Palkinto

Ympäristön hyväksi -palkinto Alakivenpuiston suunnittelijoille

FinnBuild Infran yhteydessä jaettava, infrarakentamiseen keskittyvä Ympäristön hyväksi -palkinto on myönnetty Alakivenpuisto-hankkeen suunnitteluryhmälle. 5 000 euron arvoinen, Suomen Messusäätiön rahoittama palkinto jaettiin FinnBuild Infra -tapahtumassa 10.10. Messukeskuksessa, Helsingissä. 

Ympäristön hyväksi -palkinnon on saanut Helsingin Alakivenpuiston monialainen suunnitteluryhmä, johon kuului suunnittelijoita eri toimialoilta. Hankkeen maisemasuunnittelusta vastasi maisema-arkkitehti Aino-Kaisa Nuotio, ympäristökonsultoinnista FM Kimmo Järvinen, geotekniikasta ja kaatopaikkarakenteista DI Juha Forsman, alue- ja kunnallistekniikasta Ins. AMK Teemu Matilainen ja valaistuksesta Ins. AMK Juha Hälikkä. 5 000 euron arvoisen palkinnon vastaanottivat ryhmän puolesta Aino-Kaisa Nuotio ja Kimmo Järvinen Ramboll Finlandista.

Alakivenpuisto on alueellisesti merkittävä, ulkoilu- ja virkistyskäyttöön sopiva puistoalue, joka palvelee viereistä koulua, liikuntakeskusta ja asutusaluetta. Se on toteutettu entiselle kaatopaikka-alueelle resurssiviisaalla maarakentamisella, tilallisella muotoilulla ja monipuolisella kasvillisuudella. Alakivenpuisto tuo monimuotoista luontoa kaupunkiin ja vahvistaa samalla positiivista imagoa kehittyvälle Myllypurolle. Puisto on rakennettu ekologisesti kestävin periaattein, muun muassa hyödyntämällä muiden lähialueiden rakennushankkeiden ylijäämämaita, massastabiloituja ruoppausmaita sekä kierrätysbetonimursketta. Uusiokasvualustana on käytetty Helsingin kaupungin rakennushankkeista syntyneitä pintamaita. Näin toimien saatiin aikaan yli 4,5 miljoonan euron rahalliset säästöt, ja samalla säästyi 400 000 polttoainelitraa ja 1 000 tonnia hiilidioksidia verrattuna tilanteeseen, jossa hyötykäytetyt massat olisi ajettu ulkopuolisille vastaanottajille ja että pintamaat olisi hankittu kaupallisilta toimittajilta.

Alakivenpuiston maastonmuotoiluissa on hyödynnetty erilaisia maa-aineksia ja niittykasvillisuus on kehitetty kierrätettyjen pintamaiden siemenpankista. Lisäksi hulevesien luonnonmukaisen ohjailun avulla on edistetty luonnon monimuotoisuutta. Viheralueen kehittämisessä hyödynnetään luonnon omia prosesseja.

”Kyseessä oli erittäin resurssitehokas infrarakennushanke, jossa toteutuivat kaikki palkintokriteereissä mainitut seikat kestävän kehityksen näkökulmasta. Hanketta toteutettaessa oli huomioitu rakentamisen elinkaaren eri vaiheet ja nostettu hienosti esiin myös luonnon monimuotoisuuden säilyttäminen”, toteaa raati perusteluissaan. Raatiin kuuluivat johtaja Henriikka Hellström, Suomen Rakennusinsinöörien Liitto RIL ry, toimitusjohtaja Mikko Nousiainen, GBC Finland ja Juha Laurila, Infra ry.

”Alakivenpuistosta on kehitetty monimuotoinen, edullisesti ylläpidettävä ja alueen asukkailtakin kiitosta saanut niittyluonto keskelle kehittyvää Myllypuroa. Kestävän kehityksen hankkeiden edistämiseksi Rambollin suunnitteluryhmä haluaa ohjata palkinnon Aalto-yliopiston tekniikan tukisäätiölle resurssitehokkuutta edistävän opinnäytetyön rahoittamiseksi”, sanoo Aino-Kaisa Nuotio. 

Ympäristön hyväksi -palkinnon avulla haetaan esimerkkejä suomalaisesta infrarakentamisesta, jossa kestävän kehityksen ekologiset, sosiaaliset tai taloudelliset pyrkimykset toteutuvat innovatiivisella ja edistyksellisellä tavalla. Vuonna 2018 painopiste oli resurssitehokkuus. Kilpailuun otettiin mukaan enintään viiden vuoden aikahaarukalla toteutettuja infrahankkeita. Ympäristön hyväksi -palkinto myönnetään suomalaiselle henkilölle, ryhmälle, yhteisölle tai yritykselle, joka on kehittänyt tuotteen, menetelmän tai palvelun, joka edistää kestävää kehitystä, kiertotaloutta, ympäristön hyvinvointia tai on tehnyt teon, joka vaikuttaa positiivisesti ympäristöön ja siitä huolehtimiseen.

Lisätiedot: tiedottaja Taira Sjöblom-Tallus, Messukeskus, puh. 050 385 5482, taira.sjoblom-tallus@messukeskus.com.

 



Takaisin edelliselle sivulle