Rakennetun ympäristön tulevaisuus on visuaalinen ja vuorovaikutteinen

Rakennetun ympäristön tulevaisuus on visuaalinen ja vuorovaikutteinen

Kiinteistö‐ ja rakentamisfoorumin järjestämä infografiikkakilpailu Sujuva! Rakennettu ympäristö 2025 haki uusia näkökulmia ja käyttötapoja arkiympäristöllemme. Voittajatöissä luotiin heti käyttöön otettavissa olevia kansalaistyökaluja asukkaille ja kuluttajille.

Opiskelijasarjan voitto meni työryhmälle The Group of Joy (Aapo Pihkala, Jesse Pasanen ja Tuomo Ranto) Aalto‐yliopistosta. Sen kilpailutyö INTO! kuvaa kaupunkiympäristön, johon kaupunkilaiset vaikuttavat elektronisen infotaulujärjestelmän kautta. INTO! ‐järjestelmän avulla kaupunkilaiset saavat tietoa kiinnostavista tapahtumista ja voivat suositella niitä ystävilleen. Järjestelmän tarkoituksena on myös lisätä asukkaiden osallistumista asioiden valmisteluun esimerkiksi järjestämällä mielipidekyselyitä kaupunkiympäristön kehittämiseksi.

Ammattilaissarjan voittajajoukkue AFA (Francesco Allaix, Andrea Hernandez ja Maria Lahdenperä) esittää myyttejä, faktoja ja ristiriitaisuuksia energian tuotannosta ja hiilidioksidipäästöistä julisteessaan MORE WITH LESS. Ryhmän ehdotus kehittää kotitalouksien sähkölaskua entistäkin ohjaavampaan suuntaan tavoitteina sekä energian että rahan säästäminen.

”INTO! tarjoaa runsaasti mahdollisuuksia infografiikan hyödyntämiseen. Se on jo nykytekniikalla toteutettavissa oleva sosiaalisen median jalkauttamiskeino. INTO! tarjoaa kaupunkilaisille aidosti vuorovaikutteisen tavan saada ja välittää tietoa siitä, mitä kotikaupungissa tapahtuu”, totesi palkintolautakunnan puheenjohtaja”, vastaava tuottaja Saku Tuominen Idealist Groupista. ”MORE WITH LESS ‐juliste taas sisältää tietoa usean kilpailutyön edestä. Se on hyvä esimerkki siitä, mihin infografiikalla voi parhaimmillaan pystyä. Jos sähkölaskujen yhteydessä kyetään kertomaan havainnollisella ja koukuttavalla tavalla energiansäästömahdollisuuksista, on helppo uskoa sen vaikuttavan myös kulutukseen.

Tämän idean voisi toteuttaa välittömästi ilman valtavia lisäinvestointeja.”

Voittajien julkistustilaisuudessa puhunut KIRA‐foorumin johtoryhmän puheenjohtaja, Rakennusteollisuus RT ry:n toimitusjohtaja Tarmo Pipatti kehui kilpailijoiden rohkeutta lähteä kehittämään rakennettua ympäristöä. ”Tämänkaltainen kilpailu on erinomainen keino rohkaista niin opiskelijoita kuin ammattilaisia ajattelemaan toisin. Ei riitä, että alalla toimivat itse tuntevat faktat, vaan ne pitää pystyä esittämään siten, että jokaisen on mahdollista hahmottaa informaatiotulvasta oleellinen.”

Palkintolautakunnan muodostivat puheenjohtaja Saku Tuomisen lisäksi johtaja Jukka Pekkanen Rakennusteollisuus RT ry:stä sekä graafinen suunnittelija, Grafia ry:n varapuheenjohtaja Marja Seliger Aalto‐yliopistosta. Kilpailu järjestettiin osana Kiinteistö‐ ja rakentamisfoorumin koordinoimaa Kiinteistö‐ ja rakentamisalan toimialamurros 2025 (KIRA 2025) ‐hanketta. Sen tavoitteena on muodostaa yhteinen näkemys siitä, miten rakennetun ympäristön käyttäjien oikeutettuihin vaatimuksiin kyetään entistä paremmin vastaamaan. Kilpailun toteutuksesta vastasi RIL.Takaisin edelliselle sivulle