Tasavallan presidentti palkitsi MERA – energiatehokkaan kerrostalojärjestelmän

Tasavallan presidentti Tarja Halonen kertoi julkistaessaan RIL-Palkinnon 19.11. Finlandia-talolla perusteluissaan: "Valitsemani voittaja on kiinnostava innovaatio, josta on jo olemassa näyttöä, mutta jonka laajamittainen käyttö on vasta alkamassa. Odotukset - ja myös tarpeet - tämän menetelmän käyttämiselle ovat suuret. Toivon palkinnon sekä kannustavan tekijöitä että herättävän yleistä mielenkiintoa.

Voittaja noudattaa kestävän kehityksen periaatteita. Se on erinomainen esimerkki siitä, miten rakennustekniikkaa kehittämällä voidaan saavuttaa taloudellisia säästöjä ja samalla vähentää huomattavasti energiankulutusta ja osallistua ilmastonmuutoksen torjuntaan. Yleistyessään tällä menetelmällä voi olla paitsi ekologinen, myös merkittävä kansantaloudellinen vaikutus. Menetelmä on sovellettavissa niin kotimaassa kuin kansainvälisestikin. Se on myös esimerkki tutkimuksen, tuotekehityksen ja tuotannon yhteistyöverkoston syntymisestä ja sen hyödyntämisestä rakennusteollisuudessa", totesi Tasavallan presidentti Tarja Halonen.

MERA järjestelmä on elinkaariedullinen. Kehitys tulee etenemään kohti matalaenergiarakentamista, johtuen muun muassa energian hinnan noususta ja sen saatavuudesta.

Yli viisi vuotta vireillä olleen kehitystyön ensimmäinen pilottikohde rakennettiin kerrostaloasuntoon Espoon Leppävaaraan 2005. Asunnossa ei ole lämmityspattereita vaan se lämpenee suurimman osan talvea asukkaista ja laitteista peräisin olevalla lämmöllä. Loppu lämmitystarve katetaan ilmanvaihtolämmityksellä. VTT:n tutkimusten mukaan talon lämmityskustannuksissa saadaan 70 %:n säästöt. Näiden tutkimusten perusteella on Rakennusliike Reponen Oy:n aloitteesta päätetty rakentaa pohjoismaiden ensimmäiset matalaenergiakerrostalot yhteistyössä VVO:n kanssa. Kustannusnousu verrattuna tavanomaiseen rakentamiseen on urakoitsijan mukaan vain 1,7 % (noin 27 €/brm²).

MERA – hankkeesta palkitut ovat

 • Rakennusliike Reponen Oy
  - Toimitusjohtaja Mika Airaksela
  - Hankintajohtaja Jouko Lindström
  - Talousjohtaja Jukka Kinnunen
  - Erkki Tolkkinen
 • VTT
  - Erikoistutkija Juhani Laine
  - Tutkija Mikko Saari
 • Meptek Oy
  - Suunnittelu- ja tuotekehityspäällikkö Jouni Tuomi
 • Skaala Oy
  - Toimitusjohtaja Markku Hautanen
 • Laatuseinä Oy
  - Toimitusjohtaja Pekka Kuurne
 • Mikkelin AMK
  - Projektipäällikkö Matti Miettinen


Takaisin edelliselle sivulle