Asiantuntijajutut

Helsinki laati ohjeen pyöräliikenteen suunnitteluun

Helsingissä on käytössä Suomen ensimmäinen, erityisesti kaupunkiympäristöön tarkoitettu pyöräliikenteen suunnitteluohje. Vuoden 2016 aikana sen avulla on koulutettu jo 230 suunnittelijaa.

Suunnitteluohjeessa käsitellään verkkotason suunnitteluperiaatteita, erilaisia pyöräväylä- ja risteysratkaisuja sekä tiemerkintöjen ja liikennemerkkien käyttöä. Ohjeen tarkoituksena on edistää turvallisen ja houkuttelevan jalankulku- ja pyöräily-ympäristön suunnittelua. Tavoitteena on tehdä pyöräliikenteestä entistä kilpailukykyisempi kulkumuoto.

”Jokainen suunnitteluratkaisu verkkotason isoista valinnoista katuympäristön pieniin yksityiskohtiin vaikuttaa pyöräilyn houkuttelevuuteen ja siihen, pyöräilläänkö vai ei”, liikenneinsinööri Niko Palo Helsingin kaupunkisuunnitteluvirastosta sanoo.

Suunnitteluohje ilmentää sitä ajattelutavan muutosta, joka Helsingin pyöräliikenteen suunnittelussa on viime vuosina tapahtunut. Pyöräilyä ei enää niputeta yhdessä jalankulun kanssa kevyeksi liikenteeksi, vaan se nähdään osana ajoneuvoliikennettä. Käytännössä tämä tarkoittaa, että pyöräliikenne erotetaan aiempaa tehokkaammin jalankulusta.

Palon mukaan pyöräliikenteen suunnitteluohje onkin hyvin tärkeä myös jalankulkijoiden kannalta.

”Liikenneympäristöstä pitää rakentaa sellaista, että pyöräliikenne voi kasvaa haittaamatta jalankulkua.”

Ennen vallalla olleen suunnittelukäytännön mukaan pyöräilijät kuuluvat pyörätielle. Uudessa ohjeistuksessa lähdetään siitä, että pyöräteitä rakennetaan sinne, missä niille on tarvetta. Rauhallisilla kaduilla pyöräteitä ei välttämättä tarvita, vaan pyörät voivat ajaa ajoradalla muiden ajoneuvojen tavoin.
 

Pyöräilyn edistämisellä varaudutaan kasvuun

Helsingin tavoitteena on nostaa pyörällä tehtävien matkojen osuus 15 prosenttiin vuoteen 2020 mennessä. Nykyään pyörällä taittuu noin kymmenen prosenttia matkoista. Tavoitteen taustalla on Helsingin ja koko seudun nopea kasvu. Helsingin väkiluvun on arvioitu nousevan vuoteen 2050 mennessä 860 000 asukkaaseen ja koko seudun väkiluvun kahteen miljoonaan.

Uudet asukkaat ja työpaikat lisäävät liikkumisen tarvetta, mutta liikenteelle käytettävissä oleva tila ei kasva. Jotta kasvavan kaupungin liikenne säilyy toimivana, on yhä useammat matkat tehtävä tehokkailla ja tilaa säästävillä kulkumuodoilla.  

Pyöräliikenteen suunnitteluohje on luettavissa osoitteessa
pyöräliikenne.fi.

 

Teksti: Reetta Keisanen, Helsingin pyöräilykoordinaattori
Kuva: Jussi Hellsten / Helsingin kaupunkiTakaisin edelliselle sivulle

Tapaustutkimus: EU-GUGLE-projektin pilotti Tampereen Kaivoka...

Perusparannuksen vaikutus 1968 valmistuneen kerrostalon sisäolosuhteisiin.

Kaupunkien sopeutuminen ilmastonmuutokseen: kohtaavatko odot...

Tarvetta ilmastonmuutokseen sopeutumiseen ei enää kyseenalaisteta, etenkään kaupungeissa. ...

/ Ril facebookissa

19.02.2019

RIL - Suomen Rakennusinsinöörien Liitto: Kesätöitä teekkareille, osa 22: Wärtsilä Corporation Kiinnostaako sinua haastava, koulutustasi tukeva kesätyö kansainvälisessä ympäristössä Vaasan, Turun tai Helsingin maisemissa? Jatka lukemista! Wärtsilä is the global leader in smart technologies and complete lifecycle solutions for the marine and energy markets. We are hiring now 500 students from all technical and business fields to work with us in challenging positions! Depending on your skills and interests, you could work in areas like research and development, technical expertise, design, project management, technical information, documentation and quality. Heräsikö kiinnostus? Hae Wärtsilän paikkoja RILin kesätyösivujen kautta -> https://bit.ly/2RaJrF3 Toimi vikkelästi, sillä haku päättyy 28.2.2018!! #kesätyö #teekkari

19.02.2019

RIL - Suomen Rakennusinsinöörien Liitto: Ihanaa, rentouttavaa lomaviikkoa kaikille tällä viikolla talvilomaansa viettäville! Onko lomalla helppo irtautua töistä – vai ahdistaako töihin paluu kerääntyneiden sähköpostien ääreen jo loman aikana? Koetko oman työn organisoinnin hankalaksi, etkö malttaisi irtautua työtehtävien äärestä iltamyöhälläkään? RILin vuoden 2019 jäsentaitokoulutukset polkaistaan käyntiin maaliskuun lopulla, kun pureudumme ajanhallinnan ja itsensä johtamisen saloihin. Koulutusta vetää Rosa Liimatainen, jolla on kokemusta satojen henkilöiden luotsaamisessa eteenpäin urallaan. Liimatainen on työskennellyt esimerkiksi Valmennuskeskus Publicin kouluttajana. Koulutuksessa osallistujat tarkastelevat omaa tilannettaan erilaisten tehtävien avulla ja saavat vinkkejä tavoitteiden asettamiseen ja saavuttamiseen, ajankäytön tehostamiseen ja priorisointiin. Koulutuksesta saat runsaasti käytännön vinkkejä, jotka auttavat töiden järjestämisessä ja vievät kohti parempaa arkea. Lue lisää koulutuksesta ja ilmoittaudu -> https://bit.ly/2ScmSLV #ajanhallinta #stressi #itsensäjohtaminen