RIl-nuoret tukholma 2018: ramboll-excursio 12.4.

Viimeisenä ekskursiokohteenamme oli suunnittelu- ja konsultointiyritys Ramboll Sverige AB, jonka toimisto sijaitsi Tukholmassa. Vierailullemme mukaan saapui Ramboll Finlandin Espoon toimistolta Markus Melander, jonka kanssa vietimme iltaa myös ekskursion jälkeen. Suomeen Ramboll asettui 2000-luvun alussa ostettuaan ruotsalaisen Scandiaconsult-yrityksen, joka joitain vuosia aiemmin oli ostanut suomalaisen Viatekin. Silloin syntynyt n. 400 henkilön Ramboll Finland on kasvanut tänä päivänä yli 2000 henkilön yritykseksi, joka on tällä hetkellä Ramboll-konsernin suurin maaosasto koko maailmassa. Konsernin pääkonttori sijaitsee Kööpenhaminassa, josta yritys on kotoisin.

Rambollin Tukholman konttorilla meidät otti vastaan talopuolen johtaja Per Hammarström ja rakennesuunnittelun osastopäällikkö Carl Åkerhielm, jotka kertoivat Rambollin toiminnasta Ruotsissa sekä erityisesti Tukholman alueen suunnittelutoiminnasta. Tällä hetkellä Rambollilla on Ruotsissa yli 1800 työntekijää, joista Tukholman toimistolla työskentelee noin 450 henkilöä. Myös Malmön toimistolla on henkilöstöä selvästi muita paikkakuntia enemmän. 

Ramboll haluaa olla läsnä lähellä asiakastaan, minkä vuoksi yrityksen noin 30 konttoria sijaitsevat tasaisesti ympäri Ruotsia. Pienemmillä paikkakunnilla saattaa työskennellä ainoastaan muutama henkilö. Yleisimmät projektit Tukholman konttorin rakennetekniikalla ovat alle 100 työtunnin projekteja, minkä vuoksi asiakasläheisyys korostuu entisestään ja on erittäin tärkeää yrityksen toiminnassa. Rambollilla on toki suurempiakin projekteja, jotka saattavat kestää useista vuosista jopa yli kymmeneen vuoteen. Rambollin tavoitteena Ruotsissa on kasvattaa henkilöstömääräänsä lähivuosina voimakkaasti.

Rambollin edustajat Per Hammarström (oik.) ja Carl Åkerhielm (takana, vasemmalla).


Ruotsin Rambollilla rakennesuunnittelu on suurin osa-alue. Seuraavana tulevat liikenne sekä projektinjohto ja nousevin trendi tällä hetkellä on terveys- ja ympäristörakentaminen, mikä on myös nähtävissä Suomessa. Kuulimme myös, että Rambollilla on oma osaamiskeskuksensa (Ramboll Engineering Center) Gurgaonissa Intiassa. Rakennusteollisuuden nousukaudesta johtuen on työvoimaa vaikea saada kotimaasta, joten esimerkiksi rakenneteknistä suunnittelua ja laskentaa voidaan teetättää myös Intiassa. Rakenne- ja LVI-suunnittelussa suurimmat suunnitteluerot syntyvät eri suunnittelustandardeista.

Rambolille on tärkeää toimia eettisesti oikein ja noudattaa sovittua yritysvastuuta toimiessaan ympäri maailmaa. Globalisaation voimistuessa kansainvälisten sopimusten määrä kasvaa, mikä vaatii hyvää sekä pitkään kerrytettyä tietotaitoa suunnittelusta. Rambollin kaltaiselta suurelta kansanväliseltä suunnitteluyritykseltä tätä varmasti löytyy.

Suurimpia Ramboll Sverigen projekteja ovat olleet sairaala-, asuinrakennus-, lentokenttä- ja ostoskeskushankkeet.  Vuonna 2017 yrityksen yksi merkittävistä asiakkaista oli Swedavia, joka vastaa suomalaista Finaviaa. Ramboll on ollut vahvasti mukana Arlandan laajennuksen ja Göteborgin Landvetterin lentokentän suunnitteluissa. Ramboll on myös suunnitellut NCC:n pääkonttorin (kuva 1), jonka rakennustyömaalla ekskursioryhmämme vierailikin maanantaina. 

VR-tila Rambollin toimistossa.

Lopuksi kävimme vielä katsomassa konttorin työskentelytiloja. Alakerrassa oli viritettynä VR-tila (Virtual Reality), jossa oli mahdollista kokeilla, miltä uusi tunneliprojekti Tukholmassa näyttää omin silmin katsottuna. Kuvassa 2 näemme matkaajallamme VR-lasit päässä ja ohjaimet kädessä. Kaikki sisältö, jonka katsoja näki laseista 3D-mallina, näkyi myös muille projektorin kautta valkokankaalla. 3D-mallit ovat jo pitkään olleet käytössä rakennusalalla ja VR-laseilla voidaankin havainnollistaa rakennusosien dimensiot hyvin todentuntuisesti. Ainakin Revit tukee tätä mahdollisuutta ja myös standardien mukaisia ifc-tiedostoja voi katsoa virtuaalitodellisuudessa. Käytännössä Ramboll hyödyntää VR-tilaansa suunnitteluissa, mutta sitä käytetään myös erityisesti asiakkaiden kanssa. 

Kierroksen päätyttyä kiitimme Rambollia vieraanvaraisuudesta ja konttorin edessä ryhmänjohtajamme otti vielä selfien, johon me muut ängimme mukaan (kuva 3).

Ramboll & RIL-nuoret.

 

Edellinen blogi: 12.4.2018 Sweco-excursio