Henkilöjutut

Vuoden DI Jyrki Keinänen: ”Itsensä kannattaa tartuttaa kv-vaikutteilla."

Teksti: Henriikka Hellström
Kuva: Mirkku Merimaa

 

Jyrki Keinänen

Kotoisin: Rautalammilta, Kuopion ja Jyväskylän puolivälistä
Asun: Etu-Töölössä Helsingissä, kerrostalossa
Perhe: vaimo ja kolme jo aikuista lasta
Harrastukset: Tennis, golf, matkailu

Urastepit

  • Valmistunut diplomi-insinööriksi Teknillisestä korkeakoulusta 1988, pääaineet Talonrakennus ja rakentamistalous
  • Työhistoria vuodesta 2014 A-Insinöörien toimitusjohtaja ja osakas, vv. 2008-2013 Sweco PM:n toimitusjohtaja, vv. 2000-2007 RILin toimitusjohtaja, vv. 1988-1999 lukuisien projektien johtotehtävissä Rakennus Oy Lemminkäisessä ja SRV:ssä Afrikassa, Aasiassa ja Baltiassa
     

”Kiinteistö- ja rakennusalan pitäisi toimia yhteiskunnan kehittämisen kärkilintuna”, rakennustekniikan diplomi-insinööri, tekniikan tohtori Jyrki Keinänen sanoo.

Hänellä on ollut aina sisäsyntyinen tarve muokata alasta monipuolisempi ja yhteiskuntakelpoisempi. Oma kokemus alan nurjasta puolesta johtaa teekkariharjoitteluun Irakiin, missä Keinänen sai kunnon haukut epäonnistuneen betonivalun tunnustamisesta valvojalle. Rotankolot olisi pitänyt piilottaa, ei paljastaa.

”Tapaus opetti, ettei ala voi toimia noin. Ei virheitä kannata piilotella, niistä pitää oppia!”

Tämä palo kehittää koko alaa on muokannut Keinäsen uraa. Joskus liiallinen hyvin tekeminen on tulkittu Keinäsen mukaan myös pyrkyryydeksi, vaikka tahto on ollut toinen.

”Kun ala pärjää, myös yksittäinen yritys pärjää.”
 

Visualisoinnin kautta maaliin 

Keinänen on hakenut oppia moneen ulkomailta, esimerkiksi oivallus allianssista syntyi Australiassa.

”Hyviä ideoita kannattaa yrittää apinoida omaan maahan. Pitää toki ymmärtää juju, ne syvimmät elementit ja olla taitoa soveltaa oppimaansa uusissa yhteyksissä. On löydettävä mahdollisuus koestukseen tai pilotointiin oikeissa kohteissa.”

Uusien ajatusten ja toimintatapojen toimeenpano vaatii paljon energiaa. [SS1] 

”Esimerkiksi allianssimallien ja siihen liittyvien yhteistoiminnan tapojen skaalautuminen kestää pitkään. Muutosvastarinta on usein vahvaakin − kokonaisvaltaisen systeemisen muutoksen läpivienti varsin konservatiivisella alallamme on vaikeaa. Kasvojenmenetyspelostakin huolimatta on uskottava, että asian toteuttaminen on mahdollista, ja lopputuloksesta tulee hyvä.”

Vuoden DI kertoo olevansa konsensushakuinen ja luottavansa yhteisen näkemyksen voimaan. Hän testaa ajatuksiaan usein visuaalisesti piirtämällä esimerkiksi prosessikuvia, joiden avulla esitellä ja perustella asiaa. Joskus idea ei lyö läpi heti, mutta saattaa nousta esille toteutuskelpoisena myöhemmin.

”Ei pidä kuitenkaan olla jääräpää. Lepokitkan voittaminen voi olla joskus liian iso työ, jolloin idean eteenpäin puskeminen kannattaa jättää kesken.”
 

Kansainvälisen kokemuksen anti suuri

Irakin lisäksi Keinänen on työskennellyt muutaman kuukauden ja vuoden pätkissä seitsemässä eri maassa, yhteensä yli kuusi vuotta.

”Itseään kannattaa tartuttaa kv-vaikutteilla.”

Yksi merkittävä ulkomaankokemuksen oppi on ollut etukäteissuunnittelun tärkeys. Sen merkitys on korostunut etenkin Aasian ja Afrikan komennuksilla, kuten Colombon keskussairaala- ja Kairon vesilaitoshankkeissa, joissa on pitänyt selvitä ilman kännyköitä, rautakauppoja tai toimivaa infrastruktuuria.

Tallinnan lentokentän kiitotieprojektissa oli ennakoitava ja pidettävä kriittisissä työvaiheissa kiinni minuuttiaikataulusta.

”Varasin sakollisen välitavoitteen sisältävän tehtävän kaivuuhommiin yhden traktorin sijaan neljä. Se neljäs teki viimeiset 50 metriä, koska kaikki muut hajosivat”, Keinänen kuvaa.

Nyt useita vuosia myöhemmin hän sanoo professori Olli Seppäsen veturoiman Building 2030-hankkeen avanneen yritysmaailman silmiä muiden maiden onnistumisille.

”Alaa eteenpäin vieviä voimia löytyy ympäri maailmaa. Hyviä esimerkkejä näistä ovat esivalmistus Ruotsissa, Lean-ajattelu Yhdysvalloissa ja Japanissa sekä tahtituotanto Saksassa. ETLAn vuonna 2020 julkaiseman Rakennusalan kilpailukyky ja uudistuminen-raportin mukaan työn tuottavuudessa paras on Tanska.”
 

Tiimiytymisen merkitystä korostettava

Vuoden DI -palkinnon myöntäneen RILin hallituksen mukaan yksi ehdoton Keinäsen vahvuuksista on lujan insinööriosaamisen ja positiivisen vuorovaikutuksen rinnalla esimerkillinen arvojohtajuus.  

”Onni on, että olen itse saanut olla firmoissa, joissa on saanut tilaa toimia.”

Samaa asiaa hän korostaa omassa johtamisessaan. Toimintavapauden rinnalla myös tiimiytyminen on tärkeää.

”Ryhmäytymiseen on panostettava tietoisesti. Kun jokaiseen voi luottaa, voi jokainen myös tunnustaa omat heikkoutensa. Kun päästään tälle tasolle, valvontaa ei tarvita lainkaan. Voidaan keskittyä siihen, että systeemi ikään kuin korjaa itse itseään.”


Näitä mentoreitani arvostan:

  • Jaakko Heikkilä – elämän tasapainoa korostava coach
  • Mats Wäppling – tutustutti ruotsalaiseen johtamiskulttuuriin
  • Jim Ross – auttoi australialaisen allianssimallin sisäistämisessä

 

Kolme lupaavaa nuorta:

  • Joonas Lehtovaara – väitöskirjatutkija, joka osaa soveltaa teoriaa käytäntöön
  • Liisa Jäätvuori – riskitohtori, kestävän kehityksen huippuasiantuntija
  • Verneri Lehtovirta – lahjakkuus, joka voi vielä muuttaa alaa


Nykyiset luottamustoimet

SKOLin hallituksen puheenjohtaja v. 2019 alkaen, Teknologiateollisuuden hallituksen jäsen v. 2021 alkaen,
Royal Areena Oy, hallituksen pj. 2021 alkaen, Aiforsite Oy, hallituksen jäsen v. 2021 alkaen, Proptech Finland advisor v. 2022 alkaen, Ains Ventures Oy, hallituksen pj. 2020 alkaen, Ains Investment Oy, hallituksen jäsen 2020 alkaen, Building 2030 -toimitusjohtajaryhmän jäsen, Helsingin kauppakamarin alue- ja asuntovaliokunnan jäsen, KIRA-neuvottelukunnan jäsen, #Building Life -lähettiläs

Vuoden 2022 rakennusalan diplomi-insinöörin motivaatio alan kehitykseen on vahva. Hän ei väsy puhumaan lopputuotteen ja prosessin laadusta tai alan yhteiskunnallisesta vaikuttavuudesta. A-Insinöörien toimitusjohtaja korostaa myös aidon heittäytymisen merkitystä. Kenenkään ei pitäisi olla liian N.I.C.E, eli tietyn tulkinnan mukaan Nothing Inside me Cares Enough.



Takaisin edelliselle sivulle

RILin uusi varapuheenjohtaja Juha Valtari: ”Vetovoima syntyy...

30 vuoden kokemuksella tuore varapuheenjohtaja nostaa kiinteistö- ja rakennusalan tärkeimm...

Suomen Siltasuunnittelun viennin tulevaisuus on valoisa

Pekka Pulkkinen pokkasi Sillanrakennuksen erikoispalkinnon