R67-riemuteekkarit tapasivat

Vuonna 1967 Otaniemessä opiskelunsa aloittaneet rakentajateekkarit tapasivat iloisissa merkeissä 08.09.2017. R67-kurssista paikalla oli 58 riemuteekkaria, joista yli puolet on vielä eläkkeelläkin RIL:n jäseniä.. Osa osallistui Aalto-yliopiston avajaisiin ja koko joukko kokoontui R-osastolle kuuntelemaan Jari Puttosta ja Riku Vahalaa opiskelun nykytrendeistä. Espoon kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä valotti Espoon hankkeita.

Koska Länsimetro ei toiminut vieläkään, joukko siirtyi bussilla Kalasatamaan tutustumaan SRV:n REDI-projektiin, jota esitteli mm. riemuteekkari Ilpo Kokkila. Ilta päättyi riemukkaaseen illanviettoon Suomalaisella klubilla torvimusiikin ja yhteislaulun merkeissä.

Syksyllä 1967 R-osastolla opintonsa aloitti yli 100 rakentajateekkaria. Tietokoneita oli silloin Suomessa vain parisataa kappaletta ja tietojenkäsittelyn professuuri Otaniemeen perustettiin vasta seuraavana vuotena, mutta opintojen pänttääminen aloitettiin Algol-ohjelmointikurssilla. Kurssimuotoinen opiskelu lisäsi isonkin joukon yhteisöllisyyttä ja esimerkiksi Insinöörikillan johtopaikoille oli kovaa pyrkyä. Ylioppilaselämässä kuohui ja Vanha vallattiin 1968. Teekkarimielenosoituksella vastustettiin sähkövetureiden tilaamista Neuvostoliitosta Koiviston ollessa pääministeri. Insinöörikillan toiminta oli vilkasta sauna- ja lauluiltoineen, mutta ylioppilaselämän politisoitumiseen rakentajateekkarit eivät hurahtaneet kuten esimerkiksi osastonsa punalipuin vallanneet arkkitehtiopiskelijat.

Opiskeluun tuli monia muutoksia, kun esim. luentopakko murrettiin kieltäytymällä nimenhuudoista. Professorit antoivat periksi ja luovuttivat luentomateriaalinsa Insinöörikillan kopioitavaksi, jolloin opiskelijat saivat perehtyä kursseihin itse kullekin parhaiten soveltuvilla opiskelutavoilla. Kurssimuotoinen opiskelu piti valmistumisajat kohtuullisen lyhyinä, vaikka joidenkin työllistyminen jo teekkarina siirsi valmistumista. R67:n valmistuessa työmarkkinat vetivät hyvin. Rakentamisessa elettiin itse asiassa ns. hulluja vuosia, jolloin esim. asuntotuotanto oli ennätyksellisen korkealla.

Nyt jo lähes kaikilla on työura takana ja eläkevuodet menossa. R67-kurssin hengestä ja kiinteydestä kertoo se, että se on tavannut porukalla matkan varrella aikaisemmin jo kolme kertaa, vuosina 1987,1997 ja 2007. Nyt oli aika juhlia Suomen 100-vuotisjuhlien ohella rakentajateekkariuden 50-vuotistaivalta, tavata tuttuja ja muistella menneitä.

Teksti: Urpo Piilo ja Kuvat: Markku Leppävuori


Riemuteekkarit ryhmäkuvassa R-osaston rappusilla.

Professoreiden luentojen jälkeen riemuteekkarit muistelivat kurssikavereiden kanssa menneitä R-osaston aulassa kahvin ja pullan yli.


Kurssikaverimme Ilpo Kokkila oli kutsunut meidät tutustumaan perustamansa yrityksen, SRV:n merkittävään REDI-projektiin. REDI- ja Kalasatama-projektien hankejohtaja Juhani Katko esitteli meille tämän hyvässä vauhdissa olevan tulevaisuuden hankkeen. Kuvassa riemuteekkari Heikki Nissinen esittää kiitokset kurssilaisten puolesta.


Varsinainen kurssijuhla pidettiin Suomalaisella Klubilla. Alkusoitosta vastasi torvisoitsikko Serpentti, joka on soittanut samalla kokoonpanolla 30 vuotta. Sen kantavia voimia ovat riemuteekkarit Jorma Haapamäki (kolmas vasemmalta) ja Simo Rantanen (toinen oikealta).


Suomalainen Klubi tarjosi sopivan arvokkaat puitteet riemuteekkareiden seurustelulle. Siinä sivussa herkullinen ateria ja tavanomaiset ruokajuomat maistuivat. Kuvassa kurssitapaamisen avainhenkilöt Olavi Saarinen ja Urpo Piilo pitävät huolta järjestyksestä.