Suomen luontokeskus Haltialle Puupalkinto 2013

Luontokeskus Haltia, jonka on suunnitellut Arkkitehdit Lahdelma & Mahlamäki, on ensimmäinen ristiinliimatuista massiivipuulevyistä rakennettu julkinen rakennus Suomessa. Muualla maailmassa nopeasti yleistyvää tekniikkaa ei ole aikaisemmin tässä mittakaavassa meillä käytetty. (kuva Voitto Niemelä)

Arkkitehtuuriltaan rakennus on erittäin korkeatasoinen. Kalevalaiseen taruston inspiroima rakennus on keskeinen osa näyttelyä, joka kertoo Suomen luonnonpuistoista. Rakennus on istutettu taitavasti jyrkkään kalliorinteeseen, mikä mahdollistaa rakennuksesta upeat luontonäkymät. Kohde on jo osoittautunut erittäin suosituksi vierailupaikaksi.

Koko rakennuksessa on vahvasti läsnä moderni puun tuntu. Puun käyttö on konstailematonta. Rakennuksessa käytetyt massiivipuulevyt on valmistettu Itävallassa ja varusteltu Suomessa.

Kohde on innovatiivinen myös muutoin kuin puunkäytön osalta. Rakennuksen energiaratkaisut ovat tämän hetken huippua. Rakennus lämpenee ja jäähtyy auringosta ja maasta saatavalla energialla. Kohde sijaitsee Espoon Nuuksiossa.

Kohteen suunnitteluista ja toteutuksesta ovat vastanneet:

  • Tilaaja/rakennuttaja: Nuuksiokeskus Oy / Timo Kukko
  • Arkkitehti/pääsuunnittelu: Ark. tsto. Lahdelma & Mahlamäki / Rainer Mahlamäki, Tarja Suvisto, Mirja Sillanpää
  • Rakennesuunnittelija: Ins. Tsto. Tanskanen Oy / Jouko Tanskanen
  • Rakennuttajakonsultti: Pöyry CM Oy / Juha Välikangas
  • Pääurakoitsija: YIT Rakennus Oy / Kalervo Piiroinen
  • Puurakenteiden toimittaja: Stora Enso Building and Living / Janne Manninen

Kunniamaininta Kiinteistö Oy Metsätapiolalle

Puupalkintotuomaristo päätti jakaa vuonna 2013 yhden kunniamaininnan, jonka saa Kiinteistö Oy Metsätapiola arkkitehtisuunnittelijoinaan arkkitehtitoimisto Pekka Helin & Co /Pekka Helin ja Antti Laiho. Kohde oli myös yleisöäänestyksen suosikki.

Saapuminen Metsätapiolaan yllättää kävijän. Voimakkaasti muotoillut rakenteet jättävät lähtemättömän muistijäljen. Puun uusi, oivaltava käyttö ulottuu myös muualle seinäpintoihin. Suunnittelun ohella ihastusta herättää rakenteiden ja pintojen korkealaatuinen toteutus. Rakenteet ja pinnat ovat loistava esimerkki puun käytöstä työympäristön virittäjänä. Kohde sijaitsee Espoon Tapiolassa.

Kohteen suunnittelusta ja toteutuksesta ovat vastanneet:

  • Tilaaja/rakennuttaja: Kiinteistö Oy Metsätapiola
  • Arkkitehti/pääsuunnittelu: Arkkitehtitoimisto Pekka Helin & co / Pekka Helin ja Antti Laiho
  • Rakennesuunnittelu: Vahanen Oy
  • Puuosatoimittaja: Metsä Wood

Puupalkinto jaetaan vuosittain kannustuksena rakennukselle, sisustukselle tai rakenteelle, joka edustaa korkealaatuista, suomalaista puuarkkitehtuuria tai jossa puuta on käytetty rakennustekniikkaa edistävällä tavalla. Puupalkinto on jaettu vuodesta 1994 alkaen. Nyt myönnettävä palkinto on järjestyksessä kuudestoista. Palkinnon myöntää Puuinfo.Takaisin edelliselle sivulle