Maailmalta

Monikasvoinen Milano

ti marrask. 28 13:57:00 2017

Hain Erasmus-vaihtoon neljäntenä opiskeluvuotenani. Olen aina halunnut jossain vaiheessa elämääni asua ulkomailla, joten lähtö vaihtoon oli mahdollisuus toteuttaa unelmani.

Paikan valinta oli haastavaa. Halusin valita arvostetun yliopiston, joka sijaitsisi melko suuressa kaupungissa. Samalla halusin, että voisin suorittaa kursseja uusiutuvasta energiasta. Erityisesti minua kiinnostivat englanninkieliset aurinkoenergiaan liittyvät kurssit, sillä ne sopivat tämänhetkisen työhöni hyvin. Selailin yliopistojen sivuja, ranking-listoja ja opiskelijoiden kokemuksia, jonka jälkeen valitsin kolme minua eniten kinnostavaa yliopistoa. Vaihtokoordinaattorini valitsi näistä yliopiston, jolla oli paras maine ja joka sopi minulle parhaiten.

 

Ensikosketus Italiassa elämiseen

Saavuin Milanoon noin kolme viikkoa ennen opintojen alkamisajankohtaa. Muutto jännitti minua hieman, sillä olin löytänyt asuntoni yleisiltä markkinoilta, enkä voinut tarkastaa asuntoa etukäteen. Onneksi kaikki sujui hyvin, ja asunto osoittautui täydelliseksi valinnaksi.

Soluasunto sijaitsi Bovisan alueella, Pohjois-Milanossa. Asunnossa meitä oli yhteensä viisi, ja jokaisella oli oma huone. Olin tästä erittäin tyytyväinen, sillä Italiassa on tavanomaista, että samassa huoneessa asustaa kaksi henkilöä. Asumiskustannukset ovat kaupungissa korkeat, ja maksoin omasta pienenpienestä soluhuoneestani saman verran kuin kaksiostani koti-Suomessa.

Bovisan asuinalue sijaitsee kätevästi lähellä yliopistoa, jonka vuoksi alue onkin päiväsaikaan täynnä opiskelijoita. Sen sijaan pimeässä alue muuttuu turvattomammaksi ja opiskelijoita pyydettiin välttämään liikkumista yksin alueella. Onneksi raitiovaunu pysähtyi sopivasti kerrostalomme eteen, jolloin alueelta poistuminen ja palaaminen oli suhteellisen turvallista. Sain näin ensimmäisen kosketukseni Milanon ristiriitaisuuteen: kauniiseen ulkokuoreen, mutta repaleiseen todellisuuteen.

 

Työskentelyä 24/7

Opintojen alku oli varsinaista kaaosta. Kaikki Erasmus-opiskelijat ilmoittautuvat samanaikaisesti yliopistoon, sillä ennakkoilmoittautuminen ei ollut mahdollista. Näin ollen yliopiston vastaanottoaulat olivat täysin tukossa hieman hämmentyneistä vaihto-opiskelijoista. Myöskään yliopiston tietojärjestelmät eivät pystyneet käsittelemään kyseistä opiskelijamäärää kerralla ja jonotuksesta tuli tuttua.

Prosessin aikana sain myös ensimmäisen kosketukseni italialaiseen byrokratiaan, missä asiat tehdään mielellään vaikkapa kolmesti, ihan vain varmuuden vuoksi.

Opinnot Politecnico di Milanossa sujuivat erittäin antoisasti. Opetustapa Polimissa on hieman erilainen suomalaiseen verrattuna. Esimerkiksi tunneilla kirjoitetaan paljon, sillä kurssikirjoja tai opintomonisteita ei erityisemmin käytetä. Opiskelu painottuu myös paljon ulkoa opetteluun ja opettajia kohdellaan kuin presidenttejä. Tämä tuntui kummalliselta, sillä olen tottunut keskustelemaan luennoitsijoiden kanssa, kuin kenen tahansa kanssa. Keskustellessani ystävän kanssa, joka oli vaihdossa Padovassa, huomasimme nopeasti, että koulujen väliset erot opetustavoissa ovat Italian sisällä suuret.

Polimin kurssit olivat erittäin työläitä. Opiskelijoilta odotettiin työskentelyä 24/7. Esimerkiksi viiden opintopisteen kurssilla, oli opeteltavaa 6 000–8 000 sivun edestä, jonka lisäksi kirjoitettiin 100-sivuinen ryhmätyö sekä tentti. Tenttejä ei jaettu osiin opintoalueiden mukaan, vaan kaikki suorittamani kurssit suoritettiin yhdellä laajalla lopputentillä. Tämä loi opiskelijoille suuria paineita, sillä kaikkien kurssien lopputentit asettuvat samoille viikoille.

 

Uusiutuvan energian saralla potentiaalia

Uusiutuvan energian tutkimus on Italiassa ja erityisesti Politecnico di Milanossa laadukasta. Polimi on ylpeä useasta alaan erikoistuneesta professoristaan ja yliopistolla on myös suuret uusiutuvaan energiaan erikoistuneet laboratoriot. Laajan tutkimuksen lisäksi Italiassa on hyvät luonnonresurssit tuulivoiman, geotermaalisen energian sekä jopa periaatteellisella tasolla aaltovoiman hyödyntämiselle. Näiden resurssien laajempi hyödyntäminen olisikin maalle suotavaa.

Italiassa ja Etelä-Euroopassa esimerkiksi aurinkosähkö- ja aurinkolämpöjärjestelmät ovat kaupunkikuvassa tuttuja näkyjä. Vaikka tutkimus on jo edennyt pitkälle ja järjestelmät ovat takaisinmaksuajoiltaan erittäin kannattavia, käytetään kyseisiä järjestelmiä vähemmän kuin luulisi. Tähän vaikuttavat paikallisten mielipiteet.

Italialaiset ovat erittäin taitavia tutkijoita uusiutuvan energian saralla, mutta luennoilla kävi nopeasti ilmi, että italialaiset vertailevat omaa kehitystasoaan mieluummin vähemmän kuin pidemmälle kehittyneisiin maihin. Tämä on varmasti yksi syy siihen, etteivät markkinat kehity sillä tahdilla kuin ne voisivat. Italialaiset näkevät itsensä edelläkävijänä markkinoilla, joilla kehityspotentialia olisi rutkasti enemmän kuin he tällä hetkellä käyttävät. La bella vida näkyy selvästi myös energiamarkkinoissa: italialaiset tyytyvät helposti vähään.

 

Paikalliset kontaktit kullanarvoisia

Vapaa-aikaa kurssien aikana ei erityisemmin ollut. Kosketukseni italialaiseen kulttuuriin syntyi opintojen ja asumiseni ohessa salakavalasti: sekä suurin osa opiskelukavereistani että kämppäkavereistani olivat italialaisia. Kävin myös kerran viikossa tanssikoulussa, jonka kautta tutustuin alueen nuoriin. Kontaktit osoittautuivat moneen otteeseen kullanarvoisiksi. Sain heidän kauttaan kosketuksen sekä paikalliseen yrityselämään, kulttuuriin että sosiaaliseen elämään. Nämä ystävyyssuhteet säilyvät varmasti lopun elämääni! 

Opintojen jälkeen jäin Italiaan vielä kolmeksi viikoksi matkustelemaan. Tuntui, etten ollut vielä täysin valmis jättämään tätä maata ja sen kulttuuria taakseni. Onneksi Suomen ja Italian opintoperiodit menivät ristiin minun edukseni, joten pystyin matkustelemaan vielä hetken uudessa kotimaassani.

Kokonaisuudessaan vaihtoon lähteminen oli minulle yksi elämäni parhaimpia päätöksiä. Opin paljon Italian kulttuurista, mutta ennen kaikkea omasta kulttuuristani ja Suomen vahvuuksista.

Seitsemän ja puoli kuukautta Italiassa meni hujauksessa ja kehityin vaihdon aikana sekä teknisesti, henkisesti että sosiaalisesti. Osaan nyt paremmin arvostaa suomalaista tietotaitoa ja ennen kaikkea tavoitteellisuutta.” 

 

Idan suorittamat kurssit

Power Production from Renewable Energy (8 op):  Monipuolinen kurssi, jossa syvennyimme uusiutuviin energiantuotantomuotoihin sisältäen aurinko-, tuuli-, hydro-, aalto-, bio- sekä geotermiseen energian. Kurssi sisälsi harjoitustyön sekä kirjallisen lopputentin.

Industrial Eco-efficiency (5 op): Kurssin aikana tutkimme eri tapoja tarkastella yrityksen energiatehokkuutta ja syvennyimme erityisesti yritysten vuosittaisiin raportointimalleihin. Kurssi sisälsi ryhmätyön sekä suullisen tentin.

Engineering of Solar Thermal Processes (8 op):  Syventävä kurssi aurinkolämpöjärjestelmistä. Kurssi sisälsi ryhmätyön sekä kirjallisen lopputentin.

Engineering and Cooperation for Development (8 op): Kurssin aikana tutkimme maailman energiaresurssien jakautumista sekä niiden vaikutusta alueiden sosiaaliseen kehitykseen. Kurssi sisälsi ryhmätyön sekä kirjallisen lopputentin.

 

TEKSTI: Ida Johansson



Takaisin edelliselle sivulle

Sapporo tarjosi elämyksiä

Vaihto-opiskelukokemuksia Hokkaidon yliopistosta kevätlukukaudelta 2018

Vaihtelua arkeen Kroatiasta

Vaihto-opiskelukokemuksia University of Rijekasta