Tapahtunutta:

2.11.2018 Asunnonostoilta

RIL-Nuoret kokoontuivat Lauttasaareen Ravintola Blue Peterin tiloihin avaamaan pikkujoulukautta asunnonostoillan merkeissä. Suosittu tapahtumakonsepti järjestettiin edellisen kerran lähes kaksi vuotta sitten ja tälläkin kertaa kabinettitiloihin oli eksynyt runsas määrä RIL-Nuoria. Asunnonostoprosessia pohdittiin muutamasta eri näkökulmasta ja monelle ajankohtainen aihe kirvoitti suuren määrän keskustelua ja kysymyksiä. Suuri kiitos onnistuneesta illasta menee huippuluokan puhujille, sillä osallistujat saivat esitysten myötä todella perusteellisen käsityksen ensiasunnon hankkimisesta.

27.9.2018 Oluenmaistelu

Maistelu järjestettiin Decanterin tiloissa 27.9. klo 17-19.30 lasitastinginä, eli oluttyyppiä kohti maistettiin kyseiselle tyypille suunnitellusta lasista. Maisteltavana oli suomailaisia pienpanimo-oluita. Decanterilta Marjaana Siljander kertoi lasien ominaisuuksista ja mitä maistaessa kannattaa ottaa huomioon mausta. Oluista kerroin lyhyesti panimosta ja oluttyypistä ennen maistamista. Vertailulasina käytettiin perinteistä baarituoppia. Kyytipoikana syötiin salamia, juustoa, suolakurkkua ja keksejä. Osallistujilta tuli positiivista palautetta rennosta ja mukavasta tapahtumasta ja suurimmalle osalle oli yllätys miten iso ero on olutlasilla verrattuna tuoppiin.

30.8.2018 Epäonnistumisen ilta

Pääkaupunkiseudun RIL-Nuoret kokoontuivat kesätauon jälkeen RIL:n toimistolle keskustelemaan epäonnistumisista. Illan tavoitteena oli kannustaa nuoria asiantuntijoita kohtaamaan rohkeasti työelämän hankalia tilanteita ja haastavia projekteja. Keskustelunomainen tilaisuus Skanskan Tiina Koppisen johdolla oli mielenkiintoinen avaus RIL-Nuorten syyskaudelle.

15.6.2018 RIL- ja Skol-nuorten kesäskumpat

RIL- ja SKOL-nuorten kesäskumpat pidettiin perinteisin menoin 15.6.2018. Tänä vuonna teemasta päätettiin jättää turha pönöttäminen pois ja keskittyä yhdessäoloon ja nuorten osaajien verkostoitumiseen. Verkostoitumisen ensimmäinen takaisku saatiin kuitenkin jo ennen tapahtumaa, kun kolmas osallistujajoukko eli SAFA:n nuoret arkkitehdit joutuivat perumaan omalta osaltaan tapahtumaan osallistumisen.

Itse tapahtumapäivänä kaikki meni suunnitelmien mukaan vaikkakin skumppa meinasi loppua ja sitä sitten ostettiin muutama pullo lisää valtion pyörittämästä monopolista. Väkeä oli kerääntynyt aurinkoiseen Ruttopuistoon mukavasti ja puheensorina täyttikin vanhan kirkon rappuset kun ihmiset juttelivat kesän kuulumisiaan ja tutustuivat toisiinsa. Iltaa vietettiinkin Ruttopuistossa suunniteltua pidempään ja kesäillan jo hieman pimetessä innokkaimmat lähtivät vielä jatkoille pääkaupunkimme yöhön.

12.6.2018 ymp-urailta

Pääkaupunkiseudun RIL-nuoret järjestivät vesi- ja ympäristötekniikan uraillan 12.6.2018. Tapahtuma järjestettiin RIL:n toimistolla Helsingissä. Tapahtumassa RIL:n vesitekniikan tekniiikkaryhmän puheenjohtaja ja Aquaflow Oy:n toimitusjohtaja Seppo Wallinmaa kertoi urapolustaan ja vesitekniikan alan työllisttymimahdollisuuksista ja oleellisista taidoista. Tapahtumaan osallistui kandi- ja maisterivaiheen opiskelijoita Aallosta ja Oulun yliopistosta.

26.4.2018 Kuohuviinimaistelu

RIL:n toimistolla järjestettiin Vapun alla perinteiseen tapaan kuohuviinimaistelu. Tapahtuma saavutti jälleen suuren suosion ja paikat varattiin ennätysajassa. Maistattajana toimi viiniexpertti Hannes Kallioinen. Maistelun ja viiniopastuksen lisäksi Kallioinen luennoi Shampagnealueen historiasta ja nykyhetkestä.

8.4.-13.4.2018 Ulkoexcursio tukholmaan

Pääkaupunkiseudun RIL-Nuorten johtoryhmä järjesti kaikille Suomen RIL-Nuorille tarkoitetun ulkoexcursion Tukholmaan, Ruotsiin 8.4.-13.4. Tapahtumaan osallistui yhteensä kymmenen henkilöä. Matkan aikana vierailtiin pohjoismaiden suurimmassa rakennusalan tapahtumassa Nordbyggissä, sekä NCC:n, Skanskan, WSP:n, Swecon ja Rambollin toimistoilla/työmailla. Matka sujui ongelmitta, osallistujilla oli hauskaa ja excursiot olivat erinomaisia.

4.4.2018 Teekkarispeksi

Pääkaupunkiseudun RIL-nuoret olivat katsomassa jälleen Teekkarispeksiä ensi-illassa 4.4.2018. Tapahtumaan osallistui yhteensä 19 jäsentä ja avecia, joista lähes kaikki olivat rakennetun ympäristön alojen opiskelijoita Aallosta. Ennen illan esitystä vietettiin yhdessä aikaa Angleterressä afterworkkien äärellä.

11.1.2018 RIL-NUORTEN KONSULTIN VASTUU -ILTA

Tapahtuman n. 20 osallistujaa oppivat sopimustekniikan alkeita sekä konsultin vastuuseen liittyviä asioita RIL:n toimistolla. Tilaisuudessa puhui A-Insinöörien yritysjuristi Päivi Hillner. Tuttuun tapaan RIL-Nuoret tarjosi myös syötävää ja juotavaa osallistujille.

 

8.12.2017 RIL-Nuoret PKS: Vaalikokous & RIL-Glögien jatko

RIL-Nuorten vaalikokous järjestettiin perinteisesti RIL-Glögien yhteydessä, ja vaalikokouksen myötä RIL-Nuorten johtoryhmä sai uuden puheenjohtajan Joni Virkin ja viisi uutta johtoryhmän jäsentä: Pauli Moilanen, Ossi Inkiläinen, Petri Kinnunen, Johannes Laurila ja Jari Isaksson. Vaalikokouksen ja RIL-Glögien jälkeen osallistujat suuntasivat kenties ensimmäistä kertaa RIL-Nuorten itse järjestämille jatkoille kisaamaan hohtominigolfin mestaruudesta. Tämän jälkeen ilta jatkui iloisissa tunnelmissa Wäinössä. Järjestäjät kiittävät osallistujia mahtavasta illasta ja onnittelevat uutta johtoryhmää!

 

29.11. Vastavalmistuneiden ilta

RIL-Nuoret nostivat maljaa viiden vudoen sisään valmistuneiden rakennetun ympäristön alan  valmistuneiden kanssa. Illan avasi Tuomas Särkilähden inspiroiva puhe paikalla olleille reilulle 20 opintiensä päättäneille. Ilta jatkui mukavan jutustelun, ruuan ja juoman parissa. Onnea vielä valmistuneille!

 

23.11. RILin syysliittokokous

RIL:n syysliittokokous pidettiin to 23.11.2017 Helsingissä Säätytalolla. Pääaiheena liittokokouksessa oli uuden RIL:n hallituksen puheenjohtaja sekä kolmen hallituksen jäsenen valinta erovuoroisten tilalle. Paikalle houkuteltiin myös RIL-Nuorten jäseniä, mutta valitettavasti työkiireiden ja muiden menojen kiilatessa etusijalle paikalle oli saapunut vain muutama nuorempi jäsen. RIL-Nuorten sponsoroimat puintioluet jäivät siis tällä kertaa nauttimatta. Oletuksena kuitenkin on, että suurin osa nuorista jäsenistä on äänestänyt sähköisesti ja ottanut sitä kautta osaa vaikuttamiseen. RIL-Nuoret onnittelevat uusia RIL:n hallituksen jäseniä ja odottavat innolla tulevia yhteistyökuvioita!

 

15.11. Kaupunkikehittämisen seminaari

RIL-nuoret järjesti 15.11.2017 kaupunkikehittämisen seminaarin Helsingin kaupungin tarjoamissa tiloissa Kampin Laiturilla. Paneeliin osallistuivat kehitysinsinööri Anssi Juntunen A-Insinööreiltä, tutkija Mikko Särelä, yksikön johtaja Anri Linden itäisestä kaavoitusyksiköstä ja ilmiörakentaja Tero Vanhanen Firalta. Panelistien alustuksissaan pitämät puheenvuorot käsittelivät mm. arkkitehtikilpailujen merkitystä hyvän kaupungin kehittämiselle, sekä erilaisten ketterien menetelmien vaikutuksia kaavoituksen ja toteutuksen vauhdittamiseen, kuten kaupunginosa-allianssimalli tai modulaarisuuteen perustuva kaavoitus- ja kerrostalosuunnittelu.

Illan aikana kuultiin kovaa keskustelua laiturilla alan tulevaisuudesta. Panelistit korostivat, että rakennusalan tuottavuutta pitää parantaa ja ketterämpi yhteistoiminta eri osapuolien kesken on tulevaisuudessa yhä tärkeämpää kun uusia alueita suunnitellaan ja toteutetaan. Vuoropuhelun ja osallistamisen tärkeys korostuu myös siinä, että yhä enemmän tullaan uusia asuntoja rakentamaan nykyisten sekaan täydennysrakentamisen lisääntyessä. Paneeliosuuden jälkeenkin paikalla olijat jatkoivat keskustelua yleisön kanssa illan teemoihin liittyen.

18.10. RIL-Nuoret ja RIA: VR-Trackin allianssipäivä

VR-Trackin fasilitoimassa allianssipäivässä vietettiin päivä allianssimalliin käytännön kautta tutustuen. Tapahtumassa oli edustettuna monipuolisesti alan nuoria osaajia niin yli opistopisto- kuin ammattikorkeataustalla. Ensin meille kerrottiin yleisesti hieman allianssimallista, jonka jälkeen meidät jaettiin ryhmään ja pääsimme painimaan jokainen hieman erilaisen projektin parissa. Kokonaisuudessaan päivä oli hauska ja opettavainen kokekumus, jonka ruokatarjoilut olivat kohdallaan.

12.10. Urailta, Vesilalan kansainväliset näkymät

RIL-nuorten syksyn urailta keskittyi vesialan kansainvälisiin markkinoihin ja uramahdollisuuksiin. Tapahtuma järjestettiin RIL:n toimistolla 12.10.2017. Asiantuntijoina paikalla olivat Clewer Oy:n toimitusjohtaja Jouni T. Laine sekä SansOx Ltd:n toimitusjohtaja Mikael Seppälä. Tapahtuman tarkoituksena oli, että paljon kansainvälisillä markkinoilla toimineet vesialan tekijät pääsivät jakamaan kokemuksiaan nuorten kanssa rennoissa merkeissä. Seppälän puheenvuorossa korostuivat vesialan valtava kasvu globaalisti sekä suurimmat ongelmakohdat maailmalla. Esimerkiksi noin 90 prosenttia maailman jätevesistä jätetään nykyään täysin puhdistamatta. Laineen puheenvuoro käsitteli osittain samoja teemoja ja nosti esille erilaisia mahdollisuuksia ongelmien ratkaisemiseksi. Näitä olivat esimerkiksi pienimuotoiset jätevedenpuhdistamot keskitettyjen laitosten rinnalle. Tapahtumassa oli runsaasti aikaa keskustelulle, jonka aikana asiantuntijat vastailivat nuorten kysymyksiin. Keskustelun aiheet käsittelivät muun muassa vesialan markkinoita eri maanosissa ja tulevaisuuden ravinnontuotantoa.

 

21.9. Gaala 

Gaala pidettiin jo viidettä kertaa 21.9.2017 Design Factorylla Otaniemessä, Espoossa. Tapahtuman tarkoituksena oli tutustuttaa Aalto-yliopiston uudet opiskelijat rakennetun ympäristön alaan. Tapahtumaan osallistui edellisvuosien tapaan yhteensä yli 200 opiskelijaa Energia- ja ympäristötekniikan, Rakennetun ympäristön sekä Kone- ja rakennustekniikan koulutusohjelmista. Opiskelijoita rakennetun ympäristön alaan tutustutti tapahtumaan osallistuneet lähes 70 yritysedustajaa 33 eri rakennetun ympäristön alan yrityksestä. Illan ohjelmaan kuuluvat puheenvuorot pitivät: Henriikka Hellström - Johtaja, jäsenyys ja viestintä, Suomen Rakennusinsinöörien Liitto RIL sekä Helena Säteri – Ympäristöministeriön osastopäällikkö. Puheenvuorot korostivat rakennetun ympäristön alan suurta merkitystä ja monipuolisuutta. Illan viihteellisestä puolesta vastasi stand up -koomikko Tomi Walamies. Muilta osin illan ohjelma sisälsi vapaata keskustelua eri osapuolten kesken maittavan ruoan ja juoman siivittämänä

Tapahtuma oli erittäin onnistunut ja illan aikana käytiin vilkkaasti keskusteluja yritysedustajien ja opiskelijoiden välillä. Uusien opiskelijoiden aktiivisuus sai kiitosta ja yritysedustajilla piti kiirettä, kun opiskelijat haastoivat heitä näkemyksillään. Yritysedustajat kertoivat rakennetun ympäristön alan laajoista erikoistumismahdollisuuksista ja haastavista tehtävistä. Taisi illan aikana jokin käyntikorttikin vaihtaa omistajaa, ja rakennettu ympäristö on varmasti monen opiskelijan mielessä tulevia opintosuuntauksia suunniteltaessa tai ensi vuoden kesätöiden haun ollessa ajankohtaista.

15.9. RIL-Nuoret: Excursio - BOLT.Worksin tarina

 

RIL-Nuoret vierailivat rakennusalan työvoimavuokrauksen edellekävijän BOLT.Worksin toimistolla työviikon päätteeksi. Myynti- ja markkinointijohtaja Timo Hakkarainen esitteli startupin historiaa sekä myös hieman alan tulevaisuudennäkymiä. Napakan yritysesittelyn jälkeen jälkipelit käytiin saunan lauteilla ja tarjoiluistakaan ei oltu tingitty.

 

6.9.2017 Jousiammuntakokeilu  Tapanilan Urheilukeskuksessa

RIL nuorten Jory järjesti jousiammuntakokeilun. Osallistujien mielestä tapahtuma oli mukava ja opetus korkeatasoista. Tuloksia paraneminen tapahtuman loppua kohden varmistaa tämän. Järjestelyiden hoitaminen Urheilukeskuksen henkilökunnan kanssa oli sangen mutkatonta. Järjestäjille jäi hyvä fiilis tapahtuman jälkeen, vaikka osallistujamäärässä jäätiin tavoitteesta.

[Henkilön Hamilkar Bergroth kuva.]

 

20.6.2017 Nuorten kesäglögit

Kesäskumpat pidettiin ti 20.6. RIL:n toimistolla yhdessä Konsulttinuorten ja Opiskelija-SAFAn kanssa.  Asiaohjelmana kuunneltiin vaatealan ammattilaisten tyylivinkkejä, joita tarjosivat vaatturimestari Sonja Raassina, vaatturiliike Sauman toinen omistaja Olli Holstikko sekä jalkine- ja nahkatuotteiden erikoisliike Elielsin omistaja Johan Eliel Mikkonen. Esitysten ja kysymysten jälkeen verkostoiduttiin uusien tuttavuuksien kanssa kuplajuomia maistellen. Tapahtumaan osallistui yhteensä noin 40 henkeä. 

 

15.6.2017 RILin kesäglögit 

RILin perinteiset kesäglögit vietettiin 15.6.2017 RILin toimistolla lämpöisissä tunnelmissa. Glögeille oli ilmoittautunut melkeinpä 200 henkilöä, mutta onneksi toimiston tilat riittivät kaikille! Nuorempiakin RILin jäseniä oli paikalla ainakin parikymmentä, mikä oli hieno saavutus osallistujien keski-iän ollessa muuten melko korkea.

Glögeillä vallitsi rento tunnelma, ja väenpaljoudesta löysi aina jonkun vanhan tutun, jonka kanssa saattoi keskustella. Samanhenkisessä seurassa pystyi luomaan myös uusia kontakteja ja kyselemään alan kuulumisia.

14.6.2017 Golf-kokeilu

Jo perinteeksi muodostunut kesän golf-kokeilu vietettiin tänä vuonna Leppävaaran Continental Golfin mukavissa puitteissa.  Paikalle saapui nuoria kokeilemaan lajia ensimmäistä kertaa, mutta myös muutama kokeneempi konkari tuli vetreyttämään lyöntilihaksia pitkän tauon jälkeen. Lämmin sää innosti ryhmän paukuttamaan yhteensä noin 1 000 palloa rangen viheriölle. Välillä lyönnit saattoivat hieman duffata tai slaissata, mutta onneksi ohjausta ja apua oli saatavilla tasapuolisesti kaikkien osallistujien puolesta. Kun lyönti oli saatu kohdalleen, juoda tirautettiin vielä kunnon pullakaffit ja jäätelöt palauttavana toimenpiteenä. Suuri hatunnosto Continental Golfin loistavalle asiakaspalvelulle, joka piti tarpeistamme huolta koko illan ajan!

 

10.5.2017 RIL-Nuorten ravi-ilta

RIL-Nuoret pääsivät jo perinteeksi muodostuneessa ravi-illassa Vermoon seuraamaan raveja Ruduksen vieraina. Jälleen kerran puitteet tapahtumalle olivat loistavat, ja osallistujat pääsivät seuraamaan raveja omassa aitiossa, jossa pöydät notkuivat maukkaista tarjoiluista. Iltaan kuului myös toto-opastus, joka mahdollisti myös kokemattomankin pelaajan pääsyn toto-pelien maailmaan. Ääntä ja jännitystä ei tapahtumasta puuttunut, kun nopeimpia hevosia veikkailtiin ja kannustettiin voittoon. Kannustamisen ja veikkailun ohella pääsimme myös raviradalle onnittelemaan Rudus-lähdön voittaneen hevosen. Taas kerran tapahtuma oli kaikin puolin onnistunut – kiitos siitä niin Rudukselle kuin kaikille ravi-iltaan osallistuneille jäsenille!

30.4.2017 Wappuskumpat

Perinteiseen tapaan RIL-Nuoret tarjoilivat jäsenistölleen kuohuvaa Rakennusinsinöörikillan wappusimojen yhteydessä Rakentajanaukiolla. Viileästä säästä huolimatta wappuskumpilla oli runsaasti osallistujia ja kuohuvat hupenivat kovaa vauhtia. Wappuskumppien yhteydessä jaettiin myös huikea palkinto RIL:n haalarimerkkisaban voittajalle – onneksi olkoon vielä kerran! Kuohuvan lisäksi RIL-Nuoret jakoivat jäsenistölleen RIL:n uusia jumppakasseja, jotka (jälleen kerran) menivät kuin kuumille kiville.

11.4.2017 Teekkarispeksikasa

Pääkaupunkiseudun RIL-nuoret olivat katsomassa jälleen Teekkarispeksiä 11.4.2017. Tapahtumaan osallistui yhteensä 14 jäsentä ja avecia. Oli positiivinen yllätys kuinka moni Aalto-yliopiston ulkopuolelta tuleva RIL-nuori oli löytänyt tapahtuman. Ennen illan esitystä vietettiin yhdessä aikaa Angleterressä afterworkkien äärellä

29.3.2017 Urailta: Oman osaamisen kehittäminen valmistumisen jälkeen

RIL-Nuorten vuoden 2017 ensimmäinen urailta toteutettiin teemalla Oman osaamisen kehittäminen valmistumisen jälkeen. Urailta järjestettiin tuttuun tapaan RIL:n toimistolla, ja paikalle saapui yhteensä noin 20 henkilöä. Puheenvuoroja olivat pitämässä Joonas Tulonen A-Insinööreiltä, Marcus Reijonen Lemminkäinen Infralta sekä Teemu Vehmaskoski emoyhtiön eli RIL:n puolesta.

Puheenvuorot käsittelivät niin yksilön kuin työnantajankin näkökulmaa osaamisen kehittämiseen liittyen. Oli ilo huomata, että kaikissa puheenvuoroissa toistui samankaltaiset trendit. Tärkeimpinä pointteina voi nostaa esiin omien kiinnostusten reipas esiintuonti sekä verkostoitumisen hyödyntäminen (yleensä joku tietää vastauksen ongelmaasi). Keskustelua herätti lisäksi RIL:n selvityksissä havaittu rakennusalan noin 40-vuotiaiden diplomi-insinöörien vähyys, mikä selittyy 90-luvun lamavuosilla. Odotettavissa on, että valmistuvien nuorten siirtyminen vastuullisiin tehtäviin on aiempaa nopeampaa etenkin, kun rakennusalan startup-buumi kiihtyy ja osaltaan kasvattaa tarvetta nuorten asiantuntijoiden esiinmarssille.

8.3.2017 INFRA 2017 ja RIL-Nuorten lounas

RIL-Nuoret kerääntyivät yhteiselle lounaalle INFRA 2017 -tapahtumassa. Tapahtumassa oli tänäkin vuonna teemoina digitalisaatio, kaupungistuminen ja kestävä kehitys, jotka tarjosivat mielenkiintoisia esityksiä uusista tuulista alalla. Osallistujat saivat itse valita, minkä teeman luentoja halusivat kuunnella. Tapahtumassa oli myös useiden yritysten standeja, joiden luona saattoi vierailla ja kysellä tiukkoja kysymyksiä. Lounaalle osallistui 5 RIL-Nuorta.

22.2.2017 Trampoliinipuisto

RIL-Nuoret järjestivät lajikokeilun trampoliinipuisto Rushiin 22.2.2017. Tunnin hyppyvuoro keräsi 25 innokasta pomppijaa kokeilemaan erilaisia trampoliineja ja temppupisteitä. Hikoilun ohessa ehdittiin myös tutustua uusiin kasvoihin ja napata lopuksi ryhmäkuva porukalla.

18.1.2017 RIL-nuorten asunnonostoilta

RIL-Nuoret järjesti ensi-asunnon ostoillan 18.1.2017 auttaakseen nuoria ensi-asunnon ostoon liittyvissä kimuranteissa tilanteissa. Monipuolinen puhujakattaus opasti 50 hengen yleisöä lainapäätöksiin vaikuttavissa tekijöissä, lainopillisissa kiemuroissa sekä siinä, mitä kaikkea asunnonostajan kannattaa ennakkoon selvittää ja keneltä. Lisäksi puheenvuoroissa käsiteltiin yleisemmin taloyhtiön ja sitä kautta isännöitsijän roolia asuntomarkkinoilla sekä koko Suomen rakennuskannan tilaa ja asunnon arvon määräytymisen perusteita. Mielenkiintoisten esitysten jälkeen syntyi vielä runsaasti keskustelua asiantuntijoiden ja RIL-nuorten välille.

9.12.2016 RIL-Nuoret PKS: vaalikokous @ RIL-glögit

RIL-nuorille valittiin viisi uutta jäsentä johtoryhmään. Hyviä ehdokkaita oli paljon ja juoduimme tekemään vaikean äänestyksen.Paikalla äänestämässä oli noin 30 henkilöä. Johtoryhmän uusiksi jäseniksi valittiin Mika Tarhala, Henri Hyttinen, Olli Peltomäki, Teemu Meriluoto ja Jaakko Klinga.

1.12.2016 Neuvottelutaitokoulutus

Reilu 20 hengen ryhmä RIL-Nuoria osallistui neuvottelutaitokoulutukseen joulukuun alussa RIL:n toimistolla. Kouluttajana toimi itsekin DI:ksi valmistunut Karla Nieminen. Illan aikana kuulimme mm. Small Talkin tärkeydestä neuvottelutilanteissa, kävimme läpi neuvottelun kulkua ryhmissä tehtävien harjoitusten avulla sekä mietimme kuinka oman idea saa esitettyä vakuuttavasti vastapuolelle.Koska neuvottelutilanteet ovat esiintymistä, mietittiin koulutuksessa myös esiintymistaitoja ja miten esim. epäonnistumisen pelon voi selättää. Ilta eteni kouluttajan iloisen esityksen ja erilaisten ryhmätehtävien parissa nopeasti ja kaikille osallistujille jäi varmasti hyviä vinkkejä mieleen tulevaisuuden neuvottelutilanteisiin.

8.11.2016 Urailta, teemana kansainvälisyys

RIL-Nuorten toinen urailta, teemalla kansainvälisyys, järjestettiin RIL:n toimistolla 8.11.2016. Uraillan ideana on, että rakennetun ympäristön alan konkarit pääsevät kertomaan alan nuorille osaajille omista kokemuksistaan työurallaan. Puhujina oli Anssi Auvinen Saarnio & Riekkola OY, Daniel Holmgren, Vr Track, Ilpo Peltonen, Bonava sekä Anne Kaattari, TEK. Kolme ensimmäistä puheenvuoroa keskittyivät uratarinoihin, ja saimme kuulla minkälaista työskentely ulkomailla oli, minkälaisiin kulttuurierohin he olivat törmänneet ja mikä ulkomailla työskentelyssä on haastavaa ja mikä palkitsevaa. Tämän lisäksi TEK käytti puheenvuoron käytännön vinkeistä vero- ja työsopimusasioissa ulkomaan työskentelyssä. Lumipyrystä huolimatta paikalle saapui hieman alle 20 nuorta keskustelemaan ja kuulemaan ulkomailla työskentelystä.

27.10.2016 Vierailu Ympäristöministeriöön

Joukko RIL-Nuoria vieraili lokakuun lopulla Ympäristöministeriössä. Ympäristöministeriön laaja toimenkuva selkeytyi vierailun aikana ja osallistujat saivat paremman kuvan esimerkiksi virkamiehen työstä. Muita aiheita olivat muun muassa rakentamisen tulevaisuus, digitalisaatio ja lainsääntö. Vierailuun osallistui 14 RIL-Nuorten jäsentä.

19.10.2016 Oluenmaisteluilta ja vesitekniikkaexcu, Pöyry

Reilun kymmenen RIL-nuoren joukko kokoontui lokakuun 19. päivä Pöyrylle viettämään iltaa laatuoluiden parissa. Samalla päästiin kuulemaan Pöyryn asiantuntijoiden esityksiä nykyaikaisten kallioon rakennettavien vedenpuhdistamojen sekä vaativien hulevesiviemärien ja vesijohtojen suunnittelun haasteista. Olutammattilaisen vetämä tasting-tilaisuus osoittautui erittäin rennoksi ja erilaisten oluttyylien lisäksi opittiin runsaasti hauskoja faktoja oluenvalmistukseen liittyen.

24.9.2016 Next Generation Summit, ROTI-työpajat ja RIL-nuorten sitsit Tampereella

Syyskuun viikonloppua odotettiin innolla ja tunnelma oli korkealla aamusta saakka. Luvassa oli komea kattaus nuorille: Next Generation Summit -seminaari, nuorten ROTI-työpaja sekä RIL-nuorten vuotuiset sitsit. Tänä vuonna isäntänä toimi Pirkanmaan RIL-nuoret ja matkaan lähdettiin lauantaiaamupäivänä Helsingistä pikkubussilla. Tampereen ja Helsingin lisäksi päivään osallistui RIL-nuoria myös Oulusta. Jo bussissa juttu alkoi luistaa. Oli kiva tutustua ennalta tuntemattomiin RILiläisiin sekä päivittää kuulumiset vanhojen tuttujen kanssa. Perille päästyämme pääsimme eväspöydän kimppuun, jonka jälkeen hakeuduimme paikoillemme kuuntelemaan kohta alkavaa Next Generation Summitia.

Next Generation Summit on ensi kertaa järjestetty RIL-nuorten oma seminaari. Seminaarin avasi Pirkanmaan RIL-nuorten Eki Lehtimäki, jonka jälkeen vuorossa oli kolme nuorta puhujaa. Saimme kuulla mielenkiintoiset alustukset mallinnuksesta, Keskustakirjaston työmaasta sekä virtuaalitodellisuuden (VR) mahdollisuuksista rakennusalalla. Osallistujat saivat myös kokeilla VR-laseja taukojen aikana.

Toisena osiona päivässä oli ROTI-osuus, jossa keskusteltiin ja koottiin yhteen nuorten näkemys laajemmin RILissä tehtävään ROTI (rakennetun omaisuuden tila) -työhön. Osiota alustivat kunkin ROTI-teeman vastuulliset nuorten keskuudesta. Alustusten jälkeen nuoret työskentelivät ryhmissä muodostaakseen yhteisen näkemyksen kustakin teema-alueesta, jonka teeman vastuullinen veisi ROTI-paneeleihin myöhemmin syksyllä. Seminaari ja ROTI-työskentely olivat erittäin onnistuneita.

Antoisa päivä oli hieno päättää sitseihin. RIL-nuorten sitsejä juhlittiin juhlallisin menoin tunnelmallisella Pursiseuralla. Ruoka oli maittavaa ja tunnelma rento ja mukava. Sitseiltä siirryttiin jatkoille vähän matkan päähän saunatilaan, jossa etenkin poreammeeseen oli tunkua.

15.9.2016 RIL-Nuorten Gaalailta

Pääkaupunkiseudun RIL-Nuorten järjestämä Gaala pidettiin neljännen kerran 15.9.2016 Design Factorylla Otaniemessä, Espoossa. Tapahtuman tarkoituksena oli tutustuttaa Aalto-yliopiston uudet opiskelijat rakennetun ympäristön alaan. Tapahtuma teki historiansa osallistujaennätyksen; tapahtumaan osallistui yhteensä yli 200 opiskelijaa Energia- ja ympäristötekniikan, Rakennetun ympäristön sekä Kone- ja rakennustekniikan koulutusohjelmista. Opiskelijoita rakennetun ympäristön alaan tutustutti tapahtumaan osallistuneet lähes 70 yritysedustajaa 34 eri rakennetun ympäristön alan yrityksestä. Illan ohjelmaan kuuluvat puheenvuorot pitivät: Henriikka Hellström - Johtaja, jäsenyys ja viestintä, Suomen Rakennusinsinöörien Liitto RIL sekä Anni Sinnemäki - Helsingin kaupungin kaupunkisuunnittelun ja kiinteistötoimen apulaiskaupunginjohtaja. Puheenvuorot korostivat rakennetun ympäristön alan suurta merkitystä ja monipuolisuutta. Illan viihteellisestä puolesta vastasi stand up -koomikko Tomi Haustola. Muilta osin illan ohjelma sisälsi vapaata keskustelua eri osapuolten kesken maittavan ruoan ja juoman siivittämänä.

Tapahtuma oli erittäin onnistunut ja illan aikana käytiin vilkkaasti keskusteluja yritysedustajien ja opiskelijoiden välillä. Uusien opiskelijoiden aktiivisuus sai kiitosta ja yritysedustajilla piti kiirettä, kun opiskelijat haastoivat heitä näkemyksillään. Yritysedustajat kertoivat rakennetun ympäristön alan laajoista erikoistumismahdollisuuksista ja haastavista tehtävistä. Taisi illan aikana jokin käyntikorttikin vaihtaa omistajaa, ja rakennettu ympäristö on varmasti monen opiskelijan mielessä tulevia opintosuuntauksia suunniteltaessa tai ensi vuoden kesätöiden haun ollessa ajankohtaista.

18.8.2016 Yritysvierailu Castrén & Snellman -asianajotoimistoon

RIL-Nuoret kävivät tutustumassa Suomen suurimman rakennus- ja kiinteistöalan praktiikan omaavaan asianajotoimistoon ja sen juristeihin. Vierailu alkoi toimiston esittelyllä ja kierroksella Cassun tiloissa, jonka jälkeen ilta jatkui rennon illanvieton parissa mielenkiintoisten rakennus- ja kiinteistöjuridiikan ajankohtaisia aiheita käsittelevien esitysten siivittämänä. Vierailla oli myös mahdollisuus vaikuttaa esitysten sisältöön ilmoittautumisvaiheessa jättämällä kysymyksiä illan isännille. Vierailun kruunasi herkulliset tarjoilut sekä loistoseura!

10.8.2016 SUP-lautailu 

Tuuli uhmasi elokuisena keskiviikkona, kun RIL-Nuoret lähtivät kokeilemaan SUP-lautailua eli stand up paddlingia. Suurin osa kokeili lajia ensimmäistä kertaa ja hienostihan se meni. Näkymät Töölönlahdelta ja Eläintarhanlahdelta kaupunkiin päin ovat uniikit ja tunnelma vetten päällä rauhallinen. Suppailun jälkeen osa joukosta jatkoi vielä Sinisen Huvilaan Kahvilaan nauttimaan kesäjäätelöistä ja tutustumaan toisiinsa paremmin. Erityisen mukavaa oli, että myös pääkaupunkiseudulle kesätöihin tulleet RILiläiset osallistuivat tapahtumaan!

7.7.2016 Kiipeily- ja seikkailupuisto

Joukko RIL-Nuoria kävi valloittamassa Munkkivuoren metsiä kesäisenä torstai-iltana.
Ilta vietettiin seikkailupuisto Zippyssä, jossa liikutaan tehtävältä ja puulta toiselle vaijereiden varassa yläilmoissa. Puistossa on seitsemän eri tasoista rataa ja johtoryhmän saamien tietojen mukaan kaikki seikkailijat tulivat ehjinä maaliin eikä kukaan jäänyt välille roikkumaan.

29.6.2016 Kesäseminaari ja kesäskumpat

RIL-Nuoret järjestivät Konsulttinuorten ja O-SAFAn kanssa seminaarin tulevaisuuden kaupungista Helsingin Narinkkatorin laidalla olevalla Laiturilla. Paikalle oli ilmoittautunut yli 60 rakennnetun ympäristön nuorta toimijaa. Seminaarissa kuultiin Helsingin kaupunkisuunnitteluviraston ja konsulttitoimisto MDI:n näkemyksiä kaupungin tulevaisuudesta. Seminaariosuuden jälkeen siirryttiin nauttimaan auringosta ja kuplajuomista Töölönlahden puistoon.

7.6.2016 RIL-Nuorten golfkokeilu

RIL-Nuoret pääsivät starttaamaan golfkesän aurinkoisessa säässä kokeneiden golffarien opastuksessa Paloheinä Golfissa. Alkuun swingit hiottiin kuntoon rangella, jonka jälkeen siirryttiin tutustumaan varsinaiseen peliin Evergreen-harjoitusalueelle. Kokeilun jälkeen oppimiset koottiin yhteen klubin terassilla virvokkeiden ääressä. Kokeilu oli onnistunut - kiitos siitä osallistujille sekä mahtaville koutseille!

17.5.2016 Arvojohtaminen rakennusalalla

Skanska kutsui RIL-Nuoret keskustelemaan arvojohtamisesta rakennusalalla. Illan isäntä RIL ry:n puheenjohtaja ja Skanskan toimitusjohtaja Tuomas Särkilahti kertoi Skanskan toiminnasta yleisesti ja siitä, miten arvojohtaminen näkyy heidän strategiassaan. Tilaisuudessa kuultiin myös kokemuksia Skanskan kansainvälisissä vaihto-ohjelmissa mukana olleilta.

11.5.2016 RIL-Nuorten ja Ruduksen ravi-ilta

Viime vuonna talviunilta herätetty ravi-ilta sai jatkoa myös tänä vuonna! Sana edellisvuoden onnistuneesta tapahtumasta oli kiirinyt, ja ilmoittautuminen täyttyikin jo ensimmäisen vartin aikana. Sää suosi osallistujia, ja RIL-Nuoret pääsivät nauttimaan Ruduksen tarjoamasta ravi-illasta aurinkoisessa kevätsäässä. Myös tapahtuman puitteet olivat viimeisen päälle kunnossa; osallistujat pääsivät seuraamaan raveja omassa aitiossa juoman ja ruoan siivittämänä. Paikanpäälle oli järjestetty myös toto-opastusta, jolloin kokematonkin osallistuja pääsi sisälle pelien maailmaan. Pelejä pelattiin innokkaasti ja ääntäkään ei puuttunut, kun veikattua hevosta kannustettiin voittoon! Pääsimme myös palkitsemaan Ruduksen lähdön voittaneen hevosen. Tapahtuma oli myös tänä vuonna kaikin puolin onnistunut. Kiitos Rudukselle ja kaikille osallistuneille mahtavasta ravi-illasta!

30.4.2016 RIL-Nuorten Wappuskumpat

Perinteiseen tapaan RIL-Nuoret tarjoilivat jäsenistölleen wappuskumppaa Rakennusinsinöörikillan wappusimojen yhteydessä Rakentajanaukiolla wappuaattona. Skumppa kelpasi janoiselle ja runsaslukuiselle wappukansalle mainiosti ja samalla palkittiin RIL-Nuorten wappufiilis-valokuvakilpailun voittaja tyylikkäällä RIL-nuorten kylmälaukulla, johon (todistetusti) mahtuu 6 tölkkiä juotavaa. Tyhjiä kylmälaukkuja riitti jaettavaksi jäsenistölle asti, minkä lisäksi kauppansa tekivät jälleen huippusuositut RIL aurinkolasit ja haalarimerkit.

20.4.2016 Excursio Swegonille

RIL-Nuoret järjesti 20.4.2016 excun Swegonille. Ohjelmassa oli yritysesittelyn lisäksi ilmanvaihtokoneiden ja ilmanvaihtojärjestelmän esittelyä Swegonin demohuoneessa Kirkkonummella. Demohuone esityksen jälkeen siirryttiin taksilla Leppävaaran Panorama Towerin saunatiloihin, missä oli ohjelmassa vapaata seurustelua sekä saunomista.
Swegon on energiatehokkaiden ilmanvaihto- ja sisäilmastojärjestelmien markkinajohtaja.

19.4.2016 Shamppanja- ja kuohuviinimaistelu

Tiistaina 19.4. järjestetty Skumppamaistelu RILin toimistolla Lapinlahdenkatu 1:ssä osoittautui varsin suosituksi koulutukseksi näin wapun alla, kun kuohuviini- ja samppanja-asiantuntija Hannes Kallioinen perehdytti osallistujia samppanjan saloihin. Osallistujat pääsivät kuuden maisteltavan viinin ohella perehtymään syvemmin kuohuviinien valmistukseen, eroihin sekä laatuihin, kuin myös makuvivahteiden löytämiseen ja tunnistamiseen. Tapahtumalle oli selkeästi tarvetta, ja paikalla olijat saivat varsin hyviä suosituksia wappuskumppien hankintaa varten!

22.3.2016 RIL-Nuoret Teekkarispeksissä

Teekkarispeksi houkutteli Aleksanterin teatteriin tänäkin keväänä 20 RIL-Nuorta viihtymään Suomen suurimman opiskelijamusikaalin pariin. Atlantiksen arvoituksesta ja (etenkin RIL-nuoria varmasti kiinnostaneesta) rautatiesillan rakentamisesta kertova näytelmä tarjosi huikeaa viihdettä ja runsaasti naurua tanssin, musiikin ja kekseliäitten omstarttien muodossa. RIL-Nuoret kiittää Teekkarispeksiä viihdyttävästä illasta!

9.3.2016 Urailta, teemana johtaminen

Uraillan ideana on, että rakennetun ympäristön alan konkarit pääsevät kertomaan alan nuorille osaajille omista kokemuksistaan työurallaan. Puhujina oli Lemminkäinen Infra Oy:n rakennuspäällikkö Aleksi Laine, Sipti Infra Oy:n toimitusjohtaja Harri Vehmas ja HOAS:n toimitusjohtaja Matti Tarhio. Illan aikana selvisi, minkälainen urakehitys heillä on ollut, ja mitä he kokevat tärkeiksi taidoiksi ja osaamiseksi omissa tehtävissään johtajina.

RIL:n toimistolle kokoontui lähes 30 nuorta kuulemaan, keskustelemaan ja oppimaan johtamisesta. 

8.3.2016 Lounas INFRA16-seminaarissa

RIL-Nuoret kerääntyivät yhteiselle lounaalle INFRA16-tapahtumassa. Seminaarissa oli tänä vuonna teemoina digitalisaatio, kestävä kehitys ja kaupungistuminen, jotka tarjosivat mielenkiintoisia esityksiä uusista tuulista alalla. Osallistujat saivat itse valita, minkä teeman luentoja halusivat kuunnella, ja kierrellä ja katsella omaan tahtiin. Lounaalle osallistui lähes 10 RIL-Nuorta

13.1.2016 Korisottelu + Swecon Olympiastadionin remontin esittely

RIL-Nuoret järjesti taas huipputapahtuman missä yhdistyi hupi ja hyöty. Parikymmentä nuorta pääsi Töölön Kisahallilla kuulemaan Swecon esittelyä todella kiinnostavasta Olympiastadion remontista. Huimaa insinööriosaamista tarvitaan ja lopputuloksena aivan huikean näköinen stadion. Lisäksi kuultiin Helsinki-Vantaan laajennukseen liittyvästä suunnittelusta, missä pelimoottorin avulla päästään liikkumaan mallissa!

Esityksien jälkeen vuorossa oli korisotteluna todella tiukka Helsinki Seagulls – Bisons Loimaa. Ratkaisua saatiin odottaa aivan viimeisille sekunneille ja lopputuloksena karvaiseva tappio helsinkiläisille 85-86.