Pauligin paahtimo on Vuoden 2009 Teräsrakenne

Rakennus kuvastaa hyvin Pauligin arvomaailmaa ja korkeita laatutavoitteita sekä tukee Pauligin yrityskuvaa mm. Corten-teräksestä ja alumiinista tehdyn julkisivunsa avulla.

Teräsrakenneyhdistys ry palkitsi voittaneen kohteen rakennuttajana Oy Gustav Paulig Ab:n, arkkitehtisuunnittelijana Arkkitehdit Tommila Oy:n, rakennesuunnittelijana WSP-Finland Oy:n, projektinjohtourakoitsijana Lemcon Oy:n, runkourakoitsijana Pektra Oy:n ja julkisivuurakoitsijoina Eristysliike Ahola Oy:n ja Oulun Kuorirakenne Oy:n.

Pauligin paahtimo tuo jälleen kerran esille, kuinka hyvät edellytykset teräsrakentaminen luo käyttörakennusten arkkitehtonisen ilmeen parantamiselle. Rakennuskokonaisuus on lautakunnan mielestä oivallinen osa laadukasta tuotantorakennusarkkitehtuuriperinnettämme kautta aikain.

Pauligin uudet toimitilat koostuvat varsinaisesta paahtimosta ja toimistotiloista. Hankkeen erityisansiona palkintolautakunta piti ennakkoluulotonta julkisivumateriaalien valintaa. Corten-teräksen lämminsävyisen ruskea mattapinta kertoo kauniisti kahvipaahtimorakennuksen toiminnasta. Toimisto-osan luonnonvärinen alumiinijulkisivu luo sopivan kontrastin Corten-teräkselle ja sen vaaleus keventää samalla kokonaisuutta. Pääsisäänkäynnin edessä olevalta aukiolta näkyy metalli-lasijulkisivun läpi tehtaan tärkein tehtävä eli kahvin paahtaminen.

Rakennuksen arkkitehtuuri on rationaalista. Se siis lähtee tuotannon tarpeista. Prosessin tämän hetken ja tulevaisuuden tarpeiden huomioiminen on johtanut massallisesti komeaan, mittasuhteiltaan luontevaan rakennuksen hahmoon, joka tuo arkkitehtonisesti laadukkaan lisän Vuosaaren sataman maisemaan.

Hankkeen suunnittelussa on käytetty ajattomia työympäristön laatuun liittyviä ajatuksia. Tilaratkaisut edistävät henkilökunnan kanssakäymistä ja kommunikointia. Tilat ovat mahdollisimman avoimia, mahdollisuus seurata työntekoa eri tehtäväryhmien välillä edesauttaa työviihtyvyyttä.

Kunniamaininta Savoy-talo, Eteläesplanadi 14

Teräsrakennepalkintolautakunta päätti myöntää myös yhden kunniamaininnan. Se annettiin Savoy-talon laajennukselle ja saneeraukselle.

Kaupunkirakenteen tiivistäminen ja olemassa olevan rakennuskannan täydennysrakentaminen ovat tänä päivänä oleellisia asioita kehitettäessä kestäviä rakentamismalleja. Laajennus- ja saneeraus on arkkitehtonisesti laadukas esimerkki siitä, miten tiiviin kaupunkikorttelin sisään, olemassa olevien tilojen päälle on tehty toimivaa, omailmeistä toimitilaa. Savoyn teatterin päälle rakentaminen on edellyttänyt vaativia teräsrakenteita. Kolme kerrosta korkeiden vierendel-kehien käytöllä on onnistuttu tekemään korotus niin, että pystyrakenteet sijoittuvat huomaamattomasti olemassa oleviin seinärakenteisiin.

Tuomariston kokoonpano

Vuoden 2009 Teräsrakennepalkinnon tuomariston muodostivat puheenjohtaja Ilmari Lahdelma (Arkkitehtitoimisto Lahdelma & Mahlamäki, SAFA:n edustaja), DI Risto Siirilä (RIL:n edustaja), Patrick Eriksson (Eriksson Arkkitehdit Oy), Allan Savola (Luvata Pori Oy), Petri Kujala (Outokumpu Oyj) ja Hannu Tikka (TTY). Tuomariston sihteerinä oli Markku Leino Teräsrakenneyhdistys ry:stä.

Takaisin edelliselle sivulle