Heikinkadun alikulkusilta on Vuoden Silta 2018

Vuoden Silta 2018 -tunnustuspalkinto myönnettiin 14.6.2018 Suomen Rakennusinsinöörien Liitto RILin toimistolla oululaiselle Heikinkadun alikulkusillalle. 

Vuoden 2018 kilpailuun etsittiin uudis- ja korjausrakentamiskohteita, joissa on onnistuneesti toteutettu sillan uusiminen, vahvistaminen tai monitorointi vaihtoehtoisina toimenpiteinä tai näiden yhdistelminä.

Heikinkadun alikulkusilta on Liikenneviraston, Oulun kaupungin ja Oulun Veden tilaama. Sillan pääsuunnittelijana on toiminut Matti Åman Ramboll Finland Oy:stä ja pääurakoitsijana Kreate Oy. Rakennuttajakonsulttina on toiminut Welado Oy.

Heikinkadun alikulkusillan uusimisprojekti toteutettiin haasteellisessa ja vilkkaassa liikenneympäristössä, rautatien, Kajaanintien ja kevyen liikenteen väylien solmukohdassa. Hankekokonaisuudessa vanha rautatiesilta sekä Oulun kaupungin hankkeena Heikinkadun kevyen liikenteen silta uusittiin ja levennettiin.

Työt tehtiin tiiviisti vuoden 2017 aikana ilman liikennekatkoja jakamalla kokonaishankkeen rakennustyö kolmeen vaiheeseen. Myös siltojen uusimishankkeiden yhteensovitetulla toteuttamisella liikennehaittoja voitiin minimoida ja sekä saada aikaan myös kustannussäästöjä. 

Heikinkadun alikulkusilta on tyypiltään betonikantinen teräspalkkisilta, niin sanottua "teräspalkkeja betonissa" -tyyppiä, jolla saavutetaan erittäin matala rakennekorkeus. Sillan jännemitat ovat 9,7+19,05+9,7 m, hyödyllinen leveys 17,3 m ja rakennekorkeus 0,72 m.

Vuoden Silta -kilpailun tuomariston mukaan hankkeen ansiosta siltapaikan estetiikka on noussut aivan uudelle tasolle. Liikenteellisesti haastavassa paikassa on onnistuttu tekemään mittava siltojen uusinta ja minimoimaan liikennehaitat. Kokonaisuus ja yhteistyö eri osapuolten kesken ovat onnistuneet hyvin.

RIL haluaa nostaa kilpailulla sillansuunnittelun tasoa maassamme sekä kiinnittää erityishuomiota sillan hyvään ulkonäköön ja sen sopivuuteen ympäristöönsä. Vuoden Silta -palkintoa on myönnetty vuodesta 2001 alkaen.

Lue lisää palkinnosta täältä.

Kuva: Matti Hirvonen, Kreate OyTakaisin edelliselle sivulle