Future Urban Livingin toimitusjohtaja Lu Ying: ”Iso systeeminen käänne tapahtuu arvojen muutoksen myötä”

Teksti: Henriikka Hellström
Kuva: Aska Liu

 

Suomalais-kiinalainen Ying on laajasti verkostoitunut, kansainvälistä uraa luonut visionääri. Hän haluaa kumppaneineen luoda rakennetun ympäristön sektorille alustan, joka yhdistää kiertotalouden kysynnän ja tarjonnan.

”Yritän kyseenalaistaa kaiken, mitä olen oppinut tähän mennessä”, Ying sanoo. 

Hänestä innovointi systeemitasolla onnistuu parhaiten vasta silloin, kun unohtaa ajattelua ja tekemistä rajoittavat vanhat tavat. 

Yingin omat valinnat uran suhteen ovat kaukana perinteisistä tai lineaarisista. Työkokemus Suomen ja Kiinan lisäksi Hollannista ja Yhdysvalloista, ja monentyyppisistä organisaatioista ovat ohjanneet hänet alle 30-vuotiaana Shanghaihin oman yrityksen puikkoihin, ja ennen sitä reilun sadan hengen yrityksen, Lumon-Createn, toimitusjohtajaksi.

Yingin ja hänen liikekumppaninsa perustamassa Future Urban Livingissä suunnitellaan kiertotaloutta tukevia ratkaisuja pre-design- ja konseptivaiheessa. Tarkoituksena on luoda palvelumuotoilulla malleja, joissa minimoitu resurssihukka, cradle-to-cradle- periaatteet ja arvoketjun kierto toimivat sisäänrakennettuina pilareina.

Ytimenä on arvon kierto tai ylläpito, mikä voi käytännössä tarkoittaa esimerkiksi rakennusten muuttamista palveluksi, materiaalien elinkaaren pidentämistä tai loppukäyttäjien sisällyttämistä liiketoimintamalliin.

”Fokuksenamme on rakennettu ympäristö ja liikkuminen eli ns. circular cities. Rakennettu ympäristö tuottaa maailman isoimmat hiilijalanjäljet, joten pienimmätkin muutokset tällä alalla voivat saada aikaan ihmeitä.”

Ying korostaa, että kestävyys ei ideologiana ole uutta, mutta taloudellisena mallina ja mahdollisuutena se on alkanut vasta heräämään. Esimerkiksi Kiinan valtio on ottanut todella vahvasti kiertotalouden asiakseen, mutta tavallisen kansan tasolla sitä ei vielä näy.

”Heti kun valtiot ja yksityinen sektori alkaa tunnistamaan kestävyyden taloudellisena mahdollisuutena, se tulee vaikuttamaan maailmantalouteen.”


Innovoinnilla ratkaisuja haasteisiin

Yritysidea syntyi World Economic Forumissa, jossa erimaalaiset nuoret pohtivat, millaisia tulevaisuuden kaupunkien pitäisi olla.  

”Suunnittelimme tulevaisuuden visiota Shanghaille. Tarkastelimme aluksi Kiinan muuttovirtaa kaupunkeihin, ja sen myötä maan sosiaalijärjestelmää, joka on aluekohtainen. Kaupunkeihin työn perässä muuttaneet joutuvat usein jättämään lapset ja vanhukset kotikaupunkeihinsa sosiaaliturvan vuoksi. Tämä rikkoo maan perinteistä perhekeskeistä ja kollektiivista kulttuuria.”

Pohdinnan tuloksena syntyi konsepti nimeltään Urban Innovation Pockets eli väliaikaiset mikroalueet kaupungin sisällä.

”Nämä alueet on rakennettu joustavasti siten, että niitä voidaan muuttaa ja skaalata nopeasti. Tämä on osa affordable living- tai inclusive living -periaatetta, mitä käsittelimme konseptina paljon tulevaisuuden Shanghain kannalta. Sen myötä tajusimme, että insinööri- tai arkkitehtisektorit eivät pysty ratkaisemaan tätä ongelmaa yksin.”

Yingia motivoi innovointi, ja todellisten, suurten ongelmien ratkaiseminen. 

”Haluamme kehittää kiertotalousajattelua, koska ilman sitä ns. älykäs rakentaminen tuntuu turhalta. Näin asiaa voidaan edistää ekosysteemitasolla ja hyödyntää uusia malleja muun muassa tuotantotekniikoiden ja materiaalin kehittämisessä.”


Optimismi ohjaa kehittämään

Maailmankansalainen Ying on valovoimainen esiintyjä, jonka ajurina elämässä toimivat uteliaisuus ja vahva kunnianhimo. Hän oli 3-vuotias muuttaessaan Suomeen vanhempien opintojen vuoksi. Ying itse valmistui noin viisi vuotta sitten Turun kauppakorkeakoulusta maisteriksi, pääaineenaan kansainvälinen liiketoiminta. 

Ensimmäinen liikemaailman työkokemus opiskeluaikoina oli kiinteistöalalta, Renor Oy:llä, jossa hän näki kiinteistöjen kehittämistä aitiopaikalta. Vaihtovuosi kului Shanghaissa 2011.

”Sain maasta ensimmäistä kertaa eri käsityksen katsoessani sitä ikään kuin ulkopuolelta muiden vaihto-opiskelijoiden silmin. Aiemmin olin tarkastellut kiinalaista yhteiskuntaa sisältä päin, sillä perheellämme on ollut koko ajan kodit sekä Kiinassa että Suomessa.”

Ennen valmistumistaan Ying ehti olla hetken aikaa töissä myös New Yorkissa. Työpaikka oli YK:ssa. Samaan vuoteen 2012 osui YK:n yleiskokous. 

”Se oli silmiä avaava kokemus; kuinka kompleksisia ongelmia yritetään ratkaista ja kuinka vaikea niissä on päästä eteenpäin.”

Samaa hän sanoo hienosta kokemuksestaan KONEella, jonne Ying teki gradunsa Naisjohtajuus-­teemaan liittyen. 

”Usein puhutaan lasikatosta, mutta tajusin pian, että kyseessä on paljon laajempi, globaali ja rakenteellinen ilmiö, ei pelkästään katto. Kaikennäköinen diversiteetti on sydäntäni lähellä, sillä tällöin syntyy myös paljon parempia innovaatioita. Itse olenkin viime vuoden puhunut etenkin miesten asemasta kotielämässä.”


Lohkoketjuajattelu muuttaa toimintamalleja

”Business-maailma on ihanan dynaaminen”, sanoo itsekin varsin dynaaminen Ying. Kaikki se yhteiskunnallinen vaikuttaminen, jota hän on tehnyt WEF:n (World Economic Forum) lisäksi mm. EO:ssa (Entrepreneurs’ Organization) kantaa hedelmää myös yritysmaailman puolelle.

Viimeisen vuoden aikana hän on ollut rakentamassa myös toista yritystä, Korporatiota. Tavoitteena on uudenlaisen yritysmallin luominen, joka keskittyy yrityksen hallintoon lohkoketjuajattelun myötä. Tuote toimii niin, että kaikki yrityksen hallintoon liittyvät prosessit, transaktiot ja tapahtumat automatisoidaan älykkäillä sopimuksilla, jotka itseohjautuvasti toteuttavat niitä digitaalisella alustalla. Tuotteen ympärille on tarkoitus rakentaa lohkoketjuekosysteemi.

”Uskon, että nyt on tapahtumassa iso systeeminen muutos arvojen muutoksen kautta. Yrityksissä on tähdättävä toimintamalleihin, joiden perusteella taloudellisten, ympäristöasioiden ja kulttuuristen arvojen välillä ei tehdä kompromisseja. ” 

 

Lu Ying

Syntynyt: Kiinassa, käynyt koulun ja opiskellut Suomessa sekä asunut välissä töiden ja opiskeluiden takia mm. USAssa ja Hollannissa.

Koti: nykyisin Shanghain keskustassa pilvenpiirtäjässä.

Harrastukset: jooga, meditaatio, tanssi, taiteet, lukeminen ja kirjoittaminen sekä yhteisötoiminta

Perhe: äiti, isä, sisko 

 

Urastepit ja luottamustehtävät

Kauppatieteiden maisteriksi v. 2015 Turun kauppakorkeakoulusta, lopputyö KONE:lle Naisjohtajuudesta

CreativeMornings, yhteisömanageri vv. 2014–2015, Helsingissä ja Amsterdamissa

TravelBird, Account Manager Finland ja Global Partnerships Manager, Amsterdamissa 2014–2015

Lumon-Create, toimitusjohtaja, vv. 2015–2019, Shanghaissa

Future Urban Living, perustaja ja toimitusjohtaja, lokakuusta 2018 alkaen

Korporatio, Chief Operating Officer, joulukuusta 2018 alkaen 

World Economic Forum Global Shapers, johtoryhmä v. 2016 alkaen

Entrepreneurs Organization v. 2017 alkaen

 

Näitä mentoreitani arvostan

Ying Gang Xing: Oma isäni. Optimismi, rohkeus, periksiantamattomuus ja syvä luottamus ihmisyyteen ovat arvoja, joiden parissa olen kasvanut. Hän antoi paljon tilaa kasvaa ja opetti kuuntelemaan omaa sisintä. Isäni palkitsi loputtoman uteliaisuuteni sellaisella kärsivällisyydellä, jonka luulen vain perheenjäsenten voivan käsittää.

Kari Kolu & Pekka Dunder: Entiset esimieheni Renorilla antoivat nuorelle kauppatieteilijälle isot saappaat ensimmäisessä toimistotyössä ja käsittämättömän määrän luottamusta. He tekivät vaikutuksen rennolla, mutta erittäin vahvalla osaamisellaan. 

Mark Esposito: Yksi inspiroivimmista ajattelijoista, jonka kanssa olen päässyt jakamaan sekä luentosaleja että paneelikeskusteluja. Hän innoitti minut näkemään asioita systeemitasolla ja on syy sille, miksi puhun kiertotaloudesta taloudellisena mallina enkä yhteiskuntatieteellisenä ideologiana. 

 

Kolme nousevaa tähteä

Daisy Guo: World Economic Forum Global Shapersien kuraattoriparini, nykyinen ystäväni. Mieletön persoona, jalat aina maassa. Hän johti Sequoian investoimaa, hurjaa vauhtia kasvavaa tech startupia samaan aikaan kun hoidimme tehtäviämme Shaperseina. En vieläkään tiedä, miten selviydyimme niin vähillä yöunillä sinä vuonna.

Stefano Covolan: Korporation perustaja, jonka kanssa olen työskennellyt läheisesti viimeisen vuoden aikana. Harvinaisen lahjakas moniosaaja, jolla pää ja sydän ovat oikeassa paikassa. Kyky muuntaa itseään jatkuvasti on yksi Stefanon vahvimpia ominaisuuksia. 

Eevaleena Liedes: Lapsuudenystäväni, nykyisen Cream Filesin perustaja. Rohkea ja läsnä. Yksi parhaimmista kuuntelijoista tähän päivään asti, joka oppi kuuntelemaan itseään, kun me muut vielä porskuttelimme reseptin ohjeiden mukaan.

 

Lu Ying oli yksi WDBE 2019 -Summitin keynote-puhujista Helsingissä syyskuussa. WDBE 2020 -Summit järjestetään 29.9.–30.9. Helsingissä ja Tallinnassa. www.wdbe.org



Takaisin edelliselle sivulle