Tutkimuksen mukaan pientalot ovat jo energiaremontoinnin polulla - jatkossa tavoitteet saadaan aikaan parhaiten kannustamalla ja neuvonnalla, ei pakottamalla

Eri kyselyiden mukaan jopa kolme neljästä suomalaisesta kertoo toiveekseen omakoti- tai pientalossa asumisen. Koronapandemia sai yhä useamman toteuttamaan tätä haavettaan. Toive lisätilasta, omasta rauhasta ja myös luonnon läheisyydestä saivat siivet alleen.

Pandemiaa seurannut energiakriisi haastoi asukkaat äkillisesti uudella tavalla. Huolta ovat pientaloasukkaissa herättäneet jatkuvasti nousseet asumiskustannukset, ja lisäksi ilmastoasiat vaikuttavat entistä vahvemmin myös pientaloasukkaisiin. Muun muassa valmisteilla oleva rakennusten energiatehokkuusdirektiivi saattaa asettaa uusia kriteereitä tiukoillakin aikatauluilla.

Suomen maantieteellinen sijainti on aina vaikuttanut siihen, että olemme rakentaneet hyvin vaihtelevia olosuhteita kestäviä asuinrakennuksia, aina kovasta pakkasesta helteisiin. Päättäjien onkin tärkeä pitää tämä mielessä, kun tulevaa direktiiviä toimeenpannaan Suomen lainsäädäntöön. Pientaloasukkaille ei saa syntyä direktiivistä kohtuuttomia velvoitteita. Tavoitteita voidaan saada aikaan parhaiten kannustamalla ja neuvonnalla, ei pakottamalla.

Vaikka paljon on tehtävääkin, pientaloissa on otettu energialoikkaa jo pidemmän aikaa. Omakotiliitto oli viime vuonna alkusyksystä mukana tutkimuksessa, jossa selvitettiin suomalaisten kotien energia-asioita. Vastauksia saatiin lähes 5 000, ja tulosten mukaan pientalot ovat jo energiaremontoinnin polulla. Lämmitysmuotona on valtaosin tänä päivänä hybridilämmitys, joista suosituin oli puu-, sähkö- ja ilmalämpöpumpun yhdistelmä. Moni ilmoitti siirtyneensä osana energiankäytön tehostamista erilaisiin lämpöpumppuratkaisuihin, kuten ilma- tai maalämpöön. Pientaloasukkaat ovat hankkineet paljon myös aurinkopaneeleita. Tästä on hyvä jatkaa eteenpäin.

Omakotiliiton yksi tärkeimmistä tehtävistä on pientaloasukkaiden neuvonta ja kannustaminen oman kotitalon säännölliseen ja hyvään huolenpitoon. Suunnitelmallisuus tukee oman talouden hallintaa, tällöin ei pääse syntymään korjausvelkaa tai isoja yllättäviä korjauskuluja. Jäsenillämme on myös käytössään talon huoltokirja, jossa on helppo pitää tallessa tehdyt korjaustoimet. Tämä on myyntitilanteessa tärkeä asiakirja.

Oman kotitalon huolenpito hyvän sään aikaan parantaa asumisviihtyisyyttä, antaa merkityksellistä tekemistä asukkaille ja on rahanarvoinen asia.
 

********

ROTI 2023 kokoaa yli 100 asiantuntijan näkemykset Suomen rakennetun omaisuuden tilasta ja sen kehitystarpeista. Seuraa meitä verkossa!
www.roti.fi
www.roti.fi/blogit

 

Marju Silander

ROTI 2023-hankkeen Arkkitehtuuri, suunnittelu, muotoilu ja taide -paneelin jäsen
Toiminnanjohtaja, Suomen Omakotiliitto

Kuva: Suomen omakotiliitto / Viivi Handolin

 

Takaisin listaukseen

Blogit