Alan nuori osaaja

Alan nuori osaaja - Emma Härkönen

Teksti: Jenni Ahola

 

Emma Härkönen
Ikä: 34
Koti: Oulussa
Valmistunut: Oulun yliopistosta diplomi-insinööriksi vuonna 2020


Emma Härkönen uskoo, että suunnittelu on hänelle jollakin tavalla luontaista, asia, josta hän on aina pitänyt.

”Äiti on kertonut, että jo ihan pienenä suunnittelin tarkkaan esimerkiksi omat synttärijuhlat; aikataulut, tekemiset ja kaikki muutkin juhlien yksityiskohdat.”

Tätä taustaa vasten ei siis ihme, että Härkönen on päätynyt lopulta suunnittelemaan myös työkseen – hän työskentelee nykyisin rakennesuunnittelijana talonrakentamisen yksikössä WSP Finlandin Oulun toimistolla. Matka tähän pisteeseen ei kuitenkaan ole ollut aivan suoraviivainen.

Lukion jälkeen Härkönen lähti opiskelemaan biologiaa ja matematiikkaa Oulun yliopistossa tavoitteenaan opettajan ura. Muutaman opiskeluvuoden jälkeen hän kuitenkin totesi, että opiskelumotivaatio oli hukassa, eivätkä opinnot kunnolla edistyneet.

”Tekniikka oli jollain tavalla aina myös kiinnostanut minua. Hieman jännitti, että pärjäisinkö alan opinnoissa, mutta päätin kuitenkin haastaa itseäni, ja hain lukemaan ympäristötekniikkaa.”


Kokeilemalla vaihtoehdoista parhaaseen

Vuonna 2015 Härkönen aloitti uudet opintonsa Oulun yliopistossa.

”Opiskeluajoista jäi tosi hyvät muistot. Oli mukavia, motivoituneita opiskelukavereita, joiden kanssa tehtiin yliopistolla hommia aamusta iltaan.”

Vei oman aikansa, ennen kuin Härkönen osasi kuitenkaan tehdä päätöstä tarkemmasta suuntautumisestaan alan sisällä. Hän otti opintojen alussa monipuolisesti kursseja eri aiheista, myös esimerkiksi infrasuunnittelun puolelta.

”Kandin tein toisen opiskeluvuoden aikana teiden kunnon kaukokartoituksesta. Silloin mietin vielä, että yhdyskuntatekniikka, ja ehkä juuri tietekniikka voisi kiinnostaa.”

Palaset loksahtivat kohdalleen, kun Oulussa käynnistettiin vuonna 2017 rakennus- ja yhdyskuntatekniikan tutkinto-ohjelma.

”Halusin heti hyödyntää mahdollisuuden vaihtaa rakennesuunnittelupuolelle. Minua motivoi se, että saan suunnitella jotakin niin konkreettista ja arjen kannalta merkittävää: rakennuksissahan ihmiset kuitenkin viettävät suurimman osan ajastaan.”


Aktiivisuus työnhaussa palkitaan

Ensimmäisenä opiskeluvuonnaan Härkönen oli kesätöissä yliopistolla vesi- ja ympäristötekniikan tutkimusryhmässä tutkimusavustajana. Toisena opiskeluvuonnaan hän työskenteli prosessityöntekijänä Outokummulla, ja kolmantena vuonna kesätöitä löytyi AkzoNobel Finlandilta. Härkösen mielestä alan töitä oli Oulun seudulla kyllä hyvin tarjolla opiskelijalle, jos vain itse jaksoi olla aktiivinen.

”Hakemusten lähettelemisen lisäksi kannattaa soitella firmoihin, tai mennä rekrytointipäivillä juttelemaan, niin että heille jää kasvot mieleen. Tällä tavalla sain itse ainakin useampia haastattelukutsuja.”

Maisteriopintojensa aikana Härkönen haki töihin WSP:lle, jossa edelleen noin neljän vuoden jälkeen työskentelee. Toisen WSP vuotensa aikana Härkönen teki myös rakennusten hiilijalanjäljen laskentaa käsittelevän diplomityönsä.

”Tutkin ja vertailin erilaisten rakennetyyppien hiilijalanjälkiä. Tutkimuksen kohteena oli Rakennustehon Vihreä Kortteli -konsepti, ja laskenta suoritettiin One Click LCA -työkalulla.”

Härkönen mielestä työprosessissa mielenkiintoisinta oli esimerkiksi uuden ohjelman opettelu ja ohjelman kautta saatujen konkreettisten tulosten vertailu. Haastavimpia olivat sellaiset hetket, kun työ ei syystä tai toisesta tuntunut etenevän esimerkiksi jonkin ratkaisemattoman haasteen takia.

”Yleensä sellaisissa kohdissa pidin paussia työn tekemisestä ja keskityin muihin töihin. Kun asian antoi hautua mielessä muutaman päivän ajan, niin jotenkin asia päässä ratkesivat, ja tiesin taas, miten jatkaa.”


Iloa muiden onnistumisista

Tähän mennessä jo nelisen vuotta WSP:llä työskennellyt Härkönen kertoo arvostavansa WSP:llä hyvän työyhteisön lisäksi muun muassa sitä, että on kokenut saavansa tehdä hyvin monipuolisesti erilaisia tehtäviä, ja jossakin määrin myös saanut valita, mitä seuraavaksi tekee.

”On hienoa, että saa jatkuvasti tehdä uusia juttuja, eikä tarvitse jämähtää vain ennalta tutun tekemiseen. Tällä hetkellä minulla on työn alla 8. kerroksinen kerrostalokohde, ja tätä ennen olin suunnittelemassa uimahallia.”

Opiskeluaikoinaan myös Pohjois-Suomen RIL-Nuorten johtoryhmässä toiminut Härkönen on osallistunut viime vuosina esimerkiksi Green Building Council Finlandin toimintaan. Erityisesti hän pääsee keskittymään kestävämmän rakennetun ympäristön kehittämiseen roolissaan WSP:n Future Ready -konseptin rakennetekniikan koordinaattorina.

”Pyrimme edistämään tietoisuutta alan tärkeimmistä trendeistä, joita hyödyntämällä pystymme parhaiten varautumaan tulevaisuuteen.”

Omina valttikortteina työelämässä Härkönen pitää esimerkiksi sinnikkyyttään ja tarkkuuttaan. Hän pitää erityisesti myös muiden opettamisesta ja ohjaamisesta, josta hänellä on paljon kokemusta urheilumaailmankin puolelta.

”Kilpailin 12 vuotta voimistelussa, jonka jälkeen olen valmentanut joukkueita. Saan iloa, kun näen muiden oppivan ja kehittyvän.”


Ajan kanssa ammattilaiseksi

Härkönen kertoo, ettei vielä halua liikaa pohtia seuraavia siirtoja työelämässä, vaan keskittyy nyt kerryttämään monipuolisesti kokemusta erilaisista suunnittelutöistä.

”Rakennuksissa on niin paljon erilaisia osia ja kohtia, ja haluan oppia erilaisista tavoista tehdä tätä työtä. Kun ammattitaitoa on kertynyt runsaammin, niin on vasta aika edetä esimerkiksi projektipäällikön tehtäviin.”

Väitöskirjan työstäminen tai muuten tutkimuspuolelle siirtyminen ei Härkösen mukaan tunnu tällä hetkellä todennäköiseltä tulevaisuuden polulta. Härkösen opiskelu töiden rinnalla on kuitenkin jatkunut vielä diplomityön valmistumisen jälkeen.

”Puurakenteiden suunnittelusta ei ollut kursseja silloin omana opiskeluaikana, joten olen ottanut näitä kursseja nyt avoimen yliopiston puolelta.”

Härkönen kehottaa alan nykyisiä opiskelijoita panostamaan juuri niihin kursseihin, jotka itseään eniten kiinnostavat, ja rauhassa pohtimaan suuntautumista alan sisällä.

”Ei minullekaan ollut heti selkeää, onko se geo-, vai liikenne- vai rakennesuunnittelupuoli, jonne haluan edetä. Kun on opiskellut monipuolisesti, voi suuntautumista hyvin vaihtaa vielä vaikka valmistumisen jälkeen työelämässä - kuten tiedän myös usean tuttuni tehneen.”



Takaisin edelliselle sivulle

Alan nuori osaaja - Sonja Laasonen

Nuori osaaja erikoistuu purettavuuteen suunnittelussa

Alan nuori osaaja - Eero Saleva

Menestynyt kilpaurheilija kasvattaa asiantuntijuuttaan rakennusfysiikan osaamisalueella