostaa, että maanalaisen tilojen rakentamisen lisäkustannukset voidaan kaupungeissa helposti kompensoida monilla hyödyillä. Tämä on tunnistettu myös iTA-AITESissa.Takaisin edelliselle sivulle