Vuoden 2011 rakennusalan diplomi-insinööri on infrarakentamisen ammattilainen, tekninen johtaja Mikko Leppänen

Vuoden 2011 rakennusalan diplomi-insinööri

Infrarakentamisen ammattilainen, tekninen johtaja Mikko Leppänen uskoo, että laatu ja osaaminen ovat pian arvossaan

Vuoden 2011 rakennusalan diplomi-insinööri Mikko Leppänen on vannoutunut inframies. Hän uskoo, että jo lähitulevaisuudessa koittaa aika, jolloin laadusta ja osaamisesta ollaan valmiita taas maksamaan.

Suomen Rakennusinsinöörien Liitto RIL valitsi Ramboll Finland Oy:n teknisen johtajan vuoden 2011 rakennusalan diplomi-insinööriksi. Valinnassa painotettiin mm. laadukasta insinööriosaamista, esimerkillisyyttä sekä ammattikunnan arvostuksen edistämistä. Vuoden rakennusalan diplomi-insinööri julkistettiin RILin vuosikokousillallisilla Turussa 15.4.

”Nämä ovat koko alan tulevaisuuden kannalta elintärkeitä asioita, joissa ei ole varaa lipsua. Kun loppuasiakkaina ovat kaikki kansalaiset, meiltä vaaditaan paljon ja meitä kohtaan ollaan kriittisiä. Tähän haasteeseen pitää myös vastata – ei selittelemällä vaan tekemällä laadukasta työtä kustannuspaineesta huolimatta”, Mikko Leppänen korostaa.

Koska kova hintakilpailu on johtanut lähes olemattomiin katteisiin, laadun ylläpitämisestä on tullut haasteellista. Huoli infrarakentamisen tilanteesta ja näkymistä on aiheellinen. ”Infran tilasta ei puhuta turhaan.” Mikko Leppästä harmittaa se, että kansallisvarantomme rappeutuu vauhdilla, mikä on erityisesti näin keväisin nähtävissä. Leppänen kehottaakin tutustumaan Rakennetun omaisuuden tila, ROTI 2011 -raportin linjauksiin ja näkemyksiin. Leppänen muistuttaa, että nyt on näytön paikka. - Tästä suosta on päästävä pikimmiten ylös. Jos laadusta ja osaamisesta ei olla valmiita maksamaan, emme saa alalle parhaita osaajia.

Mikko Leppänen toteaa, että rakentamisen näkymät ovat edelleen haasteelliset. - Nyt on erityisen tärkeää jatkaa sitä arvokasta työtä, jota ala on tehnyt osaamisen kehittämiseksi ja nuorten saamiseksi työelämään. Tämä onnistuu vain siten, että kaikki todella puhaltavat yhteen hiileen ja lunastavat lupauksensa.

Meidän tulee korostaa projektityön merkitystä eikä vain rakentaa nopeita urapolkuja, jotka pahimmillaan johtavat kuiluun. Itselleni on aina ollut kunnia-asia saada olla mukana projekteissa ja ´saappaat savessa´ -tekemisessä, sanoo Mikko Leppänen.

***

Vuoden rakennusalan diplomi-insinöörin valitsemisen kriteereinä ovat laadukas insinööriosaaminen, suunnittelun merkityksen edistäminen, henkilön esimerkillisyys, helppo samaistuttavuus sekä ammattikunnan arvostuksen edistäminen. Valinnan tekee RILin hallitus.

Aikaisemmin tunnustuksen ovat aiemmin saaneet Esko Järvenpää (1997), Antti Peltoniemi (1998), Erkki KM Leppävuori (1999), Risto Laukkanen (2000), Rita Piirainen (2001), Matti A. Mantere (2002), Toivo Vainiotalo (2003), Tapani Mäkikyrö (2004), Lasse Alanne (2005), Ralf Lindberg (2006), Tage Eriksson (2007) , Olavi Louko (2008), Timo Kohtamäki (2009) ja Reijo Riekkola (2010).Takaisin edelliselle sivulle