Maailmalta

Vaihtokevät Portugalissa laajensi maailmankuvaa

Alkukesällä 2015 suunnitelmissani oli suorittaa kaikki loput georakentamisen opinnot jouluun mennessä, jotta pääsisin aloittamaan diplomityötä keväällä 2016. Kesän aikana kiinnostuin kansainvälistymisestä perheeni ja ystävieni innoittamana, joten päätin hakea ulkomaille opiskelemaan Aalto-yliopiston täydennyshaussa. Erasmus-vaihtoon hakeminen sujui nopeasti ja mutkattomasti.  Kurssitarjonnan, ilmaston ja harrastusmahdollisuuksien perusteella päädyin Lissaboniin Instituto Superior Tecnicoon, enkä ole joutunut katumaan tuota valintaa.

Olin hankkinut vuokra-asunnon jo Suomesta käsin Uniplaces-vuokrasivuston kautta. Asunto oli hyvällä paikalla ja loistavassa kunnossa, mutta kaikki ystäväni eivät olleet yhtä onnekkaita asunnon suhteen. Lissabonissa on paljon asuntoja tarjolla lyhytaikaiseen vuokrauk­seen, joten asunnon hankkiminen paikan päältä voi olla hyvä idea.

Tapasin monet parhaat ystäväni jo yliopiston orientaatioviikolla helmikuun alussa. Orientaatioviikkoon kuului muun muassa surffausta, perinneruokien maistelua (bacalhau), reissu Sintraan sekä grillijuhlat. Yllättävän harva vaihto-opiskelija oli tullut opiskelemaan rakennustekniikan laitokselle ja orientaatioviikolla tuntuikin, että siellä opiskelivat ainoastaan minä yhdessä italialaisten kanssa.
 

Opintoihin sisältyi paljon ryhmätöitä

Portugalilaiset opiskelijat osoittautuivat uskomattoman auttavaisiksi ja ystävällisiksi. Vaikka olin yhdellä kurssilla ainoa vaihto-opiskelija, paikalliset opiskelijat ottivat minut välittömästi mukaan ryhmäänsä. Sain apua niin koulutehtäviin kuin arkisiinkin asioihin, aina asunto-ongelmista ryhmätöihin ja tenttiin valmistautumiseen. Portugalilaiset osoittautuivat myös ahkeriksi ja työteliäiksi. Tosin välillä tuntui, että tehottomuuden takia heidän oli pakko tehdä paljon töitä koulun eteen.

Opiskelu Portugalissa erosi Aalto-yliopistosta ryhmätöiden painotuksessa. Jokaisella kurssilla teimme useamman ryhmätyön, jotka kattoivat noin puolet arvosanasta. Tenttikäytäntö erosi Suomessa totutusta siten, että jokaisessa tentissä tuli kiire, vaikka Suomessa en ole ikinä ollut salissa täyttä aikaa. Välillä tuntui, että tentti mittaa enemmän paineensietokykyä kuin osaamista.

Vaikka pääasiassa sekä opiskelijat että opettajat puhuivat moitteetonta englantia, yhden geotekniikan kurssin lehtori ei aina saanut asiaansa selitettyä ymmärrettävästi. Valitsemiaan kursseja saa vaihtaa ensimmäisen kuukauden aikana vapaasti, joten suosittelen muuttamaan kurssivalintoja, jos kielimuuri haittaa oppimista.

Paikallisille jutellessani opin arvostamaan yhä enemmän Suomen työtilannetta ja koulutusjärjestelmää. Opintotuki, opiskelija-asunnot, hyvä kouluruoka ja terveyspalvelut eivät ole tuttuja asioita portugalilaisille. Lähes kaikki opiskelijat asuvat vanhempiensa luona palkkatyön puuttuessa ja jopa tekevät töitä ilmaiseksi rakennustyömaalla saadakseen työkokemusta. Moni innostui ideasta työskennellä Suomessa, kun kerroin, että geotekniikan osaajille riittää täällä töitä!
 

Vapaa-aika täyttyi matkoista

Autonvuokraus Portugalissa on puoli-ilmaista, joten kiersimme kevään ja kesän aikana autolla lähes koko Portugalin ja Espanjan. Reissaaminen monikulttuurisessa seurassa opetti paljon itsestäni, eri kulttuureista ja vaihtelevista maailmankatsomuksista. Uskon olevani huomattavasti avoimempi, niin mieleltäni kuin sosiaalisesti, kuin ennen vaihtoon lähtöä. Myös perheeni ja ystäväni Suomessa ovat huomanneet tämän positiivisen muutoksen.

Mahtavia matkoja vaihdon aikana olivat muun muassa useat reissut Algarveen, vaellusretket Azoreilla ja Serra da Estrelassa, pääsiäinen Sevillassa sekä Barcelonan loma. Myöskään Lissabonissa ei tekeminen loppunut kesken. Kaupungin syke sekoittui valtameren läheisyyteen, surffauspäivän jälkeen pääsi syömään mahtavaa seafoodia uusien ystävien seurassa, rannalta löysi aina pelaajia rantalentopalloon, vilkasta yöelämää löytyi viikon jokaiselle päivälle ja jalkapalloa pääsi sekä pelaamaan että katselemaan niin paljon kuin jaksoi.

Osa ystävistä tulee varmasti pysymään elämässäni lopun ikääni, kansainvälisistä kontakteista tulee olemaan hyötyä jatkossa ja muuttunut näkemykseni maailmasta auttaa minua saavuttamaan tulevaisuuden tavoitteitani. 
 

Esimerkkejä Maijun suorittamista kursseista

”Environmental Impacts”
osoittautui mielenkiintoiseksi kurssiksi laajan ryhmätyönsä ansiosta. Pääsin tutustumaan mm. Juutinrauman sillan perustusten ja tunnelin rakentamisen ympäristövaikutuksiin. Muodostimme ryhmän vaihto-opiskelijoiden kanssa, joten näkemyksiä työhön saatiin Saksasta, Argentiinasta ja Suomesta. Kaikki kurssin ympäristöasiat käsiteltiin ryhmän kesken oman aiheen näkökulmasta, mikä erosi Suomen luennointitavasta huomattavasti.

Tunnelirakentamisen kurssi
tarjosi täysin uudenlaisia näkemyksiä Fennoskandian kovaan kallioperään tottuneelle suomalaiselle. Paikalliset opiskelijat olivat vaikuttuneita kuullessaan, että me opiskelemme mm. louhintatekniikkaa ja räjäytystekniikkaa. Portugalissa kurssilla keskityttiin lähinnä tunnelien rakentamiseen TBM:n avulla.

”Construction organisation and management”
–kurssi opetti toimistotyöntekijälle paljon työmaajärjestelyistä, koneista sekä määrä- ja kustannuslaskennasta. Ryhmätöissä jokainen käytti kotimaansa säännöksiä ja opettajakin yllättyi Suomen vaatimusten tarkkuudesta. Käytännönläheisyys erotti kurssin Suomen vastaavasta. Kurssin opettaja oli myös hurjan kiinnostunut suomen kielestä, ei ollut uskoa korviaan kuullessaan, että meillä on kielessä 15 sijamuotoa.
 

Teksti: Maiju Hirvonen, Aalto-yliopisto

Kuva: Giuseppe VitulanoTakaisin edelliselle sivulle

Sapporo tarjosi elämyksiä

Vaihto-opiskelukokemuksia Hokkaidon yliopistosta kevätlukukaudelta 2018

Vaihtelua arkeen Kroatiasta

Vaihto-opiskelukokemuksia University of Rijekasta

/ Ril facebookissa

19.02.2019

RIL - Suomen Rakennusinsinöörien Liitto: Kesätöitä teekkareille, osa 22: Wärtsilä Corporation Kiinnostaako sinua haastava, koulutustasi tukeva kesätyö kansainvälisessä ympäristössä Vaasan, Turun tai Helsingin maisemissa? Jatka lukemista! Wärtsilä is the global leader in smart technologies and complete lifecycle solutions for the marine and energy markets. We are hiring now 500 students from all technical and business fields to work with us in challenging positions! Depending on your skills and interests, you could work in areas like research and development, technical expertise, design, project management, technical information, documentation and quality. Heräsikö kiinnostus? Hae Wärtsilän paikkoja RILin kesätyösivujen kautta -> https://bit.ly/2RaJrF3 Toimi vikkelästi, sillä haku päättyy 28.2.2018!! #kesätyö #teekkari

19.02.2019

RIL - Suomen Rakennusinsinöörien Liitto: Ihanaa, rentouttavaa lomaviikkoa kaikille tällä viikolla talvilomaansa viettäville! Onko lomalla helppo irtautua töistä – vai ahdistaako töihin paluu kerääntyneiden sähköpostien ääreen jo loman aikana? Koetko oman työn organisoinnin hankalaksi, etkö malttaisi irtautua työtehtävien äärestä iltamyöhälläkään? RILin vuoden 2019 jäsentaitokoulutukset polkaistaan käyntiin maaliskuun lopulla, kun pureudumme ajanhallinnan ja itsensä johtamisen saloihin. Koulutusta vetää Rosa Liimatainen, jolla on kokemusta satojen henkilöiden luotsaamisessa eteenpäin urallaan. Liimatainen on työskennellyt esimerkiksi Valmennuskeskus Publicin kouluttajana. Koulutuksessa osallistujat tarkastelevat omaa tilannettaan erilaisten tehtävien avulla ja saavat vinkkejä tavoitteiden asettamiseen ja saavuttamiseen, ajankäytön tehostamiseen ja priorisointiin. Koulutuksesta saat runsaasti käytännön vinkkejä, jotka auttavat töiden järjestämisessä ja vievät kohti parempaa arkea. Lue lisää koulutuksesta ja ilmoittaudu -> https://bit.ly/2ScmSLV #ajanhallinta #stressi #itsensäjohtaminen