Sustainable Building 2010 -konferenssi Suomeen syksyllä 2010

Kansainvälinen kestävän rakentamisen konferenssi Sustainable Building 2010 järjestetään ensi vuoden syyskuussa Suomessa Espoon Dipolissa. Tapahtuma on yksi yhdeksästä ympäri maailman järjestettävästä alueellisesta konferenssista, joissa valmistellaan vuoden 2011 maailmankonferenssin teemoja. Suomessa järjestettävän Pohjois-Euroopan aluekonferenssin painopisteitä ovat rakennusten sisäolosuhteiden hallinta ja tietomallipohjainen tiedonhallinta, building smart. Aluekonferenssien päätulokset kootaan esitettäväksi seuraavassa maailmankonferenssissa.

Kolmen vuoden välein järjestettävät maailmanlaajuiset Sustainable Building -konferenssit tähtäävät rakentamista koskevan globaalin arviointimenetelmän kehittämiseen.

– Konferenssien tärkeimpiä tavoitteita on kehittää kansainvälisiä mittareita, joilla esimerkiksi eri kaupunkeja ja yhdyskuntia voidaan arvioida ja verrata toisiinsa muun muassa elämänlaadun ja kestävän kehityksen perusteella. Nykyiset mittarit saattavat ohjata huomion relevanteista tekijöistä pelkästään mittareissa määriteltyihin indikaattoreihin. Kansainvälinen kehitystyö tähtää siihen, että arviointi saa konkreettisemmat perusteet ja hyvän elämänlaadun sekä kestävän kehityksen tekijät voidaan huomioida rakentamisessa entistä paremmin, sanoo konferenssin tieteellisen komitean puheenjohtaja, johtava tutkija Pekka Huovila VTT:ltä.

Konferensseissa kootaan yhteen ja jaetaan kestävän rakentamisen ja yhdyskuntasuunnittelun maailmanlaajuiset parhaat käytännöt, mikä auttaa asettamaan maakohtaiselle kehitystyölle tavoitteita.

– Suomessa puhutaan paljon matalaenergiaratkaisuista ja passiivitaloista, mutta nollaenergiset ja energiapositiiviset ratkaisut ovat olleet vähemmän esillä. Näitäkin ratkaisuja odotetaan esiteltävän konferenssissa. Yritysten ja tutkimusyhteisöjen tapaamisissa syntyy käsitys siitä, missä kestävässä rakentamisessa maailmalla mennään ja mihin meidän tulee Suomessakin panostaa, Huovila kertoo.

Suomalaisten saavutukset esille

Suomalaiset ovat perinteisesti olleet rakennustekniikan edelläkävijöitä. Tähän ovat vaikuttaneet muun muassa ilmaston asettamat vaatimukset rakentamiselle ja rakennusten energiatehokkuudelle sekä muita maita tiukemmat rakennusmääräykset. Viime vuosina muut maat ovat kirineet rakennustekniikassa Suomea kiinni, ja suomalaiset rakennusalan saavutukset ovat jääneet kansainvälisesti vähäisemmälle huomiolle. Dipolissa järjestettävä aluekonferenssi toimii näyteikkunana suomalaisten osaamiselle ja alan yrityksille.

– Kolmesta konferenssipäivästä yksi on omistettu kokonaan yrityksille, joille tarjoutuu tilaisuus esitellä tuotteitaan ja ratkaisujaan kansainväliselle yleisölle. Suomessa on maailman mittakaavassa huippuosaamista esimerkiksi sisäilmaluokituksissa ja -mittauksissa sekä rakentamisen tuotemallien eli rakennusten ominaisuuksia kokoavien tietokantojen kehityksessä. Tuotemallipohjaisissa sovelluksissa ja ohjelmistoissa on Suomelle selvää vientipotentiaalia, kertoo Virpi Mikkonen Tekesistä. Tekesin Kestävä yhdyskunta -ohjelma on yksi tapahtuman kumppaneista.

Konferenssin järjestämisestä vastaavat Suomen Rakennusinsinöörien Liitto RIL ja VTT suomalaisten kumppaneidensa Sisäilmayhdistys ry:n ja BuildingSmart Finlandin kanssa. Konferenssin yrityspäivä on samalla Tekesin Kestävä yhdyskunta -ohjelman vuosiseminaari.

Konferenssiabstrakteja otetaan vastaan 15.2.2010 asti. Lue lisää: www.sb10.fi  

Takaisin edelliselle sivulle