ROTI 2023 -hankejohtajan kirjoitus päättää blogien sarjan - mitä seuraavaksi?

Rakennetun omaisuuden tila koskettaa meitä kaikkia. Sen myös pitäisi kiinnostaa meitä kaikkia. Vietämmehän rakennetussa ympäristössä, tai jo pelkästään rakennuksissa 2/3 vuorokaudesta. Tästä kuluu arviolta kahdeksan tuntia työntekoon ja kahdeksan tuntia nukkumiseen. Lisäksi syömme ja harrastamme liikuntaakin usein sisätiloissa. Näin ollen suurin osa päivästä kuluu siis sisällä rakennuksissa. Tässä kohdassa jopa kaltaiseni insinööri alkaa pohtia, pitäisikö sittenkin viettää enemmän aikaa ulkona. Ja ulkonakin liikumme yleensä edelleen rakennetussa ympäristössä.

Suurin mielenkiinto kohdistuu vuodesta toiseen ROTI-raportissa esitettyyn, eri rakennetun ympäristön sektoreita kuvaavaan kehitykseen sekä erilaisiin lukuihin, riippumatta niiden suunnasta kohti parempaa tai huonompaa. Toki raportin koostajaorganisaationa olisi mukavampi raportoida positiivista aiheista.

Vuoden 2023 raportti keskittyi ehdotuksiin, joilla tilannetta rakennetun ympäristön eri sektoreilla saataisiin parannettua. Positiivisia nostoja olivat muun muassa julkisissa rakennuksissa tehdyt hometalkoot, jotka näkyivät selvästi julkisten rakennusten kuntotasossa. Koulut ja päiväkodit ovat paremmassa kunnossa kuin pitkään aikaan. Havaittavissa oli myös runsaasti aihioita kestävän kehityksen toimenpiteiden synnyttämälle menestykselle.

ROTIssa raportoidut luvut ovat tärkeitä, ja niitä voi tarkoituksella verrata aikaisempien raporttien lukuihin. ROTIssa on tuotu Suomeen myös uusia mittareita, kuten korjausvelan käsite. Siinä on tehty myös vertailua muihin pohjoismaihin esimerkiksi infran osalta.

Raportissa annettiin viidellä eri osa-alueella selkeitä suosituksia toimenpiteistä, joiden avulla alan kehitystä saataisiin ohjattua oikeaan suuntaan. Raporttia on tarkoituksella viety pelkästä raportoinnista toimenpide-ehdotuksia antavaksi.

Raportin pituus on tarkoituksella rajoitettu nykyiseen pituuteensa, joten se ROTI onkin siksi hyvin tiiviiksi puristettu paketti. Pituuden kasvattaminen kolminkertaiseksi tekisi kirjoittamisesta helpompaa, mutta lukijalle olennaisen löytäminen olisi paljon nykyistä haastavampaa. Näissä blogiteksteissä ROTI-hankkeessa mukana olleet ammattilaiset ovat avanneet laajasti raportin taustoja ja laajentaneet informaatiota runsaasti.
 

ROTI 2025-hanke käynnistyy pian

Syksyllä 2024 valmisteltava ROTI 2025 -raportti tuo taas uutta ajateltavaa. ROTI on tarkoituksella haluttu pitää koko alaa edustavana ja paneelien ammattilaiset ovat edustaneet laajasti koko alaa.

Paikalleen ei saa jäädä. Varmaa on, että ROTI kehittyy jatkossakin tarpeiden mukaisesti. Jotta ROTI pysyy kehityksen kärjessä, on paneeleihin osallistuvien ammattilaisten edustettava jatkossakin maamme parhaimmistoa.

Puuttuuko joukostamme joku ammattilaisryhmä, joka pystyisi laajentamaan paneelien asiantuntemusta ja siten kehitettyä niitä entistäkin paremmaksi? ROTIn käyttämät ammattilaiset eivät ole suljettu ryhmä. Mukaan on otettu kaikki asiasta kiinnostuneet, joilla on ollut annettavaa ja substanssia. Raportin kannalta on ensiarvoisen tärkeää, että näkemykset edustavat laajasti koko kiinteistö- ja rakentamisalaa, eivätkä ne ole painottuneet yksittäiseen suuntaan.

Olisiko ensi kerralla kenties terveydenhuollon rakennuksien tila ja toimenpide-ehdotukset niihin liittyen yksi potentiaalinen painopistealue? Kaikilla hyvinvointialueilla on edessä päätöksiä kiinteistökantaa koskien ja päätökset olisi hyvä perustaa ammattilaisten yhteisiin suosituksiin. Rakennuskohtaisiin suosituksiin ei ROTI-raportissa toki mennä, mutta suosituksia voidaan sen sijaan antaa toimintamalleista.

Kiitos kaikille, jotka ovat joko hyödyntäneet ROTIa kuluneen vuoden aikana tai ovat sitä hyödyntämässä tulevan vuoden aikana. Kiitos myös erityisesti kaikille reilulle sadalle ROTI 2023-hankkeeseen ammattitaitoaan luovuttaneelle ammattilaiselle.

Otamme kiitollisuudella vastaan kaikki kehitysideat, joita ROTI on lukijoissa tai sidosryhmissä herättänyt. Niitä voi lähettää minulle alla olevaan osoitteeseen:
janne.tahtikunnas@ril.fi

*************

ROTI 2023 kokoaa yli 100 asiantuntijan näkemykset Suomen rakennetun omaisuuden tilasta ja sen kehitystarpeista. Seuraa meitä verkossa!
www.roti.fi
www.roti.fi/blogit

 

Janne Tähtikunnas

ROTI 2023 -hankejohtaja
Toimitusjohtaja, RIL

Kuva: RIL / Mirkku Merimaa

 

Takaisin listaukseen

Blogit