Kolumnit

Maisema-arkkitehtuurin alta paljastuu taidokas rakennusinsinöörityö

to kesäk. 28 11:28:00 2018

Teksti: Miimu Airaksinen

 

Infran toimivuus on kriittistä koko yhteiskunnallemme. Se on myös yksi turvallisuutemme peruspilareista. On totta, että esimerkiksi liikenneverkostossamme on korjausvelkaa, ja sitä tulisi kunnostaa pitkäjänteisesti. Samaan aikaan monet asiat toimivat Suomessa kuitenkin erittäin hyvin.

Huolimatta raskaista ilmasto-olosuhteista, tiestössämme ei ole juurikaan erittäin huonokuntoisia pätkiä. Vesi- ja viemäriverkostommekin ovat pääosin kunnossa, vaikka perusparannuksia tarvitaankin. Väheksymättä millään tasolla tarvittavia korjauksia ja pitkäjänteisiä investointeja, olemme kuitenkin varsin onnellisessa asemassa; meidän inframme pääsääntöisesti toimii.

Vaikka ongelmat nousevatkin uutisotsikoihin, tapahtuu tätä kuitenkin onneksi melko harvoin. Silloin kun uutiskynnys ei ylity, tarkoittaa se useimmiten sitä, että kaikki toimii.

Olemme kunnostautuneet varsin hyvin myös digitaalisessa infrassa. Langaton verkko on itsestäänselvyys, monissa verkostoissa hyödynnetään jo nyt paljon digitaalisuutta ja älykkäitä antureita. Älykkäät ratkaisut mahdollistavat myös reaaliaikaisen kommunikoinnin.

Tienpinta voi esimerkiksi varoittaa liukkaudesta tai kertoa ylläpidolle päällystämisen tulevasta tarpeesta. Vesiverkosto pystyy kertomaan, onko se riittävän puhdas ja toisaalta viemäriverkosto osaa informoida puhdistuksen tarpeesta. Tämä kaikki on turvallisuutta, mutta myös resurssien tehokasta käyttöä; ei puhdisteta liikaa tai käytetä turhia lisäaineita.

Itseeni suurimman vaikutuksen monialaisesta rakennusinsinööriosaamisesta infra-alalla ovat tehneet teiden uudet vettä läpäisevät pinnat. Ne estävät tiestön tulvimista rankkasateella tiiviisti rakennetuilla kaupunkiseuduilla. Olen myös todella vaikuttunut viherrakenteiden integroimisesta osaksi infraamme. Harjaantumattoman silmään se näyttää vain kauniilta maisema-arkkitehtuurilta, mutta todellisuudessa alta paljastuu hieno maa-ainesten läpäisevyyttä ja sadevesien sitomista ja varastointia toteuttava upea insinööritaidonnäyte.

Vaikka maailma ei olekaan vielä valmis, on syytä olla ylpeä kaikesta siitä, mitä me olemme insinööritaidoillamme tähän mennessä saavuttaneet. Takaisin edelliselle sivulle

Kolumni: Ryhti-järjestelmän kumppanitestaukset käynnistetty

Rakennetun ympäristön tietojärjestelmä, Ryhti, avautuu tänä vuonna vaiheittain.

Kolumni: Digitaalinen kaksonen – tulevaisuuden selkäranka

Suurin osa suunnitteluvaiheen tehottomuudesta johtuu 90-luvulla tehdyistä digitalisaatiova...