Kolumnit

AMK-opiskelijoiden opintotarjonta laajenee yhteistyön avulla

ke 4. lokakuuta 2017 10.55.00

Osaamisen ja oppimisen murros haastaa perinteisen tutkinto- ja organisaatiokeskeisen ajattelun. Opiskelijan osaamisen ei tarvitse rajoittua oman korkeakoulun opintotarjontaan. Sen sijaan henkilökohtaiseen opintosuunnitelmaan pitäisi voida sisällyttää eri puolilla hankittua osaamista.

Ammattikorkeakoulusta valmistuneen nuoren osaaminen muodostuu kolmesta osa-alueesta, joista ensimmäinen on oman substanssialan suvereeni hallinta. Toisena osa-alueena on työ- ja elinkeinoelämän tulevaisuuden haasteiden ymmärrys. Kolmas, ja oleellisin on kyky oppia uutta ja nivoa kaksi edellistä osa-aluetta toisiinsa ongelmanratkaisutilanteissa.

Suomen kaikki ammattikorkeakoulut ovat tarttuneet osa-alueista ensimmäiseen eli substanssiosaamisen kehittämishaasteeseen. Ammattikorkeakoulujen rehtorineuvosto Arene on käynnistänyt yhteistyön (eAMK-hanke) ammattikorkeakoulujen yhteisen digitaalisen opintotarjonnan rakentamiseksi asteittain vuoteen 2020 mennessä. Toimintatapa antaa opiskelijoilla vapauden valita ja poimia opintoja kaikista ammattikorkeakouluista.

Ristiinopiskelu korkeakoulujen välillä ja yhteisten laatukriteereiden mukainen verkko-opintotarjonta mahdollistavat erikoistumisen ja samalla ne edistävät nopeaa siirtymistä työelämään. Samanaikaisesti vastataan nopeasti muuttuviin työelämän osaamistarpeisiin. Tarjolla olevaa kesäopintotarjontaa laajennetaan ympärivuotiseksi.

Digitaalinen opintotarjonta mahdollistaa oppimisen toisen ulottuvuuden eli työ- ja elinkeinoelämän tulevaisuuden haasteiden ymmärryksen – uudenlaisen kehittämisen eri puolella Suomea, yhdessä alueellisten toimijoiden kanssa.

Ammattikorkeakoulut halutaankin yhä vahvemmiksi alueellisen kehittämisen moottoreiksi. Onnistuminen tässä oppimisen kolmannen ulottuvuuden kehittämisessä on kaikkein ratkaisevin vaihe. Menestyvä ja vaikuttava korkeakoulu pystyy hallitsemaan näitä kaikkia osa-alueita vain toimivien yhteistyöverkostojen avulla.

eAMK-hankkeella tuetaan myös AMK-henkilöstön osaamisen kehittymistä uuden opettajuuden mukaiseksi. Opiskelijan digikyvykkyyden starttipaketti yhdessä oppimisanalytiikkaa ja älykkäitä ratkaisuja hyödyntävän digiohjauksen kanssa tarjoaa työkaluja oppimisen ja työn tueksi. Digiosaamisen avulla korkeakoulusta valmistunut osaa toimia ketterästi työyhteisön digitaalisissa ympäristöissä. Digitaalinen opintotarjonta tarjoaa entistä monipuolisempia ratkaisuja myös työelämän täydennyskoulutustarpeisiin. Yhteinen verkko-opintotarjonta avaa mahdollisuuksia sovittaa yhteen työtä ja opiskelua.

Toimintakulttuurin muutos ei synny yksin tekemisestä. Opiskelijoiden, opettajien, työelämän ja erilaisten järjestöjen yhteistyö uuden edessä näyttää, kuinka hyvä uudesta mallista saadaan rakennettua. Tavoitteemme yhteiskunnallisen vaikuttavuuden kasvulle on yhteinen – onnistuminen on meidän kaikkien käsissä!  
 

Teksti: Turo Kilpeläinen,
rehtori, toimitusjohtaja, Kajaanin ammattikorkeakoulu
puheenjohtaja, eAMK-hanke
 Takaisin edelliselle sivulle

Maisema-arkkitehtuurin alta paljastuu taidokas rakennusinsin...

Pääkirjoitus Rakennustekniikka-lehden numerosta 1/2018.

Liikenne murtuu – tällä kertaa asialla tekoäly

Tekoälyn myötä ymmärtämämme liikenne tulee muuttumaan tai murtumaan, jälleen kerran.

/ Ril facebookissa

15.02.2019

RIL - Suomen Rakennusinsinöörien Liitto: Kesätöitä teekkareille, osa 20: A-Insinöörit Ensi kesä A-insinöörinä? Me lupaamme kasvattaa aloittelijasta asiantuntijan! Tule hankkimaan kannuksia ihmisenmittaiseen insinööritoimistoon, jossa tehdään isoja asioita yhdessä. Etsimme kesätyöntekijöiksi ja -harjoittelijoiksi aikaansaavia, innostuneita tekniikan alan tulokkaita, jotka haluavat kasvaa asiantuntijoina yhdessä kokeneempien kollegojen ja asiakkaiden kanssa. Saatat jäädä meille pitemmäksikin aikaa. A-insinöörit tajoaa kesätyö- ja harjoittelupaikkoja useilla paikkakunnilla Suomessa. Hakulinkki jo 28.2. päättyvään hakuun -> https://bit.ly/2RaJrF3 #teekkari #kesätyö

14.02.2019

RIL - Suomen Rakennusinsinöörien Liitto: Kesätöitä teekkareille, osa 19: YIT Suomi Haluaisitko olla rakentamassa tulevaisuuden elinympäristöjä joukkueessa, jossa arvostetaan tekemisen meininkiä? YIT on suurin suomalainen ja merkittävä pohjoiseurooppalainen rakennusyhtiö. Kehitämme ja rakennamme asuntoja, toimitiloja ja kokonaisia alueita, sekä olemme vaativan infrarakentamisen erikoisosaaja ja päällystäjä. Raudanlujassa joukossamme työskentelee yli 10 000 rakennusalan asiantuntijaa työnjohdon taitajista hankinnan huippuosaajiin. Harjoittelijat ovat tärkeä osa osaavaa porukkaamme; YIT Polulla työmaillamme ja toimistoissa työskenteleekin vuosittain yli 1000 harjoittelijaa! Tutustu monipuolisiin YIT:n kesätyövaihtoehtoihin ja hae helmikuun aikana! Linkit mielenkiintoisiin kesätyöpaikkoihin RILin kesätyösivulla -> https://bit.ly/2RaJrF3 #kesätyö #teekkari