Norjan teräksinen kulttuurin lähde Vuoden teräsrakenne

Merkittäviin arkkitehtuuripalkintoihin kuuluva Vuoden Teräsrakenne on myönnetty vuonna 2011 teatteri- ja konserttitalo Kildenille. Voittanut kohde on suomalaisen arkkitehti- ja teräsrakentamisosaamisen edustava näyte Norjan Kristiansandissa. Nimi Kilden tarkoittaa suomeksi lähdettä, mikä kuvastaa kaupungin uuden maamerkin roolia kaupungin kulttuurielämän keskuksena. Syyskuussa 2011 käyttöön otettu rakennus kokoaa yhteen kaupungin esiintyvän taiteen instituutiot eli se on sekä teatteri-, ooppera- että konserttitalo.

Palkinto jaettiin Teräsrakenneyhdistys ry:n 40-vuotisjuhlassa Helsingissä 22.11.2011 arkkitehtisuunnittelun kilpailun voittaneen ehdotuksen pohjalta tehneelle Arkkitehtitoimisto ALA Oy:lle, rakennuksen teräsrungon toimittaneelle Ruukille sekä hankkeen norjalaiselle rakennuttajalle, pääurakoitsijalle ja rakennesuunnittelijalle.

Kilden on Kristiansandille näyttävä signaalirakennus – symboli, joka yhdistää kunnalliset kulttuurilaitokset. Palkintolautakunta arvosti rakennuksen ekspressiivistä arkkitehtuuria, joka perustuu teräksen luovaan käyttöön. Ulokemainen rakennusvolyymi on toteutettu innovatiivisena teräsrakenteena. Konsertti- ja teatterisalien ison yhtenäisen tilan vaatimat pitkät jännevälit on ratkaistu teräksisten ristikkorakenteiden avulla.

Meren äärelle nousseen rakennuksen ulkoisen hahmon tunnusmerkki on valtava alapinnaltaan aaltoileva ulokemainen rakennusvolyymi, jonka alle sijoittuvat rakennuksen aula- ja lämpiötilat. Vino ja aaltoileva seinä kappaleen alapinnalla on rakennuksen arkkitehtoninen kohokohta ja uuden kiinnostavan arkkitehtuurin tunnus. Kaupunkikuvassa päähuomio kiinnittyy lasiseinän yläpuolella merelle kurkottavaan ulokerakenteeseen, joka jatkuu sisältä ulos ja korostaa samalla sisä- ja ulkotilan välistä tilallista jatkumoa. Tässä näyttävässä tammipintaisessa ulokkeessa on Ruukin toimittama teräksinen sydän.

ALA Arkkitehdit ovat miettineet rakennusta kulttuurin tehtaana. Tämä ja sijainti teollisella laiturialueella tuottivat idean luoda musta teollinen laatikko – tehtaanomainen rakennus. Siksi kolme talon seinää on päällystetty mustalla alumiinilla. Kildenin yksi seinä on suuressa kontrastissa muille seinille ja samalla rakennuksen kasvot. Länsiseinä kutsuu yleisöä feminiininä ja pehmeänä. Paikallista tammea oleva seinä liittää uuden rakennuksen oivaltavasti kaupungin historiaan. Kristiansand vaurastui 1600- ja 1700 luvuilla viemällä tammea Eurooppaan ja alueella on yhä runsaasti tammimetsiä.

Kilden on arkkitehtuuria, joka tuo taidelaitosten yhteistyön hedelmät parhaalla mahdollisella tavalla esiin ja houkuttelee yleisöä niiden luo. Yhdessä nämä toiminnot ovat enemmän kuin osiensa summa - arkkitehtuurin ansiosta.

Ruukki on toimittanut hankkeeseen näyttävän ulokeseinän lisäksi kantavat teräskatteet, kattoristikot, kulkusillat, kannatinpalkit salien tekniikalle sekä katsomorungot. Ruukin toimitukseen kuului teräsrakenteiden suunnittelu, valmistus ja asennus. Rakennuksen mallintamisessa on hyödynnetty suomalaisen Teklan ohjelmistoja.

Teräsrakenneyhdistys sai 11 ehdotusta Vuoden 2011 Teräsrakenteeksi. Voittajan valitsi asiantuntijajäsenistä koostunut palkintolautakunta, jonka puheenjohtajana toimi professori Antti-Matti Siikala.

Tänä vuonna voittajaksi valittiin siis esimerkki laajasta ja moninaisesta arkkitehtuurin ja teräsrakentamisen viennistä. Viime vuosina Suomessa valmistetuista teräsrakenteista noin 30 prosenttia on mennyt vientitoimituksiin. Teräsrakenteiden vientiä tapahtuu Suomesta etenkin Pohjoismaihin, Baltiaan, Venäjälle ja Keski-Eurooppaan. Teräsrakenteet ja niiden vienti ovat merkittävä työllistäjä Suomessa etelärannikolta Lappiin ja länsirannikolta itärajalle asti.

Teräsrakenneyhdistys ry palkitsi vuoden 2011 Teräsrakennepalkinnolla seuraavat hankkeen osapuolet:

  • Arkkitehtisuunnittelu: Arkkitehtitoimisto ALA Oy yhteistyössä SMS Arkitekter AS:n kanssa
  • Rakennuttaja: Teater- og Konserthus for Sørlandet IKS
  • Rakennesuunnittelija: Multiconsult AS
  • Pääurakoitsija: AF Gruppen AS
  • Runkourakoitsija: Ruukki Construction Oy


Lisätietoja palkinnosta ja sen perusteista antavat:
professori Antti-Matti Siikala, puh. puh. 040 580 5650
toimitusjohtaja Markku Leino, Teräsrakenneyhdistys ry, puh. 0400 468 705
kuvia voittajakohteesta: mari.haapalahti@tryry.fi

Lisätietoja voittaneesta kohteesta antavat:
arkkitehti Juho Grönholm, Arkkitehtitoimisto ALA Oy, puh. 040 555 2169,
www.ala.fi, (kuvia voittajakohteesta)
Johtaja Sami Eronen, Talonrakentamisen projektiliiketoiminta, Ruukki, puh. 040 557 8839.Takaisin edelliselle sivulle