RIL-nuoret tukholma 2018: WSP-excursio 11.4.

Keskiviikkona ryhmällämme oli edessä hieman kevyempi päivä. Päivän virallisena ohjelmana oli vierailu WSP:n Ruotsin pääkonttorilla kahdelta iltapäivällä. WSP:n konttori sijaitsee Tukholmassa aivan Globenin jäähallin vieressä, joka on meille suomalaisille hyvinkin tuttu paikka vuoden -95 jääkiekon MM-kisoja ajatellen. WSP:n konttori on rakennettu tyylikkäästi 1800-luvun keskeneräiseksi jääneen linnoituksen ympärille. Linnoituksen alkuperäinen tarkoitus oli suojella Tukholman rannikkoa idästä tulevilta hyökkäyksiltä. Vuoden päästä muurin aloituksessa Ruotsin hallitus kuitenkin katsoi tarpeelliseksi keskeyttää kyseiset rakennustyöt ja muuri jäi täten nykyiseen tilaansa. Rakennettu osa muurista on säilytetty ja ne ovat osa WSP:n pääkonttorin avointa aulatilaa. Muuria ehdittiin rakentaa yhteensä 79 metriä ja se on luokiteltu muinaisjäännökseksi, jota voi käydä ihastelemassa WSP:n pääkonttorilla ilmaiseksi (kuva 1).

Alemman kerroksen kivinen seinusta oikealla on vanhaa linnoitusmuuria.

 

WSP:llä meidät vastaanotti Erika Eklund, joka työskentelee WSP Sverige AB:lla Sales Director Key Accountin tehtävissä. Hän toimii muun muassa yhteyshenkilönä Ruotsin liikenneviraston (Trafikverket) ja WSP:n välillä. WSP on suuri kanadalainen suunnitteluyritys, jolla on 550 konttoria 40:ssä eri maassa sekä yli 42 000 työntekijää ympäri maailmaa. Pelkästään Ruotsissa yrityksellä on yli 4 200 työntekijää ja 45 konttoria. Ruotsin liikennevirasto on yksi WSP:n useista pääasiakkaista Ruotsissa, jonka kanssa WSP tekee aktiivisesti ja läheisesti yhteistyötä.

WSP toimii useilla rakentamisen toimialoilla aivan projektinjohdosta tunneleiden suunnitteluun. Tämä luo yritykselle vahvan pohjan ja hyvät mahdollisuudet suunnitella monimutkaisia projekteja, joissa tarvitaan etenkin laajaa asiantuntemusta rakennusprojektin eri vaiheista. WSP:n yksi tärkeimmistä strategioista onkin panostaa läheiseen yhteistyöhön asiakkaiden kanssa, ja yrityksen pyrkimyksenä on olla osallisena rakennusprojektien jokaisessa vaiheessa. Esimerkiksi Ruotsissa WSP on ollut mukana suunnittelemassa kokonaisia uusia asuinalueita alueen kaavoituksesta valmiiseen rakennukseen, mikä on hyvinkin poikkeuksellista verrattuna Suomen rakennustoteutukseen. Toinen esimerkki, jonka Erika mainitsi, oli suurnopeusradan suunnittelu ja toteutus Tukholmasta Göteborgin kautta Malmöön. Radan tarkoituksena on lisätä ja helpottaa matkustamista Tukholmasta länteen päin, mikä lisäksi helpottaisi ulkomaanmatkailua muihin Euroopan maihin. Tämä on yksi merkittävimmistä WSP:n tämän hetkisistä hankkeista Ruotsissa.

Erika Eklund (3. vas.) ja RIL-nuoret. Kuva otettu WSP:n toimistolla ja taustalla Globen.

 

Esittelyn jälkeen kiitimme Erikaa onnistuneesta ja opettavasta yritysvierailusta. Oli silmiä avaavaa huomata, miten monipuolisia työtehtäviä ja mahdollisuuksia WSP tarjoaa, niin Ruotsissa kuin maailmalla.  Tämän jälkeen suuntasimme Globen areenaa kohti, jonka läheisyydessä huomasimme mielenkiintoisen rakennustyömaan. Kyseisellä työmaalla ollaan asentamassa identtisiä seinäelementtejä, jotka nostetaan suoraan paikoilleen ajoneuvonosturilla. Nykyään rakennusalalla suuntauksena onkin nopeuttaa tuotantoa mahdollisimman paljon, sekä maksimoida tuottava työaika ns. Lean-ajattelumallilla. Tällainen rakennustapa varmasti nopeuttaa projektin valmistumisaikaa huomattavasti. Osalla päivä jatkui päivällisen merkeissä, kun taas toiset ryhmän jäsenet lähtivät Skeppsholmeniin nauttimaan aurinkoisesta kevätsäästä.

Teksti ja kuvat: Jussi Viemerö ja Janne Törmänen

RIL-Nuoria Globenin edustalla

 

Edellinen blogi: 10.4.2018 Nordbygg-messut

Seuraava blogi: 12.4.2018 Sweco-excursio