RIL – Palkinto 2011 kansainväliset mitat täyttävälle Helsingin Musiikkitalolle

Rakennusalan merkittävin vuotuinen palkinto, Suomen Rakennusinsinöörien Liiton RIL-Palkinto on myönnetty Musiikkitalolle. Senaatti-kiinteistöjen rakennuttama ja SRV Rakennus Oy:n urakoima Musiikkitalo on keskeiselle paikalle rakennettu kansainväliset mitat täyttävä julkinen rakennus. ”Kaikesta huomaa, että kyseessä on musiikin esittämistä ja nauttimista varten rakennettu tila, musiikin pyhättö. Akustiikka on loistava; esiintymiselle, harjoittelulle ja kuuntelulle varatut tilat toimivat. Kokonaisuus on nautinnollinen”, kertoi voittajan tänä vuonna valinnut toimitusjohtaja Risto E.J. Penttilä Keskuskauppakamarista.

Erityisesti Penttilää miellytti, että rakennus istuu kulttuurihistoriallisesti tärkeään kaupunkimiljööseen hyvin. Se jäsentää tilaa, jota reunustavat yhtäällä Eduskuntatalo ja Mannerheimintie; toisaalla Töölönlahti, Sanomatalo ja Kiasma. Rakentamisen laatu on korkea.Suunnittelun lähtökohtana on ollut kahdensadan vuoden elinkaari.

”Musiikkitalo on hieno kokonaisuus, joka tuottaa iloa musiikin tekijöille ja harrastajille. Se toimii hyvänä käyntikorttina kansainvälisille vieraille, totesi Risto E.J. Penttilä julkistaessaan voittajan 24.11.2011 Säätytalolla Helsingissä.

Projektinjohdollisesti ja logistisesti vaativista olosuhteista huolimatta hanke pysyi aikataulussa. Hankkeen kustannukset olivat yhteensä 168 miljoonaa euroa. Viisi vuotta kestäneessä rakennustyössä perustamisvaihe vei noin puolet ja puolet meni itse talon rakentamiseen.

Kokoa rakennuksella on noin 36 000 m2 ja 230 000 m3. Musiikkitalon päätoimijat ovat Helsingin kaupunginorkesteri, Radion sinfoniaorkesteri sekä Sibelius-Akatemia, mutta tiloja vuokrataan myös muille toimijoille. Rakennuksen ytimenä on yli 1700-paikkainen konserttisali. Suuren konserttisalin kehämäistä lämpiötä ja aulatiloja hyödynnetään kahvila- ja näyttelytiloina. Lisäksi talossa on kuusi viisi pienempää noin 80–400 -paikkaista salia, auditorio, ravintoloita ja klubitiloja sekä Sibelius-Akatemian musiikkikirjasto sekä opetus-, harjoitus- ja toimistotiloja.

Musiikkitalon suunnitteluvaihe oli pitkä ja monivaiheinen. Hanke käynnistyi 1999 kansainvälisellä arkkitehtikilpailulla, johon tuli lähes 250 ehdotusta. Rakennus on teknisesti erittäin vaativa. Arkkitehtonisten tavoitteiden rinnalla tärkein yksittäinen suunnittelunäkökohta oli akustiikka, joka haasteineen vaikutti lähes kaikkiin talon rakenneteknisiin suunnitteluratkaisuihin.

Hankeprosessissa käytettiin tietomallia monipuolisesti. Hankkeen aikana panostettiin voimakkaasti työturvallisuuteen ja harmaan talouden torjuntaan. Lisäksi rakentamisen aikainen tiedotus sidosryhmille sekä panostus työmaan esittelyyn olivat merkittävässä roolissa.

Talossa työskentelee vakityisesti yli 200 musiikin muippuammattilaista sekän noin 1 500 opiskelijaa ja 400 muuta henkilöstä.

Musiikkitalo, palkitut

Tilaaja/rakennuttaja: KOy Helsingin Musiikkitalo/Senaatti-kiinteistöt

 • Johtaja Juha Lemström, KOy Helsingin Musiikkitalo/Senaatti-kiinteistöt
 • Johtaja Petri Turku, KOy Helsingin Musiikkitalo/Senaatti-kiinteistöt
 • Dipl.ins. Juha Niemelä, KOy Helsingin Musiikkitalo/Senaatti-kiinteistöt
 • Arkkitehti Tuomo Hahl, KOy Helsingin Musiikkitalo/Senaatti-kiinteistöt

Rakennuttajakonsultti: ISS Proko ja A-Insinöörit Oy

 • Raine Nieminen, ISS Proko
 • Johtaja Juhani Karhu, A-Insinöörit Oy

Pääsuunnittelija ja arkkitehti: LPR-Arkkitehdit Oy

 • Arkkitehti Marko Kivistö, LPR-Arkkitehdit Oy

Rakennesuunnittelija: Vahanen Oy ja Insinööritoimisto Matti Ollila & Co

 • Dipl.ins. Tero Aaltonen, Vahanen Oy

Erikoissuunnittelu: Nagata Acoustics

 • Yasuhisa Toyota, Nagata Acoustics

Pääurakoitsija: SRV

 • Varatoimitusjohtaja Juha Pekka Ojala, SRV
 • Projektijohtaja Markku Muhonen, SRV
 • Työmaapäällikkö Jukka Nikkola, SRV
 • Tuotantojohtaja Heimo Sillanpää, SRV
 • Tiedotuspäällikkö Maija Saastamoinen, SRV

Kuva: Musiikkitalo /Arno Chapelle.

Palkinnon julkistamista voi myös seurata tästä videolinkistä.

Kilpailun toisen sijan jakoivat Crusellin silta ja
Messukeskuksen uusi halli 7

Risto E.J. Penttilä totesi perusteluissaan, että voimme olla ylpeitä kaikista kolmesta finaaliin päässeestä rakennuksesta.

- Crusellin silta on linjakas ja hieno älysilta, joka edustaa siltarakentamisen terävintä kärkeä. Se on loistava maamerkki Jätkäsaarelle. Siinä yhdistyy esteettisyys, ekologisuus ja laatu. Crusellin silta tekee Jätkäsaarelle sen, minkä Musiikkitalo tekee Helsingille ja koko Suomelle.

Silta muodostaa yhteyden Ruoholahdesta Jätkäsaaren uudelle asuinalueelle ja toimii myös raitiovaunuliikenteen reittinä.

Crusellin silta on rakenteiltaan haastavin Suomessa toteutettu silta, jossa tietomallinnusta on käytetty rakennussuunnittelun lisäksi rakennustyön toteuttamisessa. Sillasta luotiin tarkka tietomalli, joka sisältää myös rakennusmateriaalien ominaisuudet. Muun muassa tarvittavat materiaalimäärät on saatu mallin avulla tarkasti määriteltyä. Urakan kustannusarvio on noin 17,7 miljoonaa euroa, summaan sisältyvät myös rantamuurit ja siltaan kytkeytyvät katutyöt.

Tilaajana oli HKR, Katu- ja puisto-osasto, pääsuunnittelijana WSP Finland Oy, arkkitehtisuunnittelijana Arkkitehtitoimisto Jussi Tervaoja Oy ja rakennesuunnittelijana WSP Finland Oy. Pääurakoitsijana kohteessa oli Skanska Oy.

Messuhallikin voi olla kaunis! Messukeskuksen laajennuksen kauneus syntyy sekä kaarevasta muodosta, että merialumiinin, lasin ja betonin hienosta yhdistelmästä. Tilassa on maalämpö ja sen rakentamisessa on huomioitu Suomen Messujen sertifioitu ympäristöjärjestelmä. Se on täynnä innovatiivisia ratkaisuja. Se muistuttaa lähes lentokonehallia, koska sen sisällä ei ole yhtään pylvästä. Hallilaajennuksessa on huomioitu käytön monipuolisuus, hallissa voidaan järjestää myös kansainvälisiä palloiluturnauksia ja yleisurheilun sisähallikisoja sekä konsertteja. Rakentaminen toteutettiin ilman keskeytystä messutoiminnalle muissa halleissa, perustelee Penttilä.

Kohteen rakennuttaja oli Suomen Messut Osuuskunta, arkkitehtisuunnittelu Arkkitehdit Davidsson Tarkela Oy, rakennesuunnittelu Aaro Kohonen Oy, geotekninen suunnittelu Geotek Oy, LVIAS-suunnittelu Projectusteam Oy, Paloturvallisuus L2 Paloturvallisuus Oy, liikennesuunnittelu Trafix Oy, julkisivuvalaistussuunnittelu Cadvance Oy, projektinjohtourakoitsija SRV Toimitilat Oy, rakennustöiden valvonta Fennopro-Consulting Oy.

***
Lisätiedot
Helena Soimakallio, toimitusjohtaja, Suomen Rakennusinsinöörien Liitto RIL
Puh. 040 550 7706, helena.soimakallio@ril.fi

***

RIL-palkinto

RIL-palkinnolla palkitaan rakennuskohteita, joiden suunnittelussa ja toteutuksessa on osoitettu erinomaista rakennusalan osaamista joko uutta kehittämällä tai olemassa olevaa tietoa luovasti soveltamalla sekä kiinnitetty tekniikan ohella huomiota taloudellisiin, yhteiskunnallisiin ja ympäristönäkökohtiin. RIL-palkinnolla on annettu tunnustusta rakennusinsinöörien osaamiselle vuodesta 1972 lähtien. Kilpailun järjestää RIL. RILin jäsenet ehdottavat palkinnon saajaksi rakennuskohteita, joista rakennusalan asiantuntijoista ja median edustajista koostuva raati valitsee kilpailun finalistit. Lopullisen valinnan teki vuonna 2011 toimitusjohtaja Risto E.J. Penttilä Keskuskauppakamarista.

RIL-palkinnon aikaisemmat voittajat

Kyläsaaren puhdistamo (1972), Mansikkakosken silta (1974), Loviisan voimalaitos (1977), Färjsundin silta (1981), Baghdad Conference Palace (1984), Kostamus-projekti (1986), Kaisaniemenkatu 1 (1988), Jätkänkynttilä (1990), Karhunkorven betonitie (1992), Tähtiniemen silta (1994), Porvoon kaupungintalon oikaisu (1996), Suomenojan typenpoistolaitos (1998), Kämp Galleria ja Hotelli Kämp (1999), Sibeliustalo (2000), Liikenteen simulointiohjelma HUTSIM (2001), Kiinteistö Oy St Erikin perustusten vahvistaminen (2002), Pääkaupunkiseudun Jokerilinja (2003), Joensuun Areena (2004), Asunto Oy Arabian Kotiranta (2005), Oulun rakennusvalvonnan laatuprojektit (2006), Mera-energiatehokas kerrostalojärjestelmä (2007), Vuosaaren satama ja liikennejärjestelyt (2008), Kakolanmäen jätevedenpuhdistamo - Lämpöpumppulaitos ja biokaasulaitos (2009), Kempeleen ekokylä (2010).

Suomen Rakennusinsinöörien Liitto RIL
Suomen Rakennusinsinöörien Liitto RIL on valtakunnallinen asiantuntijaorganisaatio, jonka tarkoituksena on edistää hyvää suunnittelu-, rakentamis- ja ylläpitokulttuuria ja rakennusalan ammattitaidon kehittymistä Suomessa. Vuonna 1934 perustetun järjestön jäsenistö koostuu yli 6000:sta rakennus-, yhdyskunta-, ympäristö- ja kiinteistöalan diplomi-insinööristä, tekniikan lisensiaatista ja tohtorista sekä teekkarista. www.ril.fiTakaisin edelliselle sivulle