Taide Metsolan päiväkodissa on syntynyt yhteistyössä käyttäjien kanssa

Keväällä 2022 Espoon Tapiolaan valmistuneessa Metsolan päiväkodissa on taidetta, joka on syntynyt yhteistyössä lasten ja käyttäjien kanssa. Kookkaita eläinhahmoja on sijoitettu muun muassa porrastasanteille, lasipintoihin ja akustiikkalevyihin. Taide on toisin sanoen integroitu rakennuksen tiloihin. Toteutustapana on ollut kuva-aiheiden tulostaminen eri materiaaleille. Teos kestää päiväkodin arkea, kosketuksia ja puhdistamista.
 

Teos perustuu konseptiajatteluun, ja se on liitetty osaksi EMMA - Espoon modernin taiteen museon kokoelmaa. Kokonaisidea ja painokelpoiset kuvat teoksen elementeistä ovat tallessa museon toimesta. Teosta voidaan tarvittaessa myös uusia tai siirtää toiseen paikkaan. Näin ollen julkisen taideteoksen elinkaari voikin olla pidempi kuin itse rakennuksen.

Kuvataiteilija Laura Merzin luoma Metsolan otukset pohjautuu hänen, sekä graafisen suunnittelijan Milla Rissasen kokonaissuunnitteluun ja toteutukseen. Merz on kuvataiteilija, kuvittaja ja suunnittelija, joka on tehnyt julkisia taideteoksia muun muassa Oodi-kirjastoon ja Riihimäen kaupunginkirjastoon. Hänet tunnetaan musteella maalatuista, eläinaiheisista teoksistaan. Aihetta käsittelemällä taiteilija pyrkii parantamaan ihmisten luontosuhdetta. 

Taideteoksen hankinta oli Metsolan päiväkodin tilaajan, eli Espoon kaupungin, sekä päiväkodin suunnittelijan AFRY Ark Studion ja EMMA – Espoon modernin taiteen museon yhteishanke. Sen tavoitteena oli taideteoskokonaisuuden toteuttaminen päiväkodin tiloihin sekä lasten osallistaminen rakennushankkeeseen jo alkuvaiheessa, kuvitettujen työmaa-aitojen taiteen toteuttajina.

Laura Merzin ohjaamissa taidepajoissa lähestyttiin piirtämistä kokeellisin ottein ja leikin kautta. Piirustusvälineinä toimivat muun muassa lähimaastosta löytyneet tikut, kepit, pesusienet, pahvin ja muovinpalat, siivous- ja rakennustyökalut.

Metsola edustaa massiivipuurakentamista, päiväkoti on mäntyjen ympäröimä ja sisätilaa ylevöittävät maisemaikkunat. Rakennuksen muoto on saanut vaikutteita alueella asustavilta liito-oravilta. Mielikuvitukselliset eläinhahmot linkittyvätkin kokonaisuuteen luontevasti vahvistaen paikan identiteettiä.

Taiteella on kuitenkin viihtyvyyden ja identiteetin lisäksi muitakin tehtäviä. Päiväkodin johtaja Tuula Barckin mukaan lapset hahmottavat ympäristöä ja päiväkodin tiloissa liikkumista paremmin näiden kuva-aiheiden ansiosta.

Käyttäjät ovatkin tyytyväisiä rakennukseen ja siellä olevaan taiteeseen, ja taidetta halutaan jopa lisää. Yksi portaikko jäi taidekokonaisuuden suunnittelun ulkopuolelle, ja nyt sinnekin toivotaan seinille omat hahmot helpottamaan tunnistamista. Pienet käyttäjät löytävät taiteen avulla paremmin perille ja portaiden kapuaminen on helpompaa, kun vastassa on joku Metsolan kivoista otuksista.
 

************

ROTI 2023 kokoaa yli 100 asiantuntijan näkemykset Suomen rakennetun omaisuuden tilasta ja sen kehitystarpeista. Seuraa meitä verkossa!
www.roti.fi
www.roti.fi/blogit

 

Henna Paunu

ROTI 2023 -hankkeen Rakennukset-paneelin jäsen
Intendentti, kokoelmat, EMMA – Espoo Museum of Modern Art

Kirjoittajan kuva: Ella Tommila / EMMA
Kuvat teoksesta (Laura Merz, Metsolan otukset, 2022, EMMA – kokoelma):
Ari Karttunen / EMMA

 

Takaisin listaukseen

Blogit