Ajankohtaista RILissäPalkinto

Sudentassu on Vuoden silta 2021

Vantaan Kuninkaanmäessä sijaitseva kevyen liikenteen silta Sudentassu on valittu Vuoden silta 2021 -tunnustuksen saajaksi. Sillan suunnittelusta on vastannut WSP Finland Oy ja urakoinnista Destia Oy. Kilpailussa myönnettiin myös kunniamaininta Pomarkunjoen sillan korjaukselle.

RILin tunnustuspalkinto Vuoden silta on myönnetty Sudentassulle eli Sipoonkorven sillalle. Joulukuussa 2019 käyttöön avattu, Vantaan Kuusijärven ulkoilualueelta Sipoonkorven kansallispuistoon johtava teräksinen palkkisilta sijaitsee kalliorinteiden välissä noin 20 metrin korkeudessa. 219 tonnia painava silta on 126 metriä pitkä ja viisi metriä leveä.

Tänä vuonna kilpailun teemana oli sillan ympäristön huomioiminen suunnittelussa ja rakentamisessa. Kilpailun tuomariston mukaan Sudentassu on sovitettu ympäristöönsä hienopiirteisesti ja se on koostaan huolimatta saatu keveän ja siron näköiseksi kuitenkin niin, että siltarakenteet ovat jämäköitä ja vakuuttavia.

”Viimeisteltyä, ympäröivästä kansallispuiston metsäympäristöstä innoitusta saanutta muotokieltä näkyy muun muassa välitukipilareissa, kaiteissa ja puukannessa”, kommentoi tuomariston puheenjohtaja Ville Alajoki.

Tuomaristo arvosti erityisesti myös Sudentassun käyttäjien ja sidosryhmien mielipiteiden kuulemista sillansuunnittelussa ja -rakentamisessa. Vantaalaiset valitsivat äänestämällä eri kuvavaihtoehdoista sillan vinopinnakaiteita koristavat led-valoin valaistut kasvi- ja eläinaiheet. Sillalle järjestettiin myös keväällä 2020 avoin nimikilpailu, ja 563 ehdotuksen joukosta nimeksi valikoitui Sudentassu.

Vuoden silta 2021 -kilpailussa myönnettiin tänä vuonna myös kunniamaininta Pomarkunjoen sillalle. Sillan suunnittelijatahona on toiminut WSP Finland Oy ja pääurakoitsijana Kreate. Pomarkun kunnassa kylänraitilla sijaitsevan vanhan kiviholvisillan tilalle rakennettiin teräsbetoninen jatkuva laattakehäsilta, jonka verhoilussa hyödynnettiin vanhan sillan kiviä. Tuomariston mukaan uusi silta yhdistää huomaamattomasti uutta ja vanhaa säilyttäen kylänraitin historiallisesti arvokkaan kulttuurimaiseman ja koskialueen ympäristön lähes entisellään.

Kuvat Sudentassusta ja Pomarkunjoen sillasta: WSP Finland Oy

Lisätiedot:
Ville Alajoki, Vuoden Silta 2021 -kilpailun tuomariston puheenjohtaja
ville.alajoki@hel.fi, puh. 040 334 7301
Jenni Ahola, RIL ry
jenni.ahola@ril.fi, puh. 040 834 2705


Sudentassu
Suunnittelu: WSP Finland Oy
Siltasuunnittelu: Sami Niemelä, Ilkka Ojala
Ympäristösuunnittelu: Arto Kaituri, Satu Niemelä-Prittinen, Jaakko Aho-Mantila
Valaistussuunnittelu: Teemu Skogberg

Pääurakoitsija: Destia Oy
Työjohtaja: Mikael Sonck
Työmaapäällikkö: Jussi Tiainen

Teräsrakenteiden toimitus ja asennus: Normek Oy

Rakennuttajakonsultti: Ramboll CM Oy, Jarkko Parkkisenniemi

 

Vuoden Silta -kilpailu
RIL myöntää vuosittain Vuoden silta -palkinnon kohteelle, joka edustaa korkealuokkaista ja laadukasta suomalaista siltasuunnittelu- ja sillanrakennusosaamista. Vuodesta 2001 jaetulla palkinnolla halutaan nostaa sillansuunnittelun tasoa maassamme.

Kilpailussa huomioidaan uudiskohteiden lisäksi myös ensiluokkaiset korjatut siltakohteet. Erityistä huomioita on kiinnitetty sillan tai siltakokonaisuuden istumiseen ympäristöönsä ja siihen, miten hyvin sillan toiminnallisuus on huomioitu. Eduksi on katsottu suunnittelun ja rakentamisen tekniset haasteet ja niiden innovatiivinen ratkaiseminen.Takaisin edelliselle sivulle