Juha Sipilä valitsi RIL-Palkinnon saajaksi Lighthouse Joensuun

Suomen Rakennusinsinöörien Liitto RILin tunnustuspalkinto – RIL-Palkinto 2019 – on myönnetty 14-kerroksiselle puukerrostalo Lighthouse Joensuulle. Toiselle sijalle ylsivät Helsingin Telakkaranta – Euroopan kemikaalivirasto sekä Tikkurilankosken padon purkaminen ja kosken kunnostaminen.

Kansanedustaja, diplomi-insinööri Juha Sipilä korosti valintaperusteissaan, että Lighthouse Joensuu edustaa maailman korkeimpana terästankojäykisteisenä puurakennuksena ja Suomen korkeimpana puukerrostalona insinööriosaamisen uraaurtavimpaa kärkeä.

”Työmaalla, rakentamisen aikana on kehitetty esimerkiksi täysin uudenlaisia rakennus- ja paloteknisiä ratkaisuja. Kohde edustaa erittäin rohkeaa loikkaa puurakentamisessa ja siihen liittyvässä osaamispääoman kehittämisessä. Puurakentamisella on tulevaisuudessa myös erityinen rooli hiilineutraalissa taloudessa. Tässä rakennuksessa puuta käytettiin muhkeat 2 500 kuutiometriä.”

Sipilä mainitsee Lighthouse Joensuun ansioksi myös rakentamisen kuivaketjun hallinnan. Kerrokset rakennettiin tontilla sijainneessa teltassa, mistä elementit nostettiin ylös kerros kerrallaan kuivana päivänä. Väliaikainen katto nostettiin heti uuden kerroksen päälle.

Hän uskoo rakennuksen toimivan lisäksi suomalaisen puurakentamisosaamisen vienninedistäjänä, sillä se on jo nyt herättänyt laajaa kansainvälistä kiinnostusta.

”Vierailin kaikissa kohteissa ja sain uskoakseni niistä hyvän ja perusteellisen kuvan. Olen painottanut RIL-Palkinnon sääntöjen mukaisesti hankkeen korkealaatuista, laadukasta ja innovatiivista suomalaista rakennusinsinööritaitoa ja -osaamista. Olen myös halunnut ottaa valinnassani huomioon päivänpolttavat keskustelunaiheet sisäilman laadusta, ekologisesta rakentamisesta sekä tehtyjen ratkaisujen mahdollisuudesta edistää suomalaisen insinööriosaamisen keinoin rakennusalan vientiä”, Juha Sipilä sanoo.

RIL-Palkinnon voittaja julkistettiin 21.11.2019 Säätytalolla. Juha Sipilä teki valintansa kolmen finalistin joukosta, rakennusalan asiantuntijoista koostuva esiraadin arvioiden pohjalta. Kaikkiaan RIL-Palkinto-kilpailuun osallistui 11 kovatasoista ehdotusta.

Kuva: Arcadia Oy Arkkitehtitoimisto
 

Lisätiedot:
Henriikka Hellström, RIL, p. 040 554 8857, henriikka.hellstrom@ril.fi

RIL-Palkinto-kilpailu
Suomen Rakennusinsinöörien Liitto RIL myöntää vuosittain RIL-Palkinnon rakennustyölle, -kohteelle tai -konseptille, joka edustaa parhaiten korkealuokkaista, laadukasta ja innovatiivista suomalaista rakennusinsinööritaitoa ja osaamista. Palkittava työ tai hanke on edistänyt kilpailuaikana parhaiten myönteistä rakennusteknistä ja yhteiskunnallista kehitystä maassamme.

Tunnustuksella palkitaan rakennuskohteita, joiden suunnittelussa ja toteutuksessa on osoitettu erinomaista rakennusalan osaamista joko uutta kehittämällä tai olemassa olevaa tietoa luovasti soveltamalla. Kilpailussa on parina viime vuonna painotettu lisäksi muun muassa digitaalisten ratkaisuiden ja uusien innovaatioiden hyödyntämistä sekä loppukäyttäjien huomioimista.

RIL-Palkinnon aikaisemmat voittajat viimeisen kymmenen vuoden ajalta
Amos Rex (2018), Inoroom-leikkaussalikonsepti (2017), Tampereen rantatunneli (2016), Presidentinlinnan peruskorjaushankkeen perustusten vahvistustyöt (2015), Kastellin monitoimitalo (2014), Arctia Shippingin kelluva toimistorakennus (2013), Auroran silta (2012), Helsingin Musiikkitalo (2011), Kempeleen ekokylä (2010), Kakolanmäen jätevedenpuhdistamo - Lämpöpumppulaitos ja biokaasulaitos (2009)

Suomen Rakennusinsinöörien Liitto RIL
Suomen Rakennusinsinöörien Liitto RIL on valtakunnallinen puolueeton asiantuntijaorganisaatio, jonka tarkoituksena on edistää hyvää suunnittelu-, rakentamis- ja ylläpitotapaa ja rakennusalan asiantuntijuuden kehittymistä Suomessa. Vuonna 1934 perustetun järjestön jäsenistö koostuu yli 6 000:sta rakennetun ympäristön alan diplomi-insinööristä, tekniikan lisensiaatista ja tohtorista sekä teekkarista. www.ril.fi



Takaisin edelliselle sivulle