Ajankohtaista RILissä

Kokemuksia RILin Mentorointi-ohjelmasta

Mentorointi on kiehtonut minua aina. Uskon vakaasti siihen, että kokemusta voi saada vain virheitä tekemällä. Samaan aikaan haittaa ei olisi siitäkään, että osaa välttää pahimmat sudenkuopat oppimalla muiden tekemistä virheistä ja onnistumisista.

Nousin liiketoimintajohtajaksi jo verrattain nuorena, noin 30-vuotiaana, vain muutaman vuotta valmistumiseni jälkeen. Tittelini kautta minua on monesti pyydetty mentoroimaan nuorempia tieteenharjoittajia. Olen kuitenkin aktiivisesti vältellyt sitä, sillä pidän itseäni edelleenkin melkoisena untuvikkona näihin minulle annettuihin isoihin saappaisiin. Vaikka johtamiskokemusta on minullekin kertynyt jo reilu kymmenen vuotta, on opittavaa vielä huikean paljon.

Pari viimeistä vuotta olen toiminut suurehkon firman toimitusjohtajana ja oppimiskäyrä on edelleen todella jyrkkä. Sitä kautta tämä RILin lanseeraama johtajamentorointi sopi minulle kuin nyrkki silmään ja osallistuinkin ohjelmaan äärimmäisen avoimin mielin ja rohkealla asenteella. Asenne kannatti, sillä sain tästä ohjelmasta irti huomattavasti enemmän kuin alun perin odotin.

Näin jälkikäteen voi todeta, että minulla kävi hyvä tuuri. Sain mentoriksi ”kaiken kokeneen” Vesa Lehtomäen, joka oli nähnyt niin huikeat nousuvuodet kuin syvimmän lamankin. Tapasimme mentoroinnissamme ainoastaan Teamsin välityksellä vallitsevan tilanteen vuoksi. Video oli tapaamisissamme kuitenkin aina päällä, ja tämä osoittautuikin erittäin hyväksi ja tehokkaaksi tavaksi toimia.

Vesalla on taustallaan varsin tavanomainen rakennusliiketausta, mutta kuitenkin äärimmäisen mielenkiintoinen ura. Rakennusliiketaustan jälkeen Vesa oli päätynyt perustajayrittäjäksi ja pääomasijoittaksi Korona Invest Oy:n. Elämäntilanteeseen liittyvistä kiireistä huolimatta hänellä oli onnekseni aikaa kertoa menestyksensä taustat. Uskomattominta oli, että hän onnistui joka kerta yllättämään positiivisesti tapaamisiemme annin osalta.

Oppeja tuli vaikka muille jakaa, sillä käsittelimme tapaamisissamme monia osa-alueita. Tässä esimerkinomaisesti muutamia olennaisia huomioita.

Henkilöstö:

  • Kukaan ei voi koskaan valita kaikkia työntekijöitään. On pärjättävä annettujen ihmisten kanssa, ja jokaista yksilöä ja tiimiä on johdettava oikein.
  • Halvin ja tehokkain tapa kannustaa henkilöstöä on esimiehen kiitos.
  • Tuloksia saavutetaan, jos niistä mainitaan. Jos niitä haluaa saavuttaa enemmän, niistä pitää kiittää. Jos haluaa kaikkein voimakkaimman vaikutuksen, on tuloksista myös palkittava. Pitää kuitenkin varmistaa, että palkitsemismalli palkitsee oikeista asioista. Jos palkitsee kasvusta, saavutetaan kasvua. Jos palkitsee kannattavuudesta, voi todennäköisemmin saada myös kannattavuutta. Tavoitteiden asettelussa pitää aina pohtia, kannattaako palkita yksilöitä vai ryhmää.
  • Anna ihmisten tehdä virheitä. Se on ainoa tapa oppia. Fataaleja virheitä ei tietenkään pidä sallia, mutta vastuuta on kaikista riskeistä huolimatta jaettava. On kuitenkin luotava järjestelmä, jolla valvotaan, että samoja virheitä ei tehdä toistamiseen.
  • Kannusta ihmisiä osallistumaan koulutukseen. Se motivoi henkilökuntaa ja kasvattaa verkostoa.
  • Johda aina aikataulua, älä kustannuksia. Aika on rahaa ja täydellisyyden tavoittelu pilaa yrityksen kuin yrityksen.

Hallitus:

  • Johda strategiaa. Tunne liiketoimintaketjut. Tee hallituksen esityslista niin hyvin, että se toimii myös pöytäkirjana.
  • Tase on jopa tärkeämpi kuin tulos. Tunne johtamasi yrityksen tase.
  • Päätä, missä liiketoiminnassa olet mukana. Varmista, että mukana on 20 % kehityshankkeita. Valitse 5-10 asiaa, joilla luvut toteutuvat. Älä hajota liikaa resursseja.
  • Tee jatkuvaa kilpailijaanalyysiä. Selvitä, miten pärjätään kilpailijoihin nähden, ja miten liiketoimintaa voidaan parantaa.

Tähän mentorointiin pääsy ja sen läpikäynti oli minulle äärimmäisen onnistunut kokemus. Ylitimme Vesan kanssa minun asettamani tavoitteet kirkkaasti. Tämän kokeneena pidän itseäni parempana johtaja kuin ennen tätä. Toivottavasti myös mentori sai tästä hyvän kokemuksen.

Mentoroinnista tuli toki huikean paljon uutta asiaa, mutta jos vaikka vain nuo yllä kuvatut rivit saisi täytettyä omalta osaltaan, olisi maailmamme taas hieman parempi paikka elää. Päällimmäisenä ajatuksena tästä kaikesta on kiitos kaikille asiaan vaikuttaneille.
 

Joran Hasenson
Toimitusjohtaja
Kastelli-talot Oy

Kuvat: Reima Kokko, ValolinkTakaisin edelliselle sivulle