RILin kesätyökyselyyn 2022 vastanneiden teekkareiden keskipalkka oli 2 350 €/kk

RIL toteutti nuorille jäsenilleen kesätyökyselyn syys-lokakuussa 2022. Yli 65 prosenttia kyselyyn vastanneista teekkareista oli opintojaan sivuavissa töissä. Etäopiskelun aikana pinnalle nousseiden kesäopintojen suosio romahti, mutta opinnäytetyötä tekevien määrä kaksinkertaistui vuoden takaiseen verrattuna.

Viime vuosien positiivinen kehitys palkkatasa-arvossa otti tänä kesänä ison harppauksen, sillä miehet tienasivat keskimäärin enää 0,5 prosenttia enemmän kuin naiset, kun vielä vuonna 2021 vastaava luku oli 3,1 prosenttia. Samaan aikaan kuitenkin miesteekkareista 70 prosenttia sai alan töitä, kun lukema oli naisilla vain 58 prosenttia.

Keskimäärin rakennetun ympäristön alan teekkari tienasi kesällä 2022 yli neljä prosenttia enemmän kuin kesällä 2021, mikä heijastui kohonneista elinkustannuksista huolimatta positiivisesti myös palkkatyytyväisyyteen.

Teekkarit antoivat työilmapiirille keskimäärin arvosanan 4,1/5, ja työtehtäviinsä joko tyytyväisiä tai erittäin tyytyväisiä oli vastaajista 76 prosenttia. Yleisimmät ongelmat liittyivät puutteelliseksi koettuun perehdytykseen ja ohjaukseen, osa taas olisi toivonut enemmän vaihtelua työtehtäviinsä.

Epävarmuus tulevasta kesätyöpaikasta aiheutti yli puolella vastaajista joko jatkuvaa tai lähes jatkuvaa stressiä, jota selitettiin pääasiassa pitkillä, jopa puolen vuoden mittaisiksi venyvillä rekrytointiprosesseilla. Keskivertoteekkari lähetti 11 kesätyöhakemusta ja kävi yhdessä työhaastattelussa.

Kiinnostavimmaksi ja houkuttelevimmaksi työnantajaksi teekkareiden keskuudessa nousi Ramboll, ja top vitoseen ylsivät myös A-Insinöörit, AFRY, Sitowise ja Sweco.

Pääset tutustumaan koko Kesätyökyselyn tuloksiin RILin jäsensivuilla.

Taustaa:

  • RIL ry toteutti nuorille jäsenilleen kesätyökyselyn syys-lokakuussa 2022.
  • Kyselyn tavoitteena on kerätä tietoa rakennetun ympäristön alan teekkareilta kesätyöstä, työtehtävistä ja palkkauksesta.
  • Vastauksia saatiin 267.  
  • Kolme neljäsosaa vastaajista opiskeli Aalto-yliopistossa tai Tampereen yliopistossa, vajaa neljännes Oulun yliopistossa ja 1,5 % LUT-yliopistossa.

Lisätiedot: Henriikka Hellström, henriikka.hellstrom@ril.fi, 040 554 8857Takaisin edelliselle sivulle