Maailmalta

Vaihtokevät Singaporessa kului siivillä

ke helmik. 21 10:22:00 2018

Vietin kevään 2017 vaihdossa Singaporessa Oulun yliopiston kahdenvälisen vaihto-ohjelman kautta. Vaihtoon lähtiessäni olin suorittanut kaikki tutkintoon kuuluvat kurssit. Ainoastaan diplomityö oli tekemättä. Ajattelin, että ehdin kyllä olla työelämässä, vaihtoon on lähdettävä nyt jos koskaan!

Hain Singaporeen vaihtoon, sillä halusin opiskella laadukkaassa yliopistossa ja päästä pakkasia pakoon tropiikin lämpöön. National University of Singapore (NUS) sijoittuu maailmanlaajuisesti yliopistojen ranking-listalla kärkipäähän. Vaihtoon hakeminen oli mielestäni selkeä prosessi, johon sain hyvät ohjeet yliopistolta. Valituksi tulemisen jälkeen piti lähettää useita sähköisiä hakemuksia ja maksaa niihin liittyviä maksuja.

 

Kampuksella hyvät asumispalvelut

Hain yliopistolta kampusasuntoa ja sain tarjouksen, mutta en ensisijaisesti hakemastani Utown Residence -asun- tolasta. Saatuani asunnon ilmoittauduin heti jonottamaan vapautuvaa asuntoa Utownista. Sain noin kolmen viikon Singaporessa asumisen jälkeen tiedon vapaana olevasta huoneesta, johon muutin heti samalla viikolla. Kämppiksinäni minulla oli kaksi kanadalaista ja yksi italialainen tyttö.

Asunnon erikoisuus oli keittiöstä puuttuvat uuni ja liesi. Singaporessa on kuitenkin halpaa syödä ulkona ”food courteissa”, joten kokkausmahdollisuuden puuttuminen ei ollut ongelma.

Singaporessa asuminen on yleisesti ottaen kallista, mutta kampuksella asuminen on yksityisiin vuokra-asuntoihin verrattuna edullisempaa. Lisäksi kampuksella on hyvät palvelut, kuten kauppoja, ”food courteja”, kahviloita, tietokoneluokkia ja opiskelijoille ilmainen kuntosali ja uima-allas.

 

Opiskelua paikallisten kanssa

Halusin vaihdossa syventyä erityisesti geotekniikkaan. Tavoitteena oli myös parantaa englannin kielitaitoa, erityisesti ammattisanaston suhteen. Halusin myös saada kokemusta opiskelusta kansainvälisessä ympäristössä.

En saanut ensimmäisellä valintakierroksella itselleni mieluisia kursseja, mutta onneksi orientaatioviikon aikana pystyin vaihtamaan ne kaikki. Opintojen työmäärä ei mielestäni eronnut merkittävästi siitä, mihin olin Suomessa tottunut. Valitsemillani kursseilla oli minun lisäkseni vain pari muuta vaihto-opiskelijaa, muut olivat paikallisia.

Kilpailu hyvistä arvosanoista on singaporelaisten kesken kovaa, sillä arvosanat menevät Gaussin käyrän mukaan. Paikalliset opiskelevat pitkiä päiviä, eikä ollut yllätys, että perjantaisin tietokoneluokissa oli opiskelijoita vielä kahden aikaan yöllä.

 

Matkailu avartaa

Vapaa-ajalla kävin Utownin uima-altaan ja kuntosalin lisäksi muun muassa maastopyöräilemässä Pulau Ubinin apinasaarella, Sentosan saarella ottamassa aurinkoa, shoppailemassa ostoskeskuksissa ja pilvenpiirtäjissä ihailemassa maisemia. Erityisesti mieleeni jäi uuden vuoden ilotulitus Marina Bayssa ja kutsuvieraana oleminen Suomen suurlähetystön Suomi 100 -illanvietossa. Singaporessa riittää tekemistä ja nähtävää, joten aika ei käynyt pitkäksi.

Singaporesta on edullista lentää Aasiaan, joten matkustelin vaihdon aikana Sri Lankassa, Malesiassa, Indonesiassa ja Vietnamissa. Monet vaihto-opiskelijat jäivät vielä vaihdon jälkeen matkustelemaan, mutta minua kutsuivat työt.

Neljä kuukautta kului nopeasti ja olisin mielelläni ollut Singaporessa koko lukuvuoden. Ulkomailla asuminen lisää itseluottamusta ja avartaa maailmankuvaa. Lisäksi kielitaito paranee ja saa uusia ystäviä. Hyvä englannin kielitaito ja kokemus kansainvälisistä opinnoista parantavat asemaa työnhakijana ja antavat valmiutta työskennellä kansainvälisissä työtehtävissä. Jälkikäteen nyt jo kiinni työelämässä olevana, muistelen haikeana seikkailuani Singaporessa.

 

Esimerkkejä Kaisan suorittamista kursseista:

CE3115 GEOTECHNICAL ENGINEERING

Luentojen lisäksi kurssilla pidettiin kerran viikossa tutor-tunti. Tunnilla ei laskettu itse, vaan seurattiin opetusta, miten harjoitustehtävät tulisi teoriassa laskea. Kurssi sisälsi paljon laskuja muun muassa luiskan vakavuuteen, tuettuihin kaivantoihin ja tukimuureihin liittyen. Kurssilla oli useita palautettavia yksilö- ja ryhmätehtäviä, joissa käytettiin muun muassa Plaxis-ohjelmaa.

 

CE5107 PILE FOUNDATIONS

Kurssi luennoitiin kaksi kertaa viikossa iltaisin kello 18–21, sillä paikalliset maisterivaiheen opiskelijat tulivat suoraan töistä luennoille. Kurssilla oli palautettavia harjoitustöitä, joista yhdessä käytettiin UniPile-ohjelmaa. Kurssilta jäi erityisesti mieleen se, että Singaporessa käytetään pohjatutkimuksissa yleisesti SPT-kairausta, kun taas Suomessa sitä ei juurikaan käytetä.

 

ESE5601 ENVIRONMENTAL RISK ASSESSMENT

Kurssilla opeteltiin laskemaan ja mallintamaan eri ympäristöriskien vaikutuksia. Luentoja ja harjoitustehtäviä oli viikoittain, mutta tehtäviä ei kuitenkaan tarvinnut palauttaa. Kurssin loppupuolella alettiin valmistelemaan esitelmää omavalintaisesta aiheesta. Tein esitelmän, jonka aiheena oli selvittää, miten meressä olevien mikromuovien haittavaikutuksia ihmisille voidaan mallintaa ja arvioida.

 

TEKSTI JA KUVA: Kaisa Kurikkala



Takaisin edelliselle sivulle

Sapporo tarjosi elämyksiä

Vaihto-opiskelukokemuksia Hokkaidon yliopistosta kevätlukukaudelta 2018

Vaihtelua arkeen Kroatiasta

Vaihto-opiskelukokemuksia University of Rijekasta