Suomen ensimmäiset kansalliset tietomallivaatimukset julkistettiin

Senaatti-kiinteistöjen vuonna 2007 julkaisemat tietomallivaatimukset ovat laajentuneet neljällä täysin uudella osalla. Rakentamisen ja kiinteistön ylläpidon lisäksi Suomen ensimmäiset kansalliset tietomallivaatimukset koskevat nyt myös projektin hallintaa ja energia-analyysejä. Tietomallivaatimusten tavoitteena on yhdenmukaistaa ja vakinaistaa rakentamisen toimintatapoja.

Nyt päivitetyt ja laajennetut tietomallivaatimukset syntyivät Rakennustietosäätiön vetämän, vuoden 2011 aikana toteutetun COBIM-hankkeen tuloksena. Hanke tehtiin tiiviissä yhteistyössä muun muassa Senaatti-kiinteistöjen, Suomen johtavien suunnittelutoimistojen, kiinteistönomistajien ja urakoitsijoiden kanssa, jotka nyt myös sitoutuvat noudattamaan vaatimuksia.

Uusien osien lisäksi tietomallivaatimusten vanhat ohjeet kirjoitettiin uudelleen ja niiden sisältöä laajennettiin. Yleiset tietomallivaatimukset ovat kansainvälisestikin täysin uudenlainen lähestymistapa alan yhteistyöhön. Näin laaja-alaisesti toteutettuja kansallisia tietomallivaatimuksia ei ole aikaisemmin esitelty.

– COBIM-hankkeen taustalla on ollut selkeä tarve lisätä tietomallinnuksen käyttöä. On hienoa, että Senaati-kiinteistöjen vaatimuksia on nyt laajennettu näin isolla alan ammattilaisten joukolla, jotka myös sitoutuvat noudattamaan niitä jatkossa, sanoo COBIM-hankkeen johtoryhmän puheenjohtaja ja investoinnit-yksikön johtaja Jukka Riikonen Senaatti-kiinteistöiltä.

– Vaatimusten selkiytymisen ohella on tärkeää, että ne huomioivat myös kiinteistön käytön ja ylläpidon. Tavoitteena on, että tietomalleja hyödynnettäisiin koko rakennuksen elinkaaren ajan. Malliin pystytään sisällyttämään paljon arvokasta tietoa kiinteistöstä, jota olisi muuten melkein mahdotonta hallita, jatkaa Riikonen.

Aiheesta lisää tässä linkissä.Takaisin edelliselle sivulle