Pääkirjoitukset

Yhteistyö kunniaan rakentamisessa

Vanha viisaus sanoo, että hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Sanonta pitää erittäin hyvin paikkansa rakentamisessa, jossa suunnitteluvaiheessa päätetyt ratkaisut vaikuttavat merkittävästi sekä lopputuloksen laatuun, että hankkeiden toteutettavuuteen ja kustannuksiin.

Merkittävästä roolistaan huolimatta hyvää suunnittelua ei valitettavasti aina osata arvostaa ja hyödyntää rakentamisen arvoketjussa. Pahimmillaan se koetaan rakennushankkeissa pakkopullaksi, joka pyritään hankkimaan mahdollisimman nopeasti ja halvalla. Arkkitehtuuri, ympäristötaide ja muotoilu ovat puolestaan luksusta, johon panostetaan vain imagon tai kaavavelvoitteen takia. 

Rakennetun omaisuuden tila ROTI -raporttiin sisältyi vuonna 2017 ensimmäistä kertaan erillinen paneeli arkkitehtuurille, suunnittelulle, muotoilulle ja taiteelle (ARTS). Asiantuntijat eivät pyrkineet antamaan kouluarvosanoja luovan suunnittelun laadulle, vaan arvioinnissa pohdittiin, kuinka näitä osa-alueita hyödynnetään rakennetussa ympäristössä ja rakentamisessa. Paneelin antia on raportoitu laajemmin lehden sisäsivuilla.

Luovan suunnittelun käyttö rakentamisessa sai ROTI-panelisteilta tyydyttävän arvosanan. Arvosana kertoo selkeästi sen, mitä alalla tiedetään; perussuunnittelu hoituu rutiinilla, mutta ARTS-kokonaisuuden kattavampi hyödyntäminen on hankkeissa vielä varsin harvinaista.

ARTS-paneeli teki rohkean ja oikean johtopäätöksen, kun se päätyi vaatimaan koko toimialan ajattelutavan ja toimintamallien muuttamista. Ehdotetun paradigmamuutoksen lähtökohtana ovat käyttäjät ja heidän tarpeensa. Keinoina taas kuuntelu ja moniammatillinen yhteistyö. Uusimuotoisen toimintamallin tavoitteena ovat yksilölliset, kauniit ja monimuotoiset tilat, joissa ihmiset voivat hyvin ja toimivat tehokkaasti.

Suositus haastaa rakentamiseen pesiytyneen käsityksen siitä, että alan tuottavuus paranee monistamalla ja monotonisuudella. Kevään kärkkäimmissä puheenvuoroissa tuottavuus määriteltiin maksimaalisena kustannustehokkuutena. Näissä mielipiteissä kehityksen jarruiksi nostettiin arkkitehtuuri ja kaavoitus, joiden ainoana antina rakentamiselle on isompi hintalappu.

Osoittelun sijasta ajattelun suunta pitää muuttaa kohti yhteistyötä niin toimialan kehittämisessä kuin työmaillakin. Yhteistyössä kuuntelu on erinomainen lähtöteline, mutta maaliin päästäkseen on opittava aidosti arvostamaan kaikkia viestijoukkueen jäseniä ja heidän erityistaitojaan. Samalla tiimiin on hyvä kutsua mukaan uusia näkökulmia ja asiantuntijoita, joiden osaaminen ja raikkaat ajatukset tekevät lopputuloksesta entistäkin paremman.

Toivotan yhdessä tekemisen kesää kaikille Rakennustekniikan lukijoille!

Teksti: Helena Soimakallio Takaisin edelliselle sivulle

Business as usual -asenne ei riitä

Pääkirjoitus Rakennustekniikka-lehden numerosta 4/2017.

Mitä opin tänään

Pääkirjoitus Rakennustekniikka-lehden numerosta 3/2017

/ Ril facebookissa

22.02.2019

RIL - Suomen Rakennusinsinöörien Liitto: Kesätöitä teekkareille, osa 25: Haahtela-yhtiöt Haahtela-yhtiöt on rakentamisen projektinjohtoon, rakennus- ja kiinteistöalan sekä henkilöstöhallinnan tutkimukseen ja kehitykseen, sekä kiinteistöjen, rakentamisen ja henkilöstöhallinnon ohjelmistokehitykseen erikoistunut organisaatio. Meillä jokainen ratkaisu tehdään ensisijaisesti tuomaan asiakkaallemme pitkän elinkaaren hyötyä ja kustannussäästöä. Tavoitteemme on jatkuvasti kehittää uusia tuotteita ja menetelmiä, jotka toimivat suunnannäyttäjinä rakentamisessa, toimivien toimitilojen suunnittelussa ja henkilöstön resursoinnissa ympäri maailmaa. Toimi pian, sillä haku Haahtela-konsernin avoimiin kesätyöpaikkoihin päättyy jo 28.2! Hakulinkki RILin kesätyökampanjasivuilla-> https://bit.ly/2RaJrF3 #kesätyö #teekkari

21.02.2019

RIL - Suomen Rakennusinsinöörien Liitto: Kesätöitä teekkareille, osa 24: JM Suomi Hae nyt kesätyönjohtajaksi JM Suomi Oy:lle, joka on saanut Joutsenmerkin perusluvan kerrostalotuotannolleen ensimmäisenä rakennusalan yrityksenä Suomessa! Yrityksen arvoihin kuuluvat pitkäjänteisyys, herkkyys, tyylitaju, luotettavuus, laatu ja sitoutuminen. Etsimämme työnjohtajat ovat aikaansaavia, täsmällisiä ja tarkkoja niin aikataulujen kuin kustannusseurannan kanssa, sekä omaavat vahvat vuorovaikutustaidot. Edellytämme haettavaan toimeen soveltuvia rakennusalan opintoja sekä halua oppia ja kehittyä. Tarjoamme hyvän perehdytyksen ja tukea työssäsi, sekä avoimen työyhteisön, jossa on hyvä yhteishenki. Meillä hierarkia on pientä, työntekijöiden hyvinvointiin panostetaan ja kaikki työntekijät ovat yhtä tärkeitä; työkulttuurissamme on helppoa kasvaa ja meillä on hyvä maaperä kestävälle uralle! Lue lisää ja hae työnjohtajaksi viim. 1.3! -> https://bit.ly/2RaJrF3 #kesätyö #teekkari