RIL-Palkinto

RIL-Palkinto Olympiastadionin perusparannus- ja uudistamistyölle

ti jouluk. 15 14:12:00 2020

Teksti: RIL
Kuva: Sami Pirttilä
 

Suomen Rakennusinsinöörien Liitto RILin tunnustuspalkinto – RIL-Palkinto 2020 – on myönnetty Olympiastadionin perusparannus- ja uudistamistyölle. Toiselle sijalle ylsivät HSY Hiekkaharjun vesitorni sekä Tampereen vanhan tavara-aseman siirto. Valinnan teki Sitran yliasiamies Jyrki Katainen.

Kuvassa RIL-Palkinnon 2020 vastaanottajat: (vas.) Harri Makkonen (Sweco), Aulis Toivonen (Helsingin kaupunki), Jukka Ala-Outinen (Skanska), Juha Kukkonen (Sweco) sekä Kari Raimoranta (Arkkitehdit NRT Oy).

 

Tunnustuspalkinnon saajan valinnut Jyrki Katainen korosti valintaperusteissaan, että suojellun Olympiastadionin perusparannus ja uudistus oli haastava kokonaisuus.

Perusparannus- ja uudistamistyössä muun muassa liitettiin 80 vuotta vanhoja osia täysin uusiin. Lisäksi vanhoja betonirakenteita vahvistettiin hiilikuiduin. Katsomon rakenteellisesti haastavat teräsrakenteet uusittiin ja rimoitettiin paloturvallisesti kivipuulla.

“Kohde on vaatinut paljon osaamista sekä uuden ja vanhan materiaalin että teknologian yhteensovittamisessa. Hankkeessa on hyödynnetty uusia innovatiivisia työmenetelmiä sekä yhdistetty osaamista eri aloilta. Hankkeen suunnittelu ja johtaminen ovat myös olleet poikkeuksellisen haastavia kokonaisuuksia.”

RIL-Palkinnon voittaja julkistettiin 26.11.2020. Jyrki Katainen teki valintansa kolmen finalistin joukosta, rakennusalan asiantuntijoista koostuva esiraadin arvioiden pohjalta. Kaikkiaan RIL-Palkinto-kilpailuun osallistui 15 kovatasoista ehdotusta. 

 

RIL-Palkinto-kilpailu

Suomen Rakennusinsinöörien Liitto RIL myöntää vuosittain RIL-Palkinnon rakennustyölle, -kohteelle tai -konseptille, joka edustaa parhaiten korkealuokkaista, laadukasta ja innovatiivista suomalaista rakennusinsinööritaitoa ja osaamista. Palkittava työ tai hanke on edistänyt kilpailuaikana parhaiten myönteistä rakennusteknistä ja yhteiskunnallista kehitystä maassamme.

Tunnustuksella palkitaan rakennuskohteita, joiden suunnittelussa ja toteutuksessa on osoitettu erinomaista rakennusalan osaamista joko uutta kehittämällä tai olemassa olevaa tietoa luovasti soveltamalla. Kilpailussa on parina viime vuonna painotettu lisäksi muun muassa digitaalisten ratkaisuiden ja uusien innovaatioiden hyödyntämistä sekä loppukäyttäjien huomioimista.

 

RIL-Palkinnon aikaisemmat voittajat viimeisen kymmenen vuoden ajalta

  • Lighthouse Joensuu (2019)
  • Amos Rex (2018)
  • Inoroom-leikkaussalikonsepti (2017)
  • Tampereen rantatunneli (2016)
  • Presidentinlinnan peruskorjaushankkeen perustusten vahvistustyöt (2015)
  • Kastellin monitoimitalo (2014)
  • Arctia Shippingin kelluva toimistorakennus (2013)
  • Auroran silta (2012)
  • Helsingin Musiikkitalo (2011)
  • Kempeleen ekokylä (2010)

 Takaisin edelliselle sivulle

RIL-palkinto 2022 Blominmäen jätevedenpuhdistamolle

Vuoden RIL-Palkinnon on saanut Blominmäen jätevedenpuhdistamo ja kunniamaininnan Vietnamis...

Tikkurilankosken kunnostus vahvistaa kaupunkikeskuksen vehre...

Tikkurilankosken padon purkaminen ja kosken kunnostaminen sijoittui RIL-Palkinto 2019 -kil...