Vuoden 2017 RIL-Palkinto Inoroom-leikkaussalikonseptille

Suomen Rakennusinsinöörien Liitto RILin myöntämän RIL-Palkinnon 2017 on saanut Inoroom-leikkaussalikonsepti. Valinnan teki asiantuntijatuomariston valitseman kolmen finalistin joukosta liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner.

”Inoroom-hankkeen potentiaali vientiin ja innovaatioista ponnistaminen ovat niitä elementtejä, jotka tässä hetkessä ansaitsevat kannustusta palkinnon muodossa. Innovaatio on syntynyt Tekesin rahoittaman tutkimushankkeen myötä. Konseptissa teknologia, rakentaminen ja ihmisläheisyys yhdistyvät tilaan, jota käytetään ihmisen ollessa toisen ihmisen osaamisen varassa.”

Inoroom-salit ovat modulaarisista osista koostuvia leikkaussalien kokonaistoimituksia. Ensimmäiset konseptin mukaiset leikkaussalit on toteutettu Oulun Pohjola Sairaalaan keväällä 2017. Lisäksi vastaavanlaisia leikkaussaleja on tehty syyskuussa avattuun Kuopion Pohjola Sairaalaan sekä ensi keväänä avattavaan Turun Pohjola Sairaalaan. Kyseessä on tuotekehityksellinen yhteenliittymä, jossa Halton hallitsee ilmanvaihtoa koskevat ratkaisut, Merivaara leikkaussalijärjestelmän ja sairaalakalusteisiin liittyvät asiat ja Hermetel puhdastilaratkaisut. Konseptin suunnittelusta on vastannut Granlund.

Kilpailun toinen sija jaettiin. Se myönnettiin Eduskunnan päärakennuksen peruskorjaushankkeelle sekä Helsingin Sataman Länsiterminaali 2 -hankkeelle. Eduskuntatalon peruskorjausta ministeri Berner kehuu perinneosaamisen ja suomalaisen käsityötaidon hienosta hyödyntämisestä. Hankkeessa on yhdistetty taitavasti restaurointiosaaminen moderniin rakentamiseen ja teknologiaan. Länsiterminaali 2 -hankkeessa hän korostaa hienoa suunnittelua vaativassa paikassa. Ministeriä puhuttelee terminaalissa upea logistiikan ja arkkitehtuurin yhdistäminen toimivaksi kokonaisuudeksi.

”Kaikki kolme hanketta ovat upeita näytteitä suomalaisesta suunnittelun, hankejohtamisen ja rakentamisen osaamisesta”, liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner sanoo. 

RIL-Palkinnon voittaja julkistettiin 23.11.2017 Säätytalolla.

Katso video Inoroom-leikkaussalin rakentamisesta Oulun Pohjola Sairaalaan tästä.

Lisätiedot, haastattelu- ja kuvapyynnöt:

Henriikka Hellström, Suomen Rakennusinsinöörien Liitto RIL

Puh. 040 554 8857, henriikka.hellstrom@ril.fi

 

***

RIL-Palkinto

Suomen Rakennusinsinöörien Liitto RIL ry jakaa vuosittain RIL-Palkinnon rakennustyölle, -kohteelle tai -konseptille, joka edustaa parhaiten korkealuokkaista, laadukasta ja innovatiivista suomalaista rakennusinsinööritaitoa ja osaamista. Lisäksi palkittava työ tai hanke on edistänyt kilpailuaikana parhaiten myönteistä rakennusteknistä ja yhteiskunnallista kehitystä maassamme. Tunnustus on myönnetty ensimmäisen kerran vuonna 1972.

Aiemmat RIL-Palkinto-tunnustuksen saajat 2000-luvulla

Tampereen rantatunneli (2016), Presidentinlinnan peruskorjaushankkeen perustusten vahvistustyöt (2015), Kastellin monitoimitalo (2014), Arctia Shippingin kelluva toimistorakennus (2013), Auroran silta (2012), Helsingin Musiikkitalo (2011), Kempeleen ekokylä (2010), Kakolanmäen jätevedenpuhdistamo - Lämpöpumppulaitos ja biokaasulaitos (2009), Vuosaaren satama ja liikennejärjestelyt (2008), Mera-energiatehokas kerrostalojärjestelmä (2007), Oulun rakennusvalvonnan laatuprojektit (2006), Asunto Oy Arabian Kotiranta (2005), Joensuun Areena (2004), Pääkaupunkiseudun Jokerilinja (2003), Kiinteistö Oy St Erikin perustusten vahvistaminen (2002), Liikenteen simulointiohjelma HUTSIM (2001), Sibeliustalo (2000)

Suomen Rakennusinsinöörien Liitto RIL

Suomen Rakennusinsinöörien Liitto RIL on valtakunnallinen asiantuntijaorganisaatio, jonka tarkoituksena on edistää hyvää suunnittelu-, rakentamis- ja ylläpitokulttuuria ja rakennusalan ammattitaidon kehittymistä Suomessa. Vuonna 1934 perustetun järjestön jäsenistö koostuu
yli 6 000:sta rakennus-, yhdyskunta-, ympäristö- ja kiinteistöalan diplomi-insinööristä, tekniikan lisensiaatista ja tohtorista sekä teekkarista. www.ril.fiTakaisin edelliselle sivulle