Henkilöjutut

Uusi puheenjohtaja Timo Kohtamäki: RIL on riippumaton, koko alan äänitorvi.”

ke kesäk. 27 13:57:00 2018

Teksti: Henriikka Hellström
Kuva: Katri Lehtola

 

Tammikuussa kolmivuotisen puheenjohtajakautensa aloittanut Timo Kohtamäki on tekniikan lisensiaatti, joka työskentelee Foudia Housingin toimitusjohtajana ja osakkaana. Tämä optimistinen ideoija haluaa nostaa RILin roolia entistä vahvemmaksi yhteiskunnallisessa keskustelussa.

Timo Kohtamäen vaikuttuva ura on polveillut suunnittelusta urakointiin ja opettajasta yrittäjäksi. Parhaillaan hän on mukana yhdeksässä kiinteistö- ja rakennusalan yrityksen hallituksessa, joista osakkaana neljässä. Uralle, kolmeen vuosikymmeneen rakennusalalla, on mahtunut kolme vahvaa nousu- ja kaksi pahaa laskukautta. Kolmatta vahvaa sykliä eletään parhaillaan.

Kohtamäki on optimismiin taipuva insinööri, joka uskoo positiivisuuden voimaan. Jokaisessa tilanteessa on tehtävä kaikki, minkä pystyy. Enempää ei voi tehdä.

”Innostun ja lähden uusiin juttuihin helposti mukaan. Vaikeissa päätöksissä etäisyyden ottaminen asioihin kirkastaa ratkaisut. Moni asia selkiytyy kävely- tai hiihtolenkillä.”

Kohtamäki pyrkii jatkuvasti kehittämään uutta ja uskoo vahvasti yhteistyön voimaan.

”Uusia ideoita ei pidä koskaan sivuuttaa. Sen sijaan niistä pitää pyrkiä yhdessä kehittämään parempia. Tieto kannattaa jakaa – joku toinen keksii ideaan aina jotakin lisää.”

Uralla ovat johdattaneet pitkäjänteisyyden rinnalla eteenpäin myös rauhallisuus, avoimuus ja taito nopeisiin päätöksiin.

 

Lemminkäisen toimitusjohtajana 5,5 vuotta

RILin uusi puheenjohtaja poikkeaa useista kollegoistaan siinä, että alan valinta olisi ollut itsestään selvä asia. Hän pyrki samanaikaisesti kauppakorkeakouluun ja silloiseen Tampereen teknilliseen korkeakouluun. Kummankin portit aukesivat. Pitkää tikkua oli turha vetää, sillä voiton vei monen rakentajan tapaan lopulta rakennusalan konkreettisuus.

”Kieltämättä näin on ollutkin. Olen saanut olla mukana isoissa hankkeissa, kuten Oikorata ja Turun moottoritie. Asun Järvenpäässä, ja huomaan Oikorataa alittaessani välillä muistelevani projektin vaiheita.”

Kohtamäki on nähnyt työtehtäviensä kautta alaa todella monipuolisesti. Siitä kertovat muun muassa geoteknisen suunnittelijan rooli Juva Engineeringilla heti valmistumisen jälkeen ja sitä seuraavat vuodet projektipäällikkönä Viatek Yhtiöissä / Geoinsinöörit Oy:llä. Vuosina 1990–1996 hän työskenteli myös sivutoimisena opettajana Porin AMK:n yksikössä sekä TTY:n Porin yksikössä, jossa järjestettiin insinöörien muuntokoulutusta DI:ksi.

Vuodesta 1996 alkoi pitkä ja nousujohteinen ura Lemminkäisellä; aluksi rakennuspäällikkönä Rakennus Oy Lemminkäisellä, sitten yksikönjohtajana Lemconilla ja lopulta koko yrityksen toimitusjohtajana.

”Olen päässyt tekemään alan töitä laajasti: teknisestä suunnittelusta projektien ja lopulta koko yrityksen johtamiseen. Henkilökohtaisen kokemukseni mukaan noin seitsemän vuotta on juuri oikea aika hoitaa yhtä työtehtävää. Siinä tulee olo, että asiat alkavat jo kertautumaan, ja silloin olisi hyvä päästä uuteen tehtävään”, Kohtamäki sanoo.

Suuria käännekohtia uralla on ollut paljon. Päätös muuttaa Porista pääkaupunkiseudulle. Uskallus vaihtaa suunnittelu urakointiin. 1990-luvun lama. Liiketoiminnan kansainvälistyminen. Lemminkäisellä vuosina 2008–2009 tapahtunut sukupolvenvaihdos, ja sitä kautta omien tehtävien muuttuminen. Ja nyt viimeisimpänä omien yritysten perustaminen ja hallitustyö.

Hän jatkaa, että urapolkuaan ei voi suunnitella, mutta siihen voi kyllä valinnoillaan vaikuttaa.

”Olin muutama vuosi sitten mukana RILin mentorointiohjelmassa. Ohjeeni nuorille diplomi-insinööreille oli, että työ kannattaa tehdä aina täysillä. Lisäksi tarjottuihin mahdollisuuksiin kannattaa tarttua ennakkoluulottomasti ja itseensä uskoen.”

 

Keinotekoisuus digitaalisuusajattelusta pois

Kohtamäki on osakkaana mobiilin työn tuotannonohjausjärjestelmiin keskittyneessä Fluent Progress RT Oy:ssä. Yrityksen palvelut toteutetaan SaaS- eli Software as a Service -palveluna. Järjestelmällä voidaan muun muassa suunnitella ja optimoida resursseja, seurata aikataulua ja työsaavutuksia reaaliajassa, välittää tietoa, ja tehostaa siten toimintaa.

”Yrityksen kehityspanos suuntautuu tällä hetkellä talopuolen järjestelmiin. Uskon, että digitaalisuutta hyödyntävät toimintatavat voivat parantaa merkittävästi työn tuottavuutta työmailla. Potentiaalia on runsaasti, sillä tutkimusten mukaan noin 60 prosenttia työajasta kuluu odotteluun ja muuhun sellaiseen tekemiseen, josta asiakas ei halua maksaa.”

Kohtamäestä digitalisaatiota yritetään alallakin välillä keinotekoisesti päälleliimata nykyisiin toimintatapoihin.

”Tarvitaan ajattelutava ja sen jälkeen toimintatapojen muutos. Digitaalisuuden ympärillä on rakennusalallakin jo paljon pöhinää, mikä tuo myös tuloksia. Luonteva rooli RILille olisi tässä asioiden avaaminen ja alan toimijoiden rohkaiseminen ajattelemaan digitaalisuuden tuomia mahdollisuuksia mahdollisimman avarasti.”

 

Kasvavan yrityksen johdossa antoisaa

Vuonna 2016 nykymuodossaan käynnistetty Foudia Housing rakennuttaa pari- ja rivi- ja erillistaloja pääasiassa Uudellamaalla. Tähän mennessä on valmistunut noin 80 asuntoa ja rakenteilla on saman verran.

”Yrityksen käynnistäminen on ollut erittäin mielenkiintoista. Mitään ei ole valmiina, vaan kaikki täytyy järjestää ja hankkia alkaen vakuutuksista, toimitiloista ja esimerkiksi pankkisuhteista. Markkinatilanne on tällä hetkellä hyvä, ja on ollut ilo palkata henkilöitä uuteen yhtiöön”, Kohtamäki sanoo.

Yrityksen nimen takaa löytyy Afrikkaan linkittyvä tarina. Luontoa ja luontokuvausta rakastava Kohtamäki oli Madagaskarilla kuvaamassa lintuja, muun muassa Foudiaa, eli kutojien heimoon kuuluvaa varpuslintua. Lintu rakentaa hienon pesän, ja sen nimi on suomeksi kutoja. Siitä löytyy aasinsilta verkostomaista toimintatapaa suosivaan, koteja rakennuttavaan yritykseen.

Myös yrityksen logo on teetetty ennakkoluulottomalla tavalla. Yritys antoi toimeksiannon kansainväliselle verkossa toimivalle palvelulle. Sitä kautta ehdotuksia saatiin nopeasti satamäärin ympäri maailman. Paras ehdotus valittiin.

 

Faktat pöytään RILin asiantuntijoiden toimesta

RILissä Kohtamäellä on edessään kolmivuotinen puheenjohtajakausi. Hän nosti vaaliteemoissaan esille RILin roolin yhteiskunnallisena keskustelijana alan ajankohtaisissa asioissa. Asiantuntevien jäsenten joukosta löytyy osaajia rakennetun ympäristön joka kulmalta.

”Jäsenistön kannattaa tuoda näkemyksensä selkeästi esille RILin välityksellä, onhan kyseessä alan riippumaton äänitorvi. Järjestön olisi hyvä toimia aloitteellisempana ja aktiivisempana keskustelijana alan ajankohtaisissa asioissa. On fiksumpaa, että RIL käy sitä keskustelua kuin joku sellainen taho, joka ei tunne alaa.”

Tuore puheenjohtaja nostaa yhdeksi esille nostettavaksi aiheeksi rakentamisen laadun läpi koko rakentamisen ketjun. Se tarkoittaa käytännössä jokaisen toimijan arvostamista kokonaisketjussa viranomaisesta rakennuttajaan, urakoitsijoista suunnittelijoihin aina huoltoon ja ylläpitoon asti.

”Pelkkä hintanäkökulma ei toimi. Harva meistä ostaa muitakaan palveluita pelkän hinnan perusteella. Rakentamisen parissa työskentelee suuri joukko toimijoita. Kaikki projektit ovat erilaisia, ne toteutetaan erilaisissa olosuhteissa ja joka kerta eri joukkueella – tämä asettaa suuria vaateita ketjun johtamiselle”, Kohtamäki huomauttaa.

Hänen mukaansa myös oppilaitosyhteistyö sopii erinomaisesti RILin rooliin.

”Mikä on paras tapa houkutella parhaat kyvyt rakennusalalle? Ja toisaalta, millä tavoin korkeakoulujen ja alan yritysten yhteistoimintaa voidaan parhaiten tiivistää?”

 

2009 vuoden rakennusalandiplomi-insinööriksi

Puheenjohtajalla on vankka kokemus luottamustoimista. Hän oli muun muassa Rakennusteollisuus RT:n puheenjohtaja ja Elinkeinoelämän keskusliiton hallituksen jäsen vuosina 2011–2012 sekä Infra ry:n hallituksen puheenjohtajana 2007–2009.

Hänet on myös valittu vuoden 2009 rakennusalan diplomi-insinööriksi. Perusteluina olivat muun muassa vastuu kestävästä elinympäristöstä laadukkaan insinööriosaamisen, suunnittelun merkityksen edistämisen ja henkilön esimerkillisyyden lisäksi. Listassa korostuivat myös erinomaiset vuorovaikutus- ja johtamistaidot, avoimuus ja suoraviivaisuus. Kohtamäkeä kehuttiin lisäksi erinomaisista strategiataidoista.

Nyt arkea rytmittävät Fluent Progressin ja Foudia Housingin lisäksi paikat Aren, Lujatalon, A-Insinöörien, Honkarakenteen, Kreaten, Aurajoen ja Normiopasteen hallituksissa.

”Hallitustyöskentely on erittäin mielenkiintoista. Yritysten haasteet ja myös ratkaisumallit muistuttavat hyvin paljon toisiaan. On hienoa, että voin ainakin yrittää auttaa yrityksiä ja johtoa jakamalla omia kokemuksiani.”

Kohtamäki asettaa tavoitteita paitsi työelämässä myös vapaa-ajalla. Hän hiihtää, pyöräilee, pelaa aktiivisesti tennistä ja kuvaa luontoa. Mieliinpainuvimmiksi kokemuksiksi ovat tähän mennessä jääneet kohtaamiset karhujen ja kotkien kanssa koppien suojista sekä villieläimet Keniassa. 

 

Timo Kohtamäki

•      54-vuotias, kotoisin Kurikasta, asuu Järvenpäässä

•      Perheessä vaimo ja kaksi aikuista poikaa

•      Diplomi-insinööriksi Tampereen teknillisestä yliopistosta 1989

•      Tekniikan lisensiaatiksi 1996

•      Geotekniseksi suunnittelijaksi Juva Engineerille 1989

•      Projektipäälliköksi Viatek Yhtiöille / Geoinsinööreille 1989

•      Rakennuspäälliköksi Rakennus Oy Lemminkäiselle 1996

•      Yksikönjohtajaksi Lemconin infrayksikköön 2000

•      Toimitusjohtajaksi Lemminkäinen Infraan 2008

•      Toimitusjohtajaksi Lemminkäiseen 2009

•      Toimitusjohtajaksi ja osakkaaksi Foudia Housingiin 2016

•      Jäsen Aren, Lujatalon, Kreaten, Honkarakenteen, A-Insinöörien, Aurajoen, Normiopasteen ja Fluentin hallituksissa

•      Rakennusteollisuus RT:n hallituksen puheenjohtaja ja Elinkeinoelämän keskusliiton hallituksen jäsen 2011–2012, Infra ry:n hallituksen puheenjohtaja 2007–2009 ja lukuisia muita luottamustehtäviä

•      Harrastuksina monipuolinen liikunta mm. hiihto, pyöräily ja tennis, savikiekkojen ammunta ja luonnon valokuvaaminen

 

Rakennettu ympäristö paremmaksi…

Koko ketju kuntoon
rakennuttamisesta huoltoon ja ylläpitoon. Jokaista hankkeen osa-aluetta täytyy arvostaa yhtä paljon. Se on keskeinen asia hyvän laadun saavuttamisessa.

Digitalisaatio tekee läpimurron väistämättä.
On mahdollista, että ala muuttuu perusteellisesti. Kaikkien rakennusalan yritysten olisikin tärkeä olla aktiivisesti mukana miettimässä omaa tekemistään ja rooliaan.

Yhteistyö!
Osaoptimoinnin sijaan pitää tehdä töitä koko projektin eteen. Päätökset tulee tehdä projektin edun mukaisesti. Allianssimallit ovat tästä hyviä esimerkkejä, niistä on kuulunut aika vähän huonoa.

 

Kehu kollegaa

– Parhaat mentorit/esimiehet uran varrella

Jorma Hartikainen
professori silloisessa Tampereen teknillisessä korkeakoulussa. Kannusti ja piti huolta joukoistaan myös valmistumisen jälkeen.

Jouni Alinen
Geoinsinööreillä. Osoitti aloittelevalle suunnittelijalle arvostusta ja luottamusta.

Erkki Holopainen
Lemminkäisellä. Opetti strategian käytäntöön soveltamista. Esimerkiksi tarjouspäätöksiä tehdessä piti tehdä perusteltu esitys, oliko hanke strategian mukainen, mitkä olivat kilpailuedut ja löytyivätkö osaavat resurssit.

Matti Mantere
Lemconilla kannusti ja tsemppasi aina esimerkillisesti.

Juhani Sormaala
Lemminkäisellä. Analysoi ja kiteytti erinomaisesti.

Berndt Brunow
Lemminkäisellä. Avarakatseinen persoona, jolla oli laaja-alainen näkemys ja joka antoi tilaa.Takaisin edelliselle sivulle

RILin uusi varapuheenjohtaja Juha Valtari: ”Vetovoima syntyy...

30 vuoden kokemuksella tuore varapuheenjohtaja nostaa kiinteistö- ja rakennusalan tärkeimm...

Suomen Siltasuunnittelun viennin tulevaisuus on valoisa

Pekka Pulkkinen pokkasi Sillanrakennuksen erikoispalkinnon