Alan nuori osaaja

Alan nuori osaaja - Heidi Piiroinen

ke maalisk. 07 13:00:00 2018

Teksti: Kirsti Tikkanen
Kuva: Lauri Hänninen

 

Kuka: Heidi Piiroinen

Syntynyt: joulukuussa 1987

Koti: Vantaalla

Sotilasarvo: Reservin yliluutnantti

Valmistunut: Rakennusinsinööriksi Metropolia AMK:sta 2011. Suorittaa DI-tutkintoa TTY:llä.

Työpaikka: Helsingin kaupunki, projektijohtaja. Vastaa muun muassa Kontulan keskuksen suunnitteluttamisesta.

 

Heidi Piiroinen aloitti projektinjohtajana Helsingin kaupungilla katu- ja liikennesuunnitteluyksikössä maaliskuun alussa. Hänen vastuullaan on muun muassa Kontulan keskustan suunnitteluttaminen. Nuoresta iästään huolimatta Piiroinen on ehtinyt työskennellä menestyksekkäästi monissa erilaisissa projekteissa.

Piiroinen on kotoisin Outokummusta, Pohjois-Karjalasta. Lukion jälkeen hän lähti suorittamaan vapaaehtoista asepalvelusta Pohjois-Karjalan Prikaatiin Kontiolahdelle, ja valitsi reserviin päästyään rakennusalan opinnot.

”Isälläni oli suunnittelutoimisto. Olen lapsesta asti nähnyt rakennusalaa nimenomaan suunnittelijan näkökulmasta. Armeijan jälkeen rakennusala oli oikeastaan ainoa ala, josta jotain jo tiesin etukäteen ja se vaikutti kiinnostavalta.”

Vuonna 2007 Piiroinen pääsi opiskelemaan rakennusalaa Turun ammattikorkeakouluun, mutta hän suoritti opinnot loppuun Metropolia AMK:ssa Helsingissä. Diplomi-insinööritutkinnon suorittamisen Piiroinen aloitti Tampereen teknillisessä ylipistossa 2012. Opinnot ovat vielä kesken, koska työ on vienyt mennessään. Haaveissa on kuitenkin saattaa opinnot loppuun.

Ensimmäisen kosketuksen rakennusalaan hän sai työharjoittelussa Destialla. Piiroinen paikkasi ensi töikseen asfalttia, kiinnitti reunakiviä ja oikoi liikennemerkkejä.

”Halusin nimenomaan haalariharjoitteluun, jotta näen mitä kentällä tapahtuu. Mieleeni jäi, kun esimies jäi lomalle ja hän antoi minulle soratien pohjan suunnitelmat käteen ja sanoi, että hoida homma. Tuolloin en vielä suunnitelmista ymmärtänyt juuri mitään, mutta työt saatiin siitä huolimatta tehtyä, kun apua saatiin toiselta esimieheltä, ” Piiroinen kertoo nauraen.

Opiskelujen aikana harjoittelukokemusta kertyi myös Helsingin kaupungin rakennusvirastosta katutarkastajana sekä Tuusulan kunnan vesihuoltolaitokselta suunnittelijaharjoittelijana. Työharjoittelupaikkojen löytäminen oli Piiroisen mukaan suhteellisen helppoa.

”Minulle sattui monena kesänä hyvä tuuri, koska sain valita useammasta paikasta mieluisimman. Siksi teinkin joka harjoittelun eri paikassa, jotta sain tuntumaa alasta”, kertoo Piiroinen. 

Varsinainen työura Piiroisella alkoi FCG:llä jo opiskelun ohessa suunnitteluavustajana ja valmistumisen jälkeen hän jatkoi töitä suunnittelijana.

”Suunnittelijoista oli pulaa jo tuolloin ja sen myötä pääsin tekemään haastavia tehtäviä ja oppimaan paljon. Teimme aluksi pienempiä kaava-alueita ja kevyenliikenteenväyliä kuten esimerkiksi Isoisänsillan Mustikkamaan puoleista katuosiota.”

FCG:n lisäksi Piiroinen on työskennellyt suunnittelijana WSP:llä, vanhempana suunnittelijana SitoWisellä sekä projektipäällikkönä ja tietomallikoordinaattorina Helsingin kaupungilla.  Tähän mennessä uransa yhtenä mielenkiintoisena projektina Piiroinen mainitsee Pasilan Veturitien ja ratapihakorttelin suunnittelun.

 ”Olen saanut tehdä todella haastavia tehtäviä. Näin laaja-alainen hanke on vaatinut aikataulutusta ja töiden vaiheistamista sekä hankalien teknisten ratkaisujen toteuttamista. Yhteistyötaidot eri tahojen kanssa ovat olleet todellisessa testissä”, Piiroinen sanoo.

Rakennusalalle aikovaa nuorta Piiroinen ohjeistaa olemaan yhteistyökykyinen ja joustava, mutta samalla jämäkkä.

”Yhteistyökykyä tarvitaan esimerkiksi suunnittelukokouksissa, joustavuutta taas projektien sujuvan läpiviennin vuoksi. Joskus on oltava valmis tekemään pidempää päivää, jotta pysytään hankkeiden mukaisissa aikatauluissa. Toisaalta on myös osattava olla jämäkkä ja sanoa, että en ota enää lisää töitä, jotta ei uuvu.”

Piiroinen korostaa myös verkostoitumisen tärkeyttä. Monet mielenkiintoiset työtarjoukset ovat tulleet hänelle tuttujen kautta.

Päätös lähteä rakennusalalle oli oikea, sillä Piiroinen on viihtynyt mainiosti.

”Positiivisuudella ja joustavuudella pärjää hyvin.  On helpompaa työskennellä ihmisten kanssa, kun asenne on kohdallaan.”

Parasta rakennusalassa on Piiroisen mukaan sen monipuolisuus. Suuntautumismahdollisuuksia on niin infra- kuin talopuolellakin lukemattomia. Tehtävät ovat olleet Piiroisen uralla mielenkiintoisia ja vaativia, eikä yksikään projekti ole ollut samanlainen.

”Pitää olla rohkea ja tarttua toimeen. Se on se millä pärjää.”



Takaisin edelliselle sivulle

Alan nuori osaaja - Sonja Laasonen

Nuori osaaja erikoistuu purettavuuteen suunnittelussa

Alan nuori osaaja - Eero Saleva

Menestynyt kilpaurheilija kasvattaa asiantuntijuuttaan rakennusfysiikan osaamisalueella