Bruce Oreck valitsi RIL-Palkinnon saajaksi Amos Rexin

Suomen Rakennusinsinöörien Liitto RILin tunnustuspalkinto – RIL-Palkinto 2018 – on myönnetty Amos Rexille. Toiselle sijalle ylsivät Helsingin keskustakirjasto Oodi ja Uusi lastensairaala. Kilpailun päätuomari, entinen Yhdysvaltain Suomen suurlähettiläs, Bruce Oreck, painotti valinnassaan erityisesti Amos Rexin merkitystä suomalaiselle yhteiskunnalle ja sen pientä ekologista jalanjälkeä. 

Bruce Oreckin mukaan jokainen finalistikohde täytti RIL-Palkinto-kriteerit insinööriosaamisen osalta. Kaikissa kohteissa rakenteelliset ratkaisut olivat erittäin vaativat. Kärkikolmikko hyödynsi myös erinomaisesti ja monipuolisesti digitaalisia ratkaisuita.

”Amos Rex on finalisteista ehdottomasti ympäristöystävällisin hanke, koska siinä on muun muassa hyödynnetty osittain jo olemassa olevia rakenteita. Peruskorjaamalla museo lähes 70 vuotta vanhaan rakennukseen ja rakentamalla uudet tilat sen alle, on vanhalle kiinteistölle luotu täysin uusi käyttötarkoitus.”

Oreckin mukaan Amos Rex toimii vuosi toisensa jälkeen elinkelpoisena ja -voimaisena osana kaupunkimaisemaa ja sen käytönaikaiset ympäristövaikutukset ovat minimaaliset. Lisäksi sekä rakennuksen sisätila että ulkoiset Lasipalatsin aukiolle kurottavat kupolit ovat hänestä loistava yhdistelmä leikkisiä, vuorovaikutteisia ja käytännöllisiä tiloja. 

”Museo on myös saavuttanut jo tässä vaiheessa, muutama kuukausi avajaisten jälkeen, kiitoksensa kansalaisilta. Tämä toimii testamenttina hankkeen onnistumiselle – sekä kulttuurillisesti että taloudellisesti.”

RIL-Palkinnon voittaja julkistettiin 27.11.2018 Säätytalolla. Bruce Oreck teki valintansa rakennusalan asiantuntijoista koostuva esiraadin arvioiden pohjalta. Kaikkiaan RIL-Palkinto-kilpailuun osallistui 13 kovatasoista ehdotusta.

Kuva: JKMM Arkkitehdit / Mika Huisman

 

Tietoja Amos Rexistä:

Rakennuttaja: Fastighets Ab Glaspalatset i Helsingfors, Henrik Johansson

Rakennuttajakonsultti: Haahtela-rakennuttaminen Oy, Eero Kiljunen

Pääsuunnittelija: JKMM Arkkitehdit Oy, Asmo Jaaksi

Arkkitehti: JKMM Arkkitehdit Oy, Asmo Jaaksi, Freja Ståhlberg-Aalto (projektiarkkitehti, uudisosa), Katja Savolainen (projektiarkkitehti, Lasipalatsin peruskorjaus)

Sisustussuunnittelu: JKMM Arkkitehdit Oy, Päivi Meuronen, Noora Liesimaa

Rakennesunnittelija: Rakenne- ja geosuunnittelija Sipti Oy, Terhi Kuusela

LVIAS-suunnittelu: Ramboll Talotekniikka Oy, Teppo Tulokas (LVIA) ja Reijo Lehtimäki (sähkö)

Palotekninen suunnittelu: L2 Paloturvallisuus Oy, Juho Pussinen

Kupolirakenteiden rakennesuunnittelu: Sweco Rakennetekniikka Oy, Jyrki Jauhiainen, Janne Hanka
Lisätiedot:
Henriikka Hellström, RIL, p. 040 554 8857, henriikka.hellstrom@ril.fi


RIL-Palkinto-kilpailu
Suomen Rakennusinsinöörien Liitto RIL myöntää vuosittain RIL-Palkinnon rakennustyölle, -kohteelle tai -konseptille, joka edustaa parhaiten korkealuokkaista, laadukasta ja innovatiivista suomalaista rakennusinsinööritaitoa ja osaamista. Palkittava työ tai hanke on edistänyt kilpailuaikana parhaiten myönteistä rakennusteknistä ja yhteiskunnallista kehitystä maassamme.

Tunnustuksella palkitaan rakennuskohteita, joiden suunnittelussa ja toteutuksessa on osoitettu erinomaista rakennusalan osaamista joko uutta kehittämällä tai olemassa olevaa tietoa luovasti soveltamalla. Kilpailussa on parina viime vuonna painotettu lisäksi muun muassa digitaalisten ratkaisuiden ja uusien innovaatioiden hyödyntämistä sekä loppukäyttäjien huomioimista. 


RIL-Palkinnon aikaisemmat voittajat viimeisen kymmenen vuoden ajalta
Inoroom-leikkaussali-konsepti (2017), Tampereen rantatunneli (2016), Presidentinlinnan peruskorjaushankkeen perustusten vahvistustyöt (2015), Kastellin monitoimitalo (2014), Arctia Shippingin kelluva toimistorakennus (2013), Auroran silta (2012), Helsingin Musiikkitalo (2011), Kempeleen ekokylä (2010), Kakolanmäen jätevedenpuhdistamo - Lämpöpumppulaitos ja biokaasulaitos (2009), Vuosaaren satama ja liikennejärjestelyt (2008) Takaisin edelliselle sivulle