Ajankohtaista RILissä

Opiskelijat kisailivat FinnBuild 2022 -messuilla RILin SPAN-puusiltakilpailussa

RILin, RIA ry:n ja Messukeskuksen yhdessä järjestämä SPAN-puusiltakilpailun pidettiin tällä viikolla FinnBuild 2022 -messujen yhteydessä Helsingissä. Kilpailu oli tarkoitettu rakennustekniikan ammattikorkeakoulu- ja yliopisto-opiskelijoille ympäri Suomea. Kilpailussa opiskelijat saavat ensi käden kokemusta koko rakentamisen prosessista, taitoja tarvittiin ja punnittiin niin sillan suunnittelussa kuin puun käsittelemisessä. 

Kilpailutehtävänä on rakentaa 1,0 metrin vapaan jännevälin silta, kun käytettävissä on 9 metriä 10x10 mm rimaa, 1,5 metriä 10x20 mm rimaa ja, 1 dl Erikeeperiä.

Kilpailun päätuomarina toimi RILin tekninen johtaja Pekka Talaskivi. Talaskiven mukaan SPAN-siltakilpailu on tärkeä verkostoitumiskeino tuleville sillanrakentamisen ammattilaisille. 

"Oman joukkueen eteen nähtiin selvästi vaivaa ja samanaikaisesti kannustettiin reilusti toisia joukkueita. Hienoja nuoria!", Talaskivi kommentoi kisaa.

Kilpailuun osallistui kolme joukkuetta, Turun Ammattikorkeakoulun Siltakeisarit sekä Siltamaakarit ja Aalto-yliopiston joukkue Vääntö. Kilpailun palkintokategoriat ovat suunnittelu, esteettisyys ja kestävyys. Esteettisimmän sillan tittelin sai Siltamaakarit, joukkue Turun ammattikorkeakoulussa (joukkue kuvassa siltansa kanssa). Siltamaakarit olivat tehneet myös sillan, jonka ennalta arvioitu kantavuus oli lähimpänä koestuksen tulosta. Kantavuuden ero alkuperäiseen laskelmaan oli 13,2 prosenttia. Siltamaakarit palkittiin 1500 euron stipendillä.

Kestävin silta löytyi sen sijaan Turun ammattikorkeakoulun opiskelijoiden toiselta joukkueelta, Siltakeisareilta. Sillan kantavuus oli 254,1 kg. Joukkue sai palkinnoksi 2000 euron stipendin. Aalto-yliopiston joukkue Vääntö sai tuomaristolta erityismaininnan turvallisimman sillan suunnittelusta, sillä kestävyys oli yli 50 prosenttia parempi kuin laskelmissa.

Kilpailun tuomaristoon kuuluivat teknologiapäällikkö Joona Pulkkinen (Sweco), projektipäällikkö Miro Kierros (Ramboll), toimittaja Daniel Wallenius (Rakennuslehti) ja tekninen johtaja Pekka Talaskivi (RIL).

Kiitos Ramboll ja Sweco SPAN 2022 -kilpailun mahdollistamisesta!Takaisin edelliselle sivulle